Vrei sa afli cateva lucruri pe care nu le stiai despre copilul tau? Citeste in continuare si retine aceste lucruri, caci sunt extrem de importante in dezvoltarea sa psiho-sociala armonioasa. Poate vei spune “ce mare chestie, puteam si eu sa ma gandesc la asta” – insa adevarul este ca multi parinti omit sa ia in considerare anumite lucruri care pot stimula sau, din contra, pot impiedica o buna dezvoltare.
Crezi ca nu exista lucruri pe care nu le stiai despre copilul tau? Crezi ca doar tu si numai tu il cunosti cel mai bine si stii ce gandeste, simte, face? Nu este chiar asa – ai impresia ca il cunosti la perfectie tocmai pentru ca crezi ca cel mic este o fiinta simpla, fara complexitate care se gandeste doar la joc!
Lucruri pe care nu le stiai despre copilul tau:
Memoria copilului mic. Stiai ca cei mici au o memorie extrem de eficienta si sunt atenti si retin orice eveniment care li se pare semnificativ? Chiar daca aceste amintiri raman uneori de-a lungul vietii in subconstient, viitorii adulti au totusi amintiri chiar din primul an de viata! De aceea, nu trebuie sa spui, sa faci in fata bebelusului sau a copilului mic nimic din ce nu ai face daca copilul ar avea, de exemplu, sase ani! Multi parinti considera ca nu percepe, nu intelege si nu isi va aminti – nu este asa.
Intuitie si perceptie. Desi nu ai crede, cel mic este extrem de intuitiv si percepe prea bine starile tale emotionale si de spirit. Tocmai pentru ca in primii ani de viata, parintii sunt cei mai importanti si copilul depinde de ei, cei mici se invata sa iti recunoasca fiecare stare de spirit. Iar atunci cand din anumite motive (probleme la serviciu, de cuplu), unul din parinti este tensionat, frustrat, trist, suparat, copilul mic nu numai ca ii percepe starea emotionala, dar aceasta il si influenteaza, devenind el insusi trist, suparat, agitat. Nu face greseala sa crezi ca el nu stie ce se intampla in jurul sau.
Afectivitate. Legat de ultima chestiune – tensiunile din mediul familial – stiai ca micutii care sunt inconjurati de afectiune, carora li se acorda timp si atentie cresc nu numai increzatori in sine, ci si mai inteligenti? Intelectul este si mostenit ereditar, insa dezvoltarea sa tine direct de conditiile in care creste micutul – daca el se simte stimulat, apreciat, iubit si in siguranta sau nu.
Muzica si intelectul. Pastrand ultima idee, un copil crescut cu muzica (nu orice fel de muzica – melodiile pop, hip-hop sau hard-rock nu sunt recomandate ca tonalitate si ritm copiilor) se dezvolta intelectual si emotional mai bine. Asadar, pentru ca tu sa te relaxezi si pentru ca cel mic sa se bucure de muzica in viata sa, pune la computer des muzica clasica, muzica slow si incearca sa il incurajezi sa cante la un instrument (dar nu il forta in caz ca nu arata interes).
Vorbele tale. Printre lucrurile pe care poate nu le stiai despre copilul tau se afla influenta majora si de durata a oricarei vorbe pe care i-o adresezi. Tu, parerea ta despre el, vorbele pe care i le spui il influenteaza mai mult decat ai crede. I se intiparesc in minte si le va avea toata viata. Stima de sine a copilului trebuie incurajata de timpuriu. Nu ii spune “copil rau” cand face o prostioara, de exemplu. Da, este mic, dar va retine asta. Nici nu te arata dezamagit(a) de el si nu face glume.
Parintii pot face uneori glume pe care le considera inofensive de fata cu copilul – de exemplu, sa-i spuna “joci fotbal ca o fata”, “cu tunsoarea aia te confund cu frate-tu” etc. Glume, glume, dar copilul (chiar daca pe moment nu reactioneaza) va memora aceste gulme “amuzante” care ii afecteaza imaginea de sine. Tot ce spui, el isi aminteste. Mare grija si la discutiile in cuplu – copiii sunt extrem de curiosi sa vada ce vorbiti cand nu este de fata si va pandeste. Asa ca daca usa nu e inchisa, daca stiti ca se aude prin pereti, vorbiti foarte incet si nu scapati nici o vorba neplacuta despre el daca nu sunteti siguri ca nu poate auzi!
Atitudinea sa fata de viata. Atitudinea sa fata de viata, valorile, scopurile, visele si modul in care priveste lumea si oamenii se formeaza din primii ani de viata. Iar voi sunteti cei care ii influenteaza parerea, opinia despre lumea in care s-a nascut. Ceea ce spuneti, cum va comportati si cum va purtati fata de alti oameni, el va retine si va asimila. Voi ii creati primele si cele mai stabile opinii despre lume – poate ajunge sa considere viata frumoasa, oamenii fiinte bune si de incredere sau, din contra, lumea ostila si oamenii potential periculosi.
Cresteti copilul aratandu-i ca, chiar daca exista rau, lumea este frumoasa si viata trebuie savurata. Nu ii formati o atitudine de frica, temeri, pericol fata de lume si oameni – chiar daca vreti sa nu vorbeasca, de exemplu, cu strainii, nu incepeti sa ii spuneti povesti horror despre rapitori de copii (spuneti-i doar ca nu este bine sa se apropie de oameni straini pentru ca exista si oameni rai, dar putini – fix ca in povesti)!
Se ascunde. Crezi ca nu exista lucruri importante pe care nu le stiai despre copilul tau, ca el iti spune si impartaseste totul? Ei bine, nu este adevarat – chiar de la varste mici, el se invata sa ascunda anumite ganduri si lucruri – fie pentru ca considera ca sunt rele, fie pentru ca au legatura cu tine. Copilul te urmareste, te analizeaza si te judeca – iar unele ganduri pot fi nu tocmai placute. Inca de la patru-cinci ani, el are propriile ganduri pe care nu ti le impartaseste intotdeauna, dorind sa se simta independent si cu propria opinie.
Asteptari. Nu iti crea asteptari prea inalte pentru copilul tau, vise marete. Nu proiecta asupra lui propriile vise pe care nu ai putut sa ti le indeplinesti si nu ii proiecta viitorul. Lasa-l sa fie ceea ce este si incearca doar sa il incurajezi! Multi parinti cred ca daca ii spun mereu povesti despre propriile realizari sau realizari ale altora, il stimuleaza – nu este chiar asa; daca ii repeti mereu ce a facut cutare sau ce faceai tu, mai mult ii dai impresia ca nu esti multumit de el si ca el nu face indeajuns, ca nu e destul de bun. Deci, stimuleaza-l mai degraba prin apreciere si laude decat prin comparatii.