Copii & adolescențiDe ce se comportă copiii obraznic și cum trebuie să procedam cu...

De ce se comportă copiii obraznic și cum trebuie să procedam cu un copil rău

Cum procedam cu un copil rau? Ultimele studii, dar si experienta, ne arata ca pedepsele nu numai ca nu prea au efecte, insa uneori au chiar efectul opus: de a-l intarata pe copil si a-l face sa se razvrateasca! Atunci, ce este de facut? Nu este o sarcina usoara sa cresti un copil – orice copil va incalca reguli si se va razvrati la un moment dat.

Trebuie sa stim, in primul rand, ca nu exista un copil rau – exista doar anumite comportamente considerate negative si care nu sunt acceptate in mod normal. La fel de important este faptul ca pana la o anumita varsta (in jur de patru ani), copilul nu poate fi rau, caci nu percepe diferenta dintre bine si rau, semnificatia binelui si a raului.

Iar dupa aceasta varsta, cand stie ca face ceva rau, ceva interzis, nu o face dintr-o fire malefica, ci pentru ca vrea sa iti transmita ceva. Cel mai important este sa reusesti sa iti dai seama DE CE este copilul rau, de ce se comporta intr-un anume fel, mai ales daca stie ca nu e bine.

Inainte de a da cateva sugestii despre cum procedam cu un copil rau, asadar, sa vedem de ce se comporta de multe ori copiii asa:

Emotii. Copiii nu sunt obisnuiti sa isi controleze, sa isi gestioneze emotiile, desi au aceleasi emotii ca si noi. Tu, ca adult, daca esti furios, fericit, trist, te poti controla si iti poti diminua manifestarile – incerci sa nu tipi, sa nu plangi, sa nu topai de fericire in public… Pentru copil insa, nu este posibil sa isi controleze o emotie – in special una negativa – mai ales pentru ca nu o poate analiza, nu ii poate determina cauzele. Asadar, cand un copil este iritat, nervos, suparat, chiar doar epuizat, se va manifesta exagerat! Daca e suparat pe tine, te poate lovi, poate arunca cu obiecte – asa intelege el sa isi arate si sa isi manifeste supararea. Iar daca tu te enervezi la randul tau si il pedepsesti, ii arati ca nu il poti intelege!

Limbaj. Copiii pana la sase ani nu prea se pot exprima adecvat prin vocabular, ci prin limbajul corporal. De aceea, cand adopta un comportament rau, el transmite ca fie se simte rau, fie este nervos, ca ai gresit cu ceva.

Criza de independenta. Chiar de la varsta de doi-trei ani, copilul trece printr-o asa zisa criza a independentei, cand nu mai vrea sa asculte de tine, vrea sa arate ca are si el propria lui opinie si preferinte.

Atentie. De cele mai mule ori, inainte de a ne intreba cum procedam cu un copil rau, trebuie sa ne intrebam daca nu cumva acesta este motivul: copiii au nevoie de atentie constanta, doresc sa fie in centrul activitatilor si sa se stie implicati. Este de ajuns sa porti o conversatie timp de doua ore cu partenerul de cuplu si copilul se va simti ignorat, inutil, lasat in afara. Ghiciti cum va va atrage atentia!

Nevoi. Comportamentele negative pot veni din neindeplinirea anumitor nevoi – reale sau doar percepute. Daca copilul simte ca are nevoie de o anumita jucarie si i se refuza aceasta jucarie, se va razbuna cum stie el mai bine.

Gelozia intre frati. De multe ori, un copil se poarta rau atunci cand apare un fratior sau o surioara in casa, care capteaza atentia si afectiunea parintilor. Asa ca din gelozie, copilul se va purta rau cu acest frate/sora si cu voi, pentru a se razbuna.

Resentimente. Daca il ignorati, daca il pedepsiti, daca ii spuneti des ca este un “copil rau”, el va dezvolta resentimente fata de voi si va vrea sa va “plateasca”. Nu folositi niciodata expresia “copil rau”.

Plictiseala. Da, plictiseala – la copiii mici, chiar faptul de a nu avea ce sa faca il poate determina sa se gandeasca la diverse bazaconii. De aceea, e bine ca micutul sa fie ocupat cu jocuri, carti de colorat, desene animate (aveti grija la alegerea acestora).

copil rau

Cum procedam cu un copil rau:

Exprimare. Invata-l sa se exprime de la o varsta mica prin cuvinte atunci cand ceva nu ii convine – asa va folosi cuvinte in loc de lovituri, aruncat etc. Invata-l cuvintele esentiale de micut, folosind imagini pentru fiecare. Cand vedeti ca e suparat, plange, e nervos, incurajeaza-l sa vorbeasca cum poate el, sa iti spuna imediat ce vrea, ce simte. Va folosi mai putin limbajul corporal.

Deosebirea dintre bine si rau. Invata-l deosebirea dintre bine si rau, insa nu spunandu-i lui “rau”. Foloseste povestioarele pentru copii cand le poate intelege cat de cat si apoi intreaba-l ce lucruri rele au facut persoanjele si ce lucruri bune. Scoate in evidenta ce a omis si lauda lucrurile bune.

