Colonistii din Catan sau, pe scurt, Catan, asa cum este cunoscut, este unul dintre cele mai apreciate si interesante jocuri de strategie. Catan se joaca pe plansa aferenta, insa exista si o varianta online prin intermediul careia pasionatii de acest joc se pot intrece cu jucatori din intreaga lume.
Ce este Catan si cum a luat nastere?
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, Colonistii din Catan este un joc de strategie si un deosebit joc de societate care a creat o adevarata isterie in intreaga lume la jumatatea anilor ’90, fiind chiar si in prezent un joc foarte apreciat atat de catre cei mici, cat si de catre adulti, existand versiuni potrivite pentru fiecare categorie de varsta.
Jocul a fost creat de unul dintre cei mai celebri creatori de jocuri de societate, Klaus Teuber, si a fost lansat in Germania in anul 1995 de catre publicatia Kosmos. Dupa cum spuneam, jocul a devenit treptat cel mai popular din Europa, dupa care popularitatea sa s-a extins in lumea intreaga, iar pentru Romania, Catan reprezinta primul joc de societate in limba romana. Numeroase publicatii si documentare au analizat impactul puternic pe care jocul de strategie Colonistii din Catan l-a avut si inca il are asupra lumii intregi.
Probabil va intrebati de ce s-a format aceasta intreaga isterie in jurul acestui joc. Ei bine, daca veti juca veti afla si raspunsul cel mai potrivit la aceasta intrebare deoarece persoanele care l-au jucat au afirmat ca nu au cum sa se plictiseasca, fiecare joc fiind diferit.
Care sunt regulile jocului Colonistii din Catan?
Catan este un joc interactiv, iar regulile diferitelor variante difera foarte putin. Jucatorii trebuie sa intre in pielea colonistilor care ocupa insula Catan si trebuie sa isi construiasca asezarile, satele, orasele si caile de acces intre acestea pentru a popula intreaga insula. In joc, insula este reprezentata de tabla de joc in forma de hexagon, aceasta fiind impartita la randul sau in mai multe sectiuni tot in forma hexagonala, insa partea interesanta abia acum incepe deoarece aceste sectiuni hexagonale nu sunt fixate pe table de joc, ci vor fi asezate si imbinate pe aceasta in functie de dorintele jucatorilor.
La inceputul ficarui joc, jucatorii primesc niste cartonase, acestea reprezentand resursele pe care trebuie sa le foloseasca pentru construirea asezarilor. La fiecare runda, jucatorii arunca doua zaruri, numarul acestora determinand regiunea care va primi resurse. De asemenea, jucatorii pot schimba intre ei cartonasele cu resurse, sau pot schimba aceste cartonase cu jucatorul care se ocupa doar de impartirea cartonaselor si de coordonarea unor activitati (banca).
Cine castiga jocul? Jucatorul care a acumulat 10 puncte la fiecare runda. Pentru fiecare asezare jucatorii primesc cate un punct, si pentru fiecare oras pe care il detin primesc cate doua puncte. De asemenea, jucatorii vor primi puncte si pentru drumuri si pentru armata. Asadar, telul fiecarui jucator trebuie sa fie construirea celei mai importante si puternice asezari.
In acest fel, jocul Colonistii din Catan s-a demonstrat a fi unul dintre cele mai bune jocuri de strategie, chiar daca exista persoane care afirma ca norocul este si el important. Chiar daca zarurile influenteaza intr-o mare masura desfasurarea jocului, modul in care jucatorii isi construiesc asezarile si fac diverse schimburi de resurse se va concretiza in numarul de puncte obtinute.