Sarcină & BebeCe sa iei în considerare dacă hrănești bebelușul cu lapte praf

Ce sa iei în considerare dacă hrănești bebelușul cu lapte praf

Toata lumea este de acord: hranirea bebelusului cu lapte matern este cea mai buna si sanatoasa cale – insa uneori mamicile sunt nevoite sa apeleze la laptele praf. Desi laptele mamei contine toti nutrientii necesari bunei dezvoltari a bebelusului, studiile arata ca si laptele formula este eficient pentru hranirea micutului.

Totusi, este bine, daca exista posibilitatea si anumite afectiuni nu te impiedica, sa il hranesti pe micut macar in primele luni de viata cu lapte matern – fie prin alaptare, fie prin pompare si folosirea biberonului. Exista posibilitatea ca laptele praf sa nu ii asigure necesarul de hrana sau sa ii cauzeze alergii bebelusului.

Ce sa iei in considerare daca hranesti bebelusul cu lapte praf:

Alegerea tipului de lapte praf

Nu face singura aceasta alegere, consulta-te cu pediatrul si alegeti impreuna un anumit tip de lapte. Formulele create special aflate pe piata sunt facute in asa fel incat sa tina cont de toate nevoile nutritive ale bebelusului. Sfatul medicului este pretios in alegerea tipului: in special alegerea intre lapte din soia sau de vaca.

Lapte praf de soia

Deoarece bebelusii pot dezvolta alergii la proteinele laptelui de vaca, s-a creat o formula de lapte de soia care este de obicei recomandata tuturor nou-nascutilor. Acest tip de lapte este imbogatit cu toate mineralele si vitaminele, fier, ce asigura o buna crestere a micutului si este varianta cea mai sigura.

Lapte praf din lapte de vaca

Formulele create special pentru bebe pe baza de lapte de vaca sunt complexe, fiind imbogatite cu vitamine, minerale, fier, calciu. Deoarece proteinele de lapte de vaca pot cauza alergii, in formulele speciale se gasesc mai putine astfel de proteine decat in laptele de vaca natural. Insa exista totusi posibilitatea dezvoltarii alergiilor.

Program de masa

Si atunci cand alaptezi si cand iti hranesti bebelusul cu lapte praf, este important sa creezi un program regulat al meselor si sa il respecti cu sfintenie. In primele luni de viata, orice bebelus are nevoie frecvent de hrana in cantitati mici – la doua-trei ore, inclusiv in timpul noptii (te va anunta el). Respecta acest program si nu il forta sa manance mai mult decat vrea – daca isi intoarce capul dinspre biberon, s-a saturat. Dupa primele doua-trei luni de viata, va cere mai rar de mancare (cam la patru ore si doar de doua ori pe parcursul noptii), insa va avea nevoie de cantitati mai mari – tu tine-i biberonul si lasa-l sa manance cat simte. Nevoia de mai mult creste treptat, deci vei mari portiile in functie de cererea lui.

Schimbarea laptelui praf

Daca nu observi vreo reactie anormala care sa sugereze ca bebelusului nu ii prieste tipul de lapte praf, nu il schimba! Daca schimbi tipul, ii va fi greu sa se adapteze la noul continut si sa digere si poate avea tulburari gastro-intestinale (diaree, constipatie, varsaturi). Deci, atat timp cat nu vezi vreo reactie ciudata, mentine mereu aceeasi formula. Cand vezi reactii alergice posibile, consulta-te cu medicul inainte de a face o schimbare.

Cum prepari laptele praf

Vei respecta intocmai instructiunile de pe cutie – daca nu pastrezi fix proportiile recomandate, ii poti cauza dificultati de digestie micutului (formula prea concentrata cauzeaza supraponderalitate si invers). Foloseste mereu apa proaspata de la robinet sau izvor pe care inainte o vei fierbe.

Reactii alergice

Daca observi ca bebelusul refuza la ora mesei biberonul, isi intoarce capul, poate fi semn ca nu ii mai convine formula. Daca observi pete rosiatice, iritatii, diaree timp de mai multe zile, deshidratare (scutec uscat, plans fara lacrimi, buze uscate), sau varsaturi frecvente (nu regurgitari, ci varsaturi cu mai mult timp dupa masa), consulta-te cu medicul.

Subponderal sau supraponderal

Laptele praf, daca il prepari corect si respecti programul de mese al bebelusului, ar trebui sa ii asigure necesarul de nutrienti. Se poate intampla insa ca nevoile sale sa nu ii fie indeplinite de aceasta formula. Daca bebelusul pare iritat, plange, pare deshidratat si nu ia in greutate cum ar fi normal, mergi la medic cu el. Se poate intampla si invers – laptele praf sa fie prea bogat in nutrienti pentru bebe sau sa ii oferi tu mai mult decat este necesar. In acest caz, bebe va lua in greutate peste limitele normale, va avea dureri de stomac si va vomita. Si in acest caz, este nevoie de sfatul medicului (va trebui sa reduci cantitatea la o masa si sa vezi daca durerile trec si cresterea in greutate revine la normal).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.