Sarcină & BebeDe ce este concediul de maternitate atât de important pentru mamă și...

De ce este concediul de maternitate atât de important pentru mamă și pentru copil

Orice viitoare mama se bucura de concediu de maternitate acordat prin legislatie. Conform acesteia, mamele care au lucrat, dar si somerele, casnicele si studentele au dreptul la un concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de doi ani si de o indemnizatie care incepe de la suma de 600 de RON. In cazul unui copil cu nevoi speciale (dizabilitati fizice sau psihice), acest concediu se poate prelungi pana la o perioada de trei ani.

Concediul de maternitate se adauga unor alte drepturi ale parintilor, printre care trusoul pentru nou-nascuti, in valoare de 150 RON si alocatia pentru nou-nascuti, in valoare de 230 RON. Daca mama alege sa intrerupa concediul de maternitate si sa revina la locul de munca inainte ca bebelusul sa implineasca un an, angajatorii vor avea obligatia de a-i oferi pauze de alaptare pe timpul programului de munca in cuantum de doua ore.

Aceste pauze pot fi inlocuite cu scurtarea programului de lucru tot cu doua ore, daca mama cere acest lucru. Toate acestea sunt stimulente pentru incurajarea formarii unei familii si descurajarea practicilor de intrerupere a sarcinilor, care in ultimii ani au crescut in tara noastra in mod ingrijorator.

Prin OUG 111/2010, femeile insarcinate beneficiaza de concediu de maternitate si ingrijire a copilului pana la varsta de un an sau doi ani dupa cum urmeaza:

Art.2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.” (publicat in Monitorul Oficial, nr. 830, 10 decembrie, 2010)

Aceasta indemnizatie se calculeaza ca fiind 75% din veniturile nete realizate de catre mama in ultimul an. Insa in cazul somerelor sau studentelor, aceasta indemnizatie exista totusi, fiind in valoare de 600 RON. Conform legislatiei actualizate, mamele pot alege intre doua variante de concedii: prima o reprezinta un concediu de maternitate pe durata unui an, cu o indemnizatie de 75% din media veniturilor realizate in ultimul an, indemnizatie ce nu poate insa depasi 3400 RON.

Dupa acest an, mama isi poate lua concediu fara plata timp de inca un an sau poate reveni la locul de munca. Daca revenirea la locul de munca se petrece inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu, mama va beneficia de o prima in valoare de 500 RON lunar pe aceasta perioada de timp. A doua optiune consta intr-un concediu pe o perioada de doi ani, cu o indemnizatie ce nu poate depasi suma de 1200 RON pe luna. In aceasta situatie, nu exista nici o prima la reintoarcerea la locul de munca.

Aceste drepturi pot fi transferate catre tatal copilului. In cazul in care mama nu doreste sa ramana acasa si sa se ingrijeasca de copil sau in cazul in care ea se bucura de un salariu mai mare, parintii pot hotari ca tatal sa beneficieze de concediu de paternitate, cu aceleasi beneficii, in timp ce mama se reintoarce la locul de munca. Desi in societatea actuala, tatii care se ingrijesc de copii sunt inca priviti putin ciudat, aceasta solutie poate fi mai buna in unele cazuri, atat pentru parinti, cat si pentru copil.

concediu de maternitate pentru parinti

Tatal poate sa profite de acest timp departe de birou pentru a-si cunoaste copilul si a se atasa de el, mama se poate bucura de intoarcerea la munca si la viata de zi cu zi, de putina independenta dupa noua luni de zile petrecute in casa, iar copilul primeste oricum atentia si dragostea de care are nevoie.

Insa, desi concediul tatalui poate fi o solutie eficienta pentru unele cupluri, concediul maternal ramane varianta optima, aducand cu sine o serie de beneficii:

In primul rand, proaspata mama nu se poate pur si simplu reintoarce dintr-odata la vechea viata, vechile responsabilitati si activitati. Ea are nevoie de timp de odihna, de relaxare, de adaptare si mai ales de obisnuire cu noul ei rol de mama. Doar printr-o perioada de recuperare si adaptare se poate evita fara risc depresia postnatala.

Concediul ii asigura proaspetei mame timp pentru sine, fara prea multe obligatii, timp esential pentru revenirea si recuperarea sa fizica. Fara timp, este dificil sa adopti un program de exercitii fizice de recuperare si sa iti ingrijesti corpul.

Concediul de maternitate ii apropie pe cei doi, mama si bebelus, si contribuie la consolidarea acestei relatii intime unice si speciale. Ei au astfel timp sa se cunoasca, sa se adapteze unul cu altul, sa se iubeasca. Bebelusul, chiar foarte mic, simte nevoia de apropiere, de contact fizic si de afectiune – si cine ii poate indeplini mai bine aceasta nevoie, daca nu mama sa…

In plus, mama are timp sa ii acorde atentie si partenerului de viata, tatal copilului, care de multe ori se poate simti neglijat si ignorat. Daca mama nu are suficient timp fara sa munceasca, responsabilitatile profesionale adaugate responsabilitatilor de proaspata mama o pot face sa ignore fara sa vrea responsabilitatile de sotie si partenera de viata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.