Animale de companieSpecii de păsări: Papagalul Marele Alexander, papagalul care a inspirat generații de...

Specii de păsări: Papagalul Marele Alexander, papagalul care a inspirat generații de poeți și scriitori

Speciile de papagali Marele Alexander (Psittacula eupatria) sunt originare din Asia si foarte populare pe intreg globul. Acesti papagali sunt primii care au ajuns in Europa cu armata regelui Alexandru al III-lea al Macedoniei in anul 327 i.Hr., iar din acel moment au fost mereu prezenti in resedintele nobilimii si ale oamenilor influenti din secolele trecute, inspirandu-i pe scriitori si poeti in creatia lor.

Sunt cunoscute cinci specii de papagali Marele Alexander: Psittacula eupatria eupatria, Psittacula eupatria magnirostris (din Insulele Andaman), Psittacula eupatria nipalensis (din Nepal), Psittacula eupatria siamensis si Psittacula eupatria avensis (din Burma). Acestea se diferentiaza intre ele prin dimensiunea corpului, marimea capului si a ciocului, coloritul galben sau albastru mai mult sau mai putin intens din zona gatului sau a cefei. Pentru a observa mai bine aceste diferente intre specii, cel mai indicat este privirea unor fotografii.

Dimensiunea corpului la acesti papagali variaza de la 56 cm (cat are specia Psittacula euparia siamensis) la 62 cm (de la specia Psittacula euparia nipalensis). Masculul si femela se disting foarte bine intre ei inca din al doilea an de viata, prin cele doua dungi (neagra si roz) care apar doar la mascul. Puii au la inceput acelasi desen ca femelele, doar cu un colorit mai deschis, irisul maroniu, ciocul portocaliu.

In primii sase ani coada este de 2-3 cm, in urmatorul an creste foarte mult, iar in zona umerilor apare deja pata rosie din primele 18 luni. Masculul are capul masiv cu o banda roz la ceafa, care se continua in zona gatului cu o dunga neagra, iar partile laterale ale capului au o nuanta gri. Ciocul este de culoare rosie si galben la varf, iar picioarele cenusii. Acest papagal traieste aproximativ 32-40 de ani si poate atinge o greutate de 200-300 g.

Aria de raspandire a papagalilor Marele Alexander cuprinde regiunile Sri Lanka, Pakistan, Burma, Nepal, Indochina, Afghanistan, India, Vietnam, Laos, Thailanda si Insulele Andamane. Ei prefera zonele montane, la altitudini de 800-1600 m sau chiar mai mari. Ziua traiesc in grupuri destul de mici, iar pe timpul noptii obisnuiesc sa se adune in stoluri mari. Pot fi vazuti si in zonele cu mangrove sau in cele cultivate, mai rar in localitati.

In general nu sunt pasari monogame. In mediul lor natural se hranesc cu muguri, seminte, legume, fructe, boboci de flori, graunte, nectar de flori. Uneori deranjeaza deoarece ataca pomii fructiferi sau lanurile de cereale ale fermierilor. Astazi numarul de exemplare a scazut datorita comertului cu animale de companie.

Acesti papagali nu sunt foarte pretentiosi, se adapteaza usor, suporta bine frigul. De multe ori sunt foarte galagiosi, sunt capabili sa scoata sunete tari si patrunzatoare, mai ales in timpul diminetii. In general trebuie tinuti in colivii mari, lungi de 2 m, late de 1 m, inalte de 1,5 m si ridicate la o inaltime de cel putin 1 m.

Psittacula eupatria
Psittacula eupatria

Colivia trebuie sa fie prevazuta cu bare foarte rezistente care sa reziste la actiunile ciocului robust. De asemenea, in interior se pune un cuib care trebuie sa fie destul de mare, de aproximativ 60 cm lungime, 50 cm latime si 80 cm inaltime, iar pe fund sa aiba un strat de 15 cm de rumegus.

Acesti papagali obisnuiesc sa faca baie, de aceea le trebuie si un vas cu apa destul de mare, incat sa incapa in el. Ideal pentru ei este sa faca din cand in cand o baie sub stropii de ploaie.

Alimentatia trebuie sa contina mixtura de seminte, fructe si legume proaspete: mere, rodii, portocale, morcovi, salata verde, dovleac si altele. Acestea se completeaza cu paine uscata, boabe de porumb noi sau fierte. In perioada de reproducere li se da un amestec de muguri pentru papagali si un amestec special pentru porumbei (care se lasa in apa la inmuiat timp de o zi), adugandu-se ou fiert si vitamine. Nu trebuie uitat de calciu si minerale din pietris fin si oase de sepie.

In perioada de imperechere, care incepe inca din luna noiembrie, mai ales dimineata are loc un adevarat spectacol intre cei doi parteneri. Masculul devine foarte bland si atent, incercand sa-si impresioneze partenera cu miscari laterale ale capului, stand mereu aproape de ea si incercand sa taca. La sfarsitul lunii decembrie femela depune doua pana la patru oua, la fiecare doua zile cate unul, de dimensiuni 34 x 26 mm si le cloceste timp de 24 de zile. Uneori sunt crescute si doua serii de pui pe an.

Iesirea puilor din ou este anuntata de mascul, care aflandu-se langa cuib incepe sa scoata sunete tari si sa se miste agitat in jurul lui. In primele 10 zile, de pui are grija doar femela, apoi ambii parinti intra in cuib pentru a-i hrani si incalzi. Dupa aproximativ sapte saptamani puii sar din cuib, iar dupa inca trei saptamani ei devin independenti. Puii ajung la maturitate in al treilea an de viata.

Papagalii Marele Alexander sunt foarte iubiti de crescatorii de pasari datorita penajului viu colorat precum si datorita capacitatii de a fi buni imitatori ai limbajului uman. Aceste specii fac parte din ordinul Psittaciformes si familia Psittacidae.

Video – Papagali Marele Alexander:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.