Copii & adolescențiValori transmise copilului în familie și metode de formare a caracterului celui...

Valori transmise copilului în familie și metode de formare a caracterului celui mic

Valori transmise copilului in familie – omul este fiinta sociala, ce invata prin intermediul interactiunilor cu cei din jur, asimiland si interiorizand reprezentarile lumii, cunostintele, sistemele explicative, modele de comportare si valorile esentiale comune. Este de la sine inteles ca familia are rolul cel mai important in socializarea copilului si invatarea valorilor fundamentale – copilul descopera, invata si asimilieaza permanent sub influenta celor semnificativi: parintii sai.

Asadar, valorile transmise copilului in familie sunt cele care, de cele mai multe ori, ii raman si la varsta adulta – pe parcursul dezvoltarii sale, omul interiorizeaza si alte valori, comune sau individuale, insa cele de baza sunt cele invatate in copilarie… Parintele este cel care ii prezinta la inceput intreaga lume copilului si il invata sa gandeasca, sa se comporte si sa valorizeze – il invata ceea ce este bine si valoros si ceea ce, din contra, este rau si de evitat.

Valorile transmise copilului in familie ii formeaza acestuia caracterul si ii influenteaza perspectiva asupra vietii – iar daca parintii ii ofera valori care nu se vor conforma idealurilor si asteptarilor copilului devenit tanar, acesta este nevoit sa caute de unul singur noi valori; caci fara certitudinea data de valorile esentiale, esti lipsit de simtul identitatii si al sensului. Valorile sunt cele ce asigura identitatea, manifestarea eului!

Ce sunt valorile?

Notiuni abstracte ce reprezinta sensul de bine si rau, „asa da” si „asa nu”, dezirabil si inacceptabil. Desi ne place sa credem ca noi ne alegem valorile – ele sunt oferite si interiorizate prin socializare: in prima instanta, in familie, apoi din alte medii in care intram. Valorile sunt in esenta sociale – insa o persoana isi poate manifesta preferinta pentru anumite valori fundamentale, creandu-si o scara de valori personala, valori pe care le va transmite copilului. Pentru multi, „bunatate”, „egalitate”, „respect”, „familie”, „toleranta”, „credinta”, „cunoastere”, „libertate” raman valori fundamentale – care, din pacate, sunt idealizate, insa puse mai putin in practica.

Se poate discuta despre valori pozitive si valori negative, despre valori etice, estetice, politice, economice. Astazi, exista clar o orientare spre valorile materialiste, pragmatice, in deficitul valorilor spirituale – omul valorizeaza o viata prospera, frumusetea fizica, dezvoltarea profesionala, siguranta vietii si poate mai mult decat orice, placerea personala.

Ce valori trebuie transmise copilului in familie

Pornind de la impartirea valori materialiste – valori spirituale, parintii trebuie intotdeauna sa gaseasca un echilibru in ceea ce ii transmit (direct si indirect, prin exemplu) copilului. Sigur, valorile numite materialiste, precum siguranta, confortul vietii, cariera, sunt valori pozitive – insa atat timp cat sunt insotite de valorizarea modului de a le obtine – mai exact, prin munca, dezvoltare personala, curaj, ambitie, inteligenta, competenta, invatare – si nu prin trisare, minciuna, manipulare. Asadar, nu doar valorile in sine sunt cele ce trebuie transmise copilului – ci si calea de a aspira si a atinge acele valori (instrumentele folosite, numite tot valori – valori instrumentale).

Insa nu uitati niciodata de valorile spirituale, aratati-i copilului cat de importante sunt bunatatea, cunoasterea, dragostea, credinta (fiecare parinte decide ce tip de credinta ii transmite copilului). Caci a va limita la valori materialiste inseamna a limita invatarea copilului si dezvoltarea sinelui complet. Nimeni nu are nevoie doar de bani si frumusete – ci si de dragoste si, poate, de o credinta in… altceva! Insistati pe valorile empatiei, altruismului, bunatatii, placerii de a face ceva bine pentru altul, deoarece traim intr-o societate din ce in ce mai egoista, iar copilul este si el putin egocentric.

Desi se discuta despre decalajul de valori aparut intre parinti si copii (la varsta adolescentei), realitatea arata ca de cele mai multe ori, copiii si parintii vor impartasi valorile fundamentale, valorile legate de principiile universale – deoarece sunt cele asimilate timpuriu; ei nu le vor impartasi des pe cele legate de stilul personal; adolescentul va adopta valori „moderne”, neconforme mereu cu cele ale parintilor – insa acestea sunt legate de stil de imbracaminte, de comportament si nu de principiile esentiale in viata. Valorile ce sunt transmise copilului in familie cel mai des raman cele legate de cunoastere, ordine, responsabilitate, sinceritate.

valorile familiei transmise copilului

Moduri de a transmite valori copilului

Unii parinti cred ca nu pot vorbi cu un copil despre valori si ca el va „invata din mers”. Gresit – cel mai eficient este sa discutati, insa intr-un mod adecvat si pe intelesul lor, fara a folosi concepte pompoase si fara a fi prea abstracti.

Valorile sunt transmise cel mai natural copilului prin povestiri – anecdote familiale sau povesti. Insa pentru a reusi, puneti in discutie intotdeauna morala povestirii, intrebati-l despre ce ar trebui pretuit in poveste si ce nu, despre ce au facut personajele, despre ce considera el ca este bine…

Discutati prin exemple. Abordati subiectul cat mai simplu: „X a facut Y” – ce crezi tu despre asta? De ce e bine? De ce nu e bine? Ce pretuiesc oamenii azi si ce pretuim noi, in familie…

Lasati-l sa se exprime. Nu ii spuneti pur si simplu ce valori sa aiba, lasati-l sa isi exprime opinia, ghidati-l spre intelegere si realizare. Vorbiti despre ce valori au altii, ce valori aveti voi in familie si ce crede el despre aceasta. Dati-i cat mai multe exemple – o discutie prea abstracta nu e la fel de eficienta.

Exemplu personal. Iata calea care este, intr-adevar, cea mai importanta legata de valorile transmise copilului: modelul parintilor! Daca nu sunteti un model pozitiv, atunci orice discutie este degeaba. Spuneti-i ca bunatatea e importanta – aratati-i exemple de a fi bun. Spuneti-i ca adevarul e important – nu mintiti. Spuneti-i ca respectul e important – aratati-i ca ii respectati pe cei din jur. Si tot asa…

Diferenta valoare familiala – valoare sociala

Incercati sa ii transmiteti copilului valori care sa ii faca simpla integrarea in grup, valorile pozitive cele mai acceptate. Incercati, de asemenea, sa nu cauzati un conflict de valori: de exemplu, ii spuneti ca sinceritatea este buna, insa il lasati sa va vada mintind sau ii cereti sa minta in societate (cand ii cereti sa fie politicos, sa minta ca ii place ceva etc.). Este o situatie complicata – insa nu imposibil de evitat (ii puteti explica ca nu trebuie sa minta, insa nici sa spuna orice gandeste, daca ar rani pe altii).

In final – parintii sunt cei ce trebuie sa ii transmita valorile esentiale copilului, valori materialiste si valori spirituale. Caci, de timpuriu, copilul va fi pus fata in fata si va asimila si alte valori (unele negative) de la TV, de la colegi – de aceea, a ii oferi o scara de valori pozitiva e atat de important…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.