Timp liberVânătoarea de urși în România: Ce trebuie să știi despre practicarea acestui...

Vânătoarea de urși în România: Ce trebuie să știi despre practicarea acestui sport extrem

Vanatoarea de ursi in Romania este permisa in sezonul de toamna-iarna (intre 15 septembrie si 31 decembrie), dar si in sezonul de primavara (de pe 15 martie pana pe 15 mai).

Cu toate ca ursul brun, specie foarte numeroasa la noi in tara, este protejat de lege, este permis sa se vaneze animalele din locurile unde acestea se gasesc in exces. Cum Romania este statul cu cel mai mare numar de ursi bruni din lume, vanatorii nu au, de regula, probleme din acest punct de vedere. Cel putin jumatate din totalul de ursi bruni din Europa (fara sa luam in calcul Rusia) traiesc in Subcarpati si in Carpati. La noi in tara a fost stabilit recordul mondial pentru cea mai mare piele de urs brun, care valora 679,87 de puncte. Se intampla in urma cu 27 de ani, in 1985. Mai mult decat atat, vanatorii romani se pot lauda si cu al doilea cel mai mare craniu de urs, care a valorat nu mai putin de 69,30 de puncte.

In ceea ce priveste metodele de prindere a ursilor, cele mai utilizate sunt panda, goana si dibuitul. Prima dintre acestea se practica de obicei primavara, cea de-a doua toamna, iar ultima in ambele sezoane. In legatura cu armele recomandate pentru vanatoarea de ursi, magnumurile cu un calibru mare sunt cele mai indicate. Trebuie retinut faptul ca intinderea de capcane sau impuscarea ursilor din locuri ascunse sunt considerate ilegale, cel putin la noi in tara. Mai mult decat atat, femelele cu pui sunt protejate de lege si nu pot fi vanate.

Trofeele ursilor sunt reprezentate de catre craniu si blana. De mentionat lucrul ca atat primul, cat si al doilea se masoara in centimetri. In ceea ce priveste lungimea blanii, aceasta se calculeaza de la varful botului pana la varful cozii, iar in ceea ce priveste latimea, ea se calculeaza din punctul unde este cea mai mica. Dupa aceea, se inmulteste lungimea cu latimea, se imparte la 100. La totalul rezultat se adauga punctele de frumusete, care insa nu pot reprezenta mai mult de 30% din valoarea trofeului. Aspectele care intra aici sunt lungimea parului, luciul, desimea si regularitatea acestuia.

Se acorda medalii in felul urmator: medalia de aur pentru cel putin 300 de puncte, cea de argint pentru trofeele intre 270 si 300 de puncte si medalia de bronz pentru cele intre 245 si 280 de puncte.

vanatoare de ursi

In legatura cu craniul de urs, atat lungimea, cat si latimea acestuia se calculeaza de la maxilarul superior, in zona unde dimensiunea este cea mai mare. Se acorda cate un punct pentru fiecare centimetru. Pentru cel putin 55 de puncte, vanatorul primeste medalia de aur, pentru dimensiuni intre 53 si 55 de puncte se acorda argintul, iar pentru dimensiuni intre 51 si 53 de puncte bronzul.

Tariful de organizare a unei zile de vanatoare colective de ursi este de 150 de euro de vanator, insa acesta cuprinde si asistenta acordata de un specialist in acest domeniu. Daca nu se asigura vanat, atunci trebuie platit doar un procent de 15% din tariful de organizare din acea zi.

In ceea ce priveste vanatoarea colectiva la goana pe fondurile gestionate de Regia Nationala a Padurilor, vanatorii trebuie sa achite 5000 de euro pentru trofeele care valoreaza pana la 350 de puncte (vorbim aici despre punctele obtinute pe blana de urs cruda). Dupa 350 de puncte, tariful este de 7000 de euro. Suma ce trebuie platita pentru exemplarele ranite, insa nerecuperate este de 1500 de euro pentru fiecare animal.

La vanatoarea individuala, fie ea efectuata la panda sau la dibuit, se aplica tarife diferite. Pana la 350 de puncte, vanatorii sunt obligati sa achite 5000 de euro, intre 351 si 400 de puncte, 7000 de euro, iar la trofeele de peste 400 de puncte se adauga cate 70 de euro pentru fiecare punct in plus.

Tariful pentru piesa ranita si nerecuperata este identic cu cel la vanatoarea colectiva la goana, adica 1500 de euro pentru fiecare animal. Totusi, tariful de organizare al pandei si al dibuitului este de 275 de euro pe zi, de fiecare vanator in parte, iar tariful pentru foc gresit, la amandoua tipurile de vanatoare este tot de 275 de euro, de aceasta data la fiecare foc. In situatia in care nu se asigura niciun vanat, atunci vanatorul trebuie sa achite suma de 30 de euro pe zi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.