Printre cele mai neplacute simptome ce te deranjeaza cand esti insarcinata se afla starile de greata si varsaturi in timpul sarcinii. In jur de 70% dintre femeile insarcinate se confrunta cu disconfortul cauzat de greturi si de stari de voma, in special in primele doua luni ale sarcinii. Greata si varsaturile sunt cauzate, se pare, de modificari hormonale prin care trece organismul pe perioada sarcinii.
Unele femei scapa in totalitate de aceasta neplacere – dar putine sunt intr-atat de norocoase, alte femei au stari de greata si voma periodice si in special dimineata, alte femei se confrunta cu greata si varsaturi in tot timpul sarcinii. Insa foarte putine chiar au ghinionul de a trece prin stari acute de greata si voma pe tot parcursul sarcinii. De cele mai multe ori, odata cu luna a treia de sarcina, neplacerile se diminueaza sau chiar dispar de tot.
Cat de riscante sunt varsaturile in timpul sarcinii?
De obicei, starile de greata si voma sunt absolut normale, in special in primele doua luni si in special in timpul diminetii. Insa daca starile se permanentizeaza si femeia insarcinata se confrunta cu varsaturi zilnice, chiar de mai multe ori intr-o zi, acestea pot cauza deshidratarea severa a organismului. In rare cazuri grave, femeia insarcinata trebuie internata pe o perioada limitata de timp si rehidratata. Dupa aceea, va fi necesar sa se menajeze, sa consume multe lichide si sa-si schimbe regimul alimentar, astfel incat sa nu consume nici un aliment cu potential de risc.
Varsaturile in timpul sarcinii nu afecteaza de obicei cu nimic evolutia sarcinii si dezvoltarea bebelusului – cu exceptia rarelor cazuri de dezhidratare severa. Un alt potential risc este pierderea acidului folic din organism prin varsaturi permanente – se stie ca lipsa acidului folic din organismul mamei afecteaza dezvoltarea tubului neural al fatului, putand cauza serioase deficiente.
Insa starile acute sau frecvente de greata si voma cauzeaza un real disconfort femeii insarcinate, facandu-i uneori imposibila indeplinirea responsabilitatilor, a activitatilor zilnice. In special atunci cand nu apar doar dimineata, ci si pe parcursul intregii zile de munca. Intr-adevar, este destul de iritant si frustrant sa mergi la serviciu cu gandul ca s-ar putea sa vomiti pe birou!
Ce poti face cand te confrunti cu stari de greata si voma
In pofida faptului ca atat de multe femei insarcinate se confrunta cu neplaceri acute cauzate de starile de greata si varsaturi in timpul sarcinii, putine recurg la un tratament special. Da, este normal sa experimentezi astfel de stari, dar aceasta nu inseamna sa lasi lucrurile sa curga de la sine si sa eviti orice tratament – in special daca acesta este recomandat de catre medicul tau.
Daca starile de voma iti afecteaza serios programul zilnic obisnuit si te impiedica sa iti indeplinesti datoriile profesionale si/sau familiale, atunci exista cateva tratamente pe care le poti urma, caci, in cel mai rau caz, iti vor diminua aceste stari.
Insa inainte de a vorbi despre tratamente speciale, este necesar sa faci cateva schimbari in regimul alimentar si modul in care iti iei mesele:
- Evita neaparat acele alimente grase, prajite, bogate in condimente si mai ales fast-foodul;
- Evita sa consumi dulciuri pe stomacul gol;
- Evita sa stai cu stomacul gol sau sa mananci pana ce te simti plina;
- Evita mirosurile la care esti sensibila si, in special, orice miros puternic, chiar daca este placut;
- Mananca cat mai multe fructe si legume proaspete si bea multe lichide pe parcursul zilei;
- Dimineata, inainte de a te ridica din pat, rontaie cativa biscuiti sau paine prajita;
- Ia regulat mai multe mese pe zi (cinci-sase), mancand doar atat cat este necesar sa nu iti mai fie foame;
Cat despre tratamente speciale pentru diminuarea sau stoparea starilor de greata si de varsaturi in timpul sarcinii, de obicei, ti se recomanda sa eviti medicamentele, insa poti lua, la sfatul medicului, bineinteles, anumite suplimente nutritive. Cea mai recomandata si fara risc este vitamina B6, avand in aproximativ 60% din cazuri rezultate eficiente in combaterea starilor de greata. Un alt ingredient natural care iti taie starea de voma este ghimbirul.
Daca vitamina B6 nu functioneaza, medicul iti poate recomanda sa o combini cu Doxilamina, care contine vitamine si antihistaminice. Au existat presupozitii ca aceasta substanta ar cauza malformatii, anomalii in dezvoltarea fatului, insa toate studiile au negat aceasta idee, iar Doxilamina se gaseste pe piata in majoritatea tarilor. Ia cu precautie insa acest medicament si doar daca medicul ti-l recomanda.
Premesis este alt medicament ce combina acidul folic cu vitaminele B6 si B12 si carbonat de calciu. Acesta ofera si vitaminele necesare organismului femeii insarcinate si taie starile de voma. Insa trebuie administrat cu precautie, doar cand femeia se confrunta cu stari acute, permanentizate de voma si doar la recomandarea medicului.
Medicul poate prescrie, in functie de starea ta de sanatate, de trimestrul sarcinii, de simptomele tale de greata si alte medicamente precum hidroxizin, prometazin, ondansteron, insa exista si alte solutii alternative, care in multe cazuri dau rezultate eficiente in combaterea starilor de greata si de varsaturi in timpul sarcinii. Una dintre aceste solutii este acupunctura: se pare ca stimularea cu acul sau prin flux electric a unui anumit punct de la incheietura mainii ar determina stoparea simptomelor de greata si voma.
O alta solutie propusa de unii specialisti este hipnoza: s-ar parea ca dupa trei-patru sedinte de hipnoza, prin sugestionarea subconstientului, starile de greata dispar. Nu s-a dovedit insa daca hipnoza in sine sau doar efectul placebo a cauzat disparitia acestor simptome, insa ce este sigur e ca poate functiona, deci, de ce nu?!