Lista. Stii lista pentru Mos Craciun, in care copiii spun cat de cuminti au fost si ce daruri isi doresc? Pune-l sa faca o data pe saptamana aceasta lista, insa in detaliu: sa noteze (cand poate scrie) sau sa iti spuna fiecare lucru bun si fiecare lucru rau si sa spuna de ce l-a facut pe cel rau. Vei vedea daca percepe astfel ce inseamna bine si rau si il inveti sa se controleze. La sfarsitul lunii, daca are lucruri bune mai multe, il recompensezi – pentru a-i oferi un motiv sa faca aceste lucruri bune. Ii dai o jucarie, il scoti la restaurant – gasesti cate o recompensa.

Limite. Stabileste limite clare de la o varsta frageda. Cand va intreba “de ce nu am voie sa…”, explica-i: “pentru ca e periculos”, “pentru ca nu e bine”, “pentru ca esti prea mic”. Nu ii spune niciodata “pentru ca asa zic eu”. Daca il inveti cu aceste limite, se va obisnui cu ele – asta nu inseamna, din pacate, ca ai scapat, caci odata cu rebeliunea, va dori sa incalce aceste limite.

Suparare. Atunci cand a gresit, arata clar ca esti suparata. Nu tipa la el, nu face scene, nu il pedepsi – insa fi mai distanta, asa incat copilul sa perceapa ca te deranjeaza ce a facut. Spune-i si ceva de genul “ai suparat-o tare pe mami si ea e trista acum”.

Atentie. Nu il ignora prea mult timp, caci se va gandi cum sa iti atraga atentia. Daca a aparut un nou copil in familie, aveti grija ca parinti sa nu ii aratati de fata cu celalalt prea multa afectiune. Cand apare un nou frate, stati cu copilul mai mare, aratati-i afectiune, laudati-l si bagati-l in seama. Chiar laudati-l si spuneti-i “de acum, am nevoie de tine, fara tine nu pot sa ma descurc sa il cresc pe junior”. Fa-l sa se simta util si bagat in seama. La fel, cand e vorba de o decizie, implica-l, macar de forma: “ce parere ai despre…”.

Ascultare activa. Cum procedam cu un copil rau? Poate cea mai eficienta este aceasta tehnica. Dureaza ceva timp sa o inveti (poti face exercitii cu partenerul), insa e o tehnica foare eficienta in a afla de ce s-a comportat rau copilul si sa il calmezi, sa ii arati ca il intelegi. Ce inseamna ascultarea activa? Sa il incurajati sa vorbeasca, sa incercati sa intelegeti ce spune si sa reflectati inapoi sentimentele lui FARA a interveni in discutie cu propria opinie sau cu critica. Il incurajati sa se exprime, ii aratati ca il intelegeti si apoi ajungeti la o solutie. Un exemplu:

Mama: de ce ai rupt jucaria fratelui tau?
Copil: pentru ca!
Mama: ai rupt-o pentru ca esti suparat pe mami?
Copil: da.
Mama: esti suparat pe mami pentru ca nu a vrut sa iti ia o alta jucarie?
Copil: nu stiu.
Mama: esti suparat pe mami pentru ca i-a luat fratelui tau alta jucarie si tie nu?
Copil: el mereu primeste mai multe!
Mama: pai, tu aveai mai multe decat el, dar nu am vrut sa te supar si imi pare rau. Ai dreptate, trebuia sa ii iau cand iti iau si tie o noua jucarie. De acum, va cumpar la amandoi cand pot cate ceva, promit. Dar fratele tau plange acum, ce sa facem? Eu imi cer scuze, tu nu vrei?
Copil: bine… Vedeti, mama incearca sa inteleaga ceea ce gandeste copilul, fara a interveni cu judecati cum ar fi: ”e rau sa rupi jucarii”. Apoi, mama se arata de acord, pentru a-i arata ca il intelege si isi recunoaste vina – este foarte important sa admiti ca si tu ai gresit, ii dai impresia de egalitate si de intelegere. De multe ori, un astfel de gen de discutie calmeaza copilul si il face sa regrete fapta, insa este greu pentru ca daca el nu vrea sa comunice, tu trebuie sa te gandesti la posibile motive pentru care se comporta rau fara a-l judeca!

Pedepse. Atunci cand copilul are in jur de cinci ani si daca se comporta des rau, puteti sa incercati si pedepse de tipul a-i lua ceva placut: dreptul de a se uita la TV, desertul, un joc, a-l trimite in camera sa. Insa nu prea des, ci doar cand nu te simti in stare sa rezolvi altfel situatia. Nu uita, dupa ce ii dai pedeapsa, il lasi o perioada sa si-o indeplineasca, apoi incerci sa vorbesti cu el, sa scoti de la el de ce a facut ce a facut si sa ii explici ca nu vrei sa il pedepsesti, insa trebuie, pentru ca orice actiune are un efect!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.