Vanatoarea de iepuri in Romania este o activitate foarte comuna printre cei pasionati de la noi din tara. Acest animal este cel mai frecvent vanat din statul nostru. Cea mai mare densitate de iepuri se regaseste in zona de campie, dar si in cea de dealuri joase.
Din punctul de vedere al sezonului de vanatoare al iepurilor din Romania, acesta debuteaza in prima zi a lunii noiembrie si se incheie, in mod oficial, pe data de 31 decembrie. Printre tehnicile de vanare ale acestor animale, se numara vanarea la goana, la sarite ori cu cainele de aret.
Exista si cateva reguli pe care vanatorii trebuie sa le respecte in ceea ce priveste vanatoare iepurilor. In primul rand, animalele nu se impusca atunci cand stau pe loc, ci doar atunci cand se afla in miscare. De asemenea, este bine sa se evite vanatorile in cerc, pentru ca ele sunt concepute in asa fel incat iepurii sa nu aiba multe sanse de scapare. Nu in ultimul rand, vanatoarea la panda si cea de la apusul pana la rasaritul soarelui sunt interzise.
Cum iepurele este cel mai comun vanat din Romania, au existat dintotdeauna probleme cu braconajul acestuia. Un motiv suplimentar pentru aceasta situatie nedorita il reprezinta faptul ca autorizatiile de vanatoare se acorda foarte greu, numai in cazul in care animalele s-au inmultit intr-un ritm alert in unele regiuni. Mai mult decat atat, vanatorii sunt obligati sa pastreze numai un singur iepure vanat de fiecare persoana.
In plus, locurile de vanatoare a iepurilor nu sunt chiar asa usor accesibile, vanatorilor trebuindu-le, de regula, masini de teren pentru a ajunge acolo. In afara de acest aspect, arma de vanatoare, cartusele si imbracamintea necesara costa pana la 1000 de euro pentru fiecare persoana in parte. In ceea ce priveste permisul de vanatoare, aceste se ridica la suma de 250 de euro.