Dragoste și relațiiCe înseamnă când partenerul se schimbă și relația nu e ca la...

Ce înseamnă când partenerul se schimbă și relația nu e ca la început?

Cand partenerul se schimba, cand observi ceva nou si diferit la el/ea, te poti simti oarecum amenintat: de ce s-a schimbat – are legatura cu mine si cu relatia de cuplu? Vrea altceva? Nu mai este multumit? Mai mult, te poti gandi la cat de bine l-ai cunoscut de fapt – daca intervine deodata o schimbare neasteptata… Insa trebuie sa stii ca schimbarea nu numai ca nu este rea – este normala! O persoana creste, se dezvolta si face unele schimbari pe parcursul vietii sale – la fel face si o relatie! Schimbarea nu semnifica in mod necesar ceva rau!

Cand partenerul se schimba

Micile schimbari practice la partener. Poate ca deodata are un nou interes; poate ca vrea sa renunte la serviciu si sa faca cu totul altceva; poate ca deodata este mult mai interesat de aspectul sau (merge la sala, se ingrijeste, isi schimba garderoba etc.). Nu poti sa te abtii sa nu te gandesti ca aceste schimbari sunt semne rele pentru relatie – ca el/ea doreste o schimbare mult mai mare in viata sa!

Incepi sa construiesti teorii cum ca partenerul se schimba pentru ca nu ii convine viata cu tine… Ce trebuie sa realizezi: fiecare om evolueaza si creste; face unele schimbari la sine insusi cand ceva nu ii mai convine, incearca sa devina mai bun. Insa nu totul se invarte asupra relatiei si nu orice schimbare te implica pe tine – el, ca individ autonom, si-a dorit sa incerce ceva nou si sa se dezvolte – iar rolul tau ca partener este sa incurajezi, nu sa iti faci griji!

Schimbari majore in perspectiva asupra vietii si mai ales asupra relatiei. O situatie mai dificila apare daca partenerul se schimba dramatic – de exemplu, voia un viitor impreuna cu tine, dar acum nu mai discuta despre aceasta. Dorea sa va mutati impreuna sau sa va casatoriti, insa acum spune ca nu stie ce vrea (sau clasicul are nevoie de timp). Isi dorea copii cu tine, insa acum spune ca nu stie sigur. Ce poti intelege din aceste schimbari majore? Ca partenerul se afla intr-o etapa de dubii, o etapa de criza – in care nu stie exact daca alegerile sale au fost cele bune.

partenerul se schimbă și relația nu e ca la început

Si criza implica si relatia de cuplu… Poti sa incerci sa descoperi ce a cauzat aceasta criza, aceasta schimbare majora – poate ca are o problema ce il/o macina; poate ca presiunile exterioare l-au facut sa dea inapoi; poate ca apropierea unei schimbari decisive l-a facut sa se schimbe la randul sau; poate ca are dubii cauzate de frici interioare. Gandeste-te, mai ales, cat afecteaza aceasta schimbare relatia, cat te afecteaza pe tine – este relatia mai importanta si o poti accepta? Crezi ca este o schimbare decisiva sau doar o faza prin care trece partenrul? Ai putea trai cu el/ea, acceptand aceasta schimbare?…

Cand are o preocupare majora ce ii ocupa mare parte din timp. Clasica situatie cand partenerul se schimba – ceea ce inseamna, de fapt, ca si-a gasit un nou interes, care din pacate il/o distrage – simti ca nu iti mai acorda la fel de mult timp si atentie si ca parca te-a pus pe locul doi.

Gandeste-te la situatie: daca partenerul este mult mai preocupat subit de dezvoltarea sa profesionala sau intelectuala, este doar o faza in cresterea lui ca om si trebuie sa o accepti (simte nevoia sa puna o perioada in fruntea listei dezvoltarea, pana ce isi atinge scopul). Daca, insa, are un nou hobby, care il/o duce departe de tine mari perioade din timp – poate ca avea nevoie de ceva nou care sa il scape de rutina vietii. Incearca, in aceste cazuri, sa vezi daca dorea sa evadeze doar din rutina sau sa evadeze si de tine (propune-i sa il/o insotesti la noul sau hobby uneori, explicandu-i ca nu mai sta cu tine si ca se indeparteaza)…

Cand partenerul se schimba, de foarte multe ori este doar un indiciu al cresterii sale ca persoana si a evolutiei relatiei de cuplu. Nu inseamna ca ceva este in neregula decat daca acea schimbare afecteaza intimitatea, afectivitatea, apropierea dintre voi cu adevarat. In plus, o schimbare negativa poate fi doar o faza trecatoare: daca partenerul are o perioada proasta in viata profesionala, familiala, o problema de sanatate – sigur ca il/o vei simti diferit; insa trebuie sa fii alaturi si sa il/o sustii si nu sa tragi concluzia cea mai rea!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.