Multe cupluri au conflicte când vine vorba de social media. Cercetătorii încă analizează impactul pe care îl are social media asupra relației de cuplu. În opinia lor, oamenii ar trebui să fie mai atenți la ce mesaje postează pe Facebook, la modul cum comunică cu persoanele de pe Internet, mai ales dacă sunt de sex opus, la cât timp stau pe rețelele de socializare pentru a nu-și supăra persoana iubită.
Navigare rapidă în articol:
- Cum afectează social media relația de cuplu
- Stabilirea limitelor digitale
- Cât timp petreci pe rețelele de socializare
1. Cum afectează social media relația de cuplu
Cercetările indică direcția în care rețelele sociale pot afecta sănătatea mintală a oamenilor și relațiile dintre ei. Pe de o parte, oamenii devin dependenți de social media pentru a evalua propria viață, pe baza modului în care decurge viața altor persoane. Asta poate duce de multe ori la acumularea de frustrări și la o stimă de sine scăzută.
Oamenii care se compară în permanență cu ceilalți pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, ajung să sufere de stres, pentru că această comparație se bazează și pe respectul de sine.
Observând ce fac alți oameni, ei au diferite gânduri, își pun întrebări la care poate nu găsesc răspunsuri pozitive și astfel concluzia poate fi de genul: „Nu sunt destul de bun.” Asta indică o frustrare și o stimă de sine scăzută.
Prin urmare imaginea „strălucirii” din viața altora îi afectează, deși poate nu reflectă cu adevărat realitatea. Asta e valabil mai ales pentru utilizatorii pasivi, care nu fac altceva pe Facebook decât derulează paginile altor utilizatori și observă viața acestora.
Stima de sine scăzută face dificilă și existența unei relații de cuplu, care în mod normal ar trebui să fie sănătoasă și armonioasă.
Ce arată studiile cercetătorilor
Conform unui studiu recent, relațiile personale se pot deteriora mult în cazul oamenilor care folosesc în mod regulat rețelele sociale. Experții au analizat multe aspecte legate de acest subiect și au obținut în urma studiului următoarele rezultate:
- În 53% din cazuri, rețelele sociale înstrăinează partenerii din cuplu
- În 41% din cazuri, rețelele sociale pot oferi oamenilor ocazii de a-și înșela persoana iubită
- În 36% din cazuri, rețelele sociale creează suspiciune și neîncredere în cuplu
- Există însă și alte consecințe neplăcute (ex. ignorarea partenerului, nepăsarea, lipsa dialogului în cuplu).
În general, când se întâmplă asta, unul dintre parteneri este dezavantajat, el suferă de frustrare. Dependența de rețelele de socializare a oamenilor a devenit atât de mare, încât este destul de ușor ca asta să ducă la certuri și la motive care ar putea chiar distruge multe relații de cuplu.
Unii oameni care își văd partenerul stând pe Facebook pot fi dezamăgiți că acesta schimbă mesaje cu persoane de sex opus; în timp își pierd încrederea și acumulează frustrări care pot duce ușor la declanșarea unor conflicte mari. Prin urmare, stabilitatea în cuplu este expusă riscului; utilizarea prea mult timp a rețelelor de socializare poate avea efecte negative asupra relației de cuplu. Acest lucru trebuie prevenit mai ales dacă relația a fost construită cu greu în lumea reală, când stresul este atât de mare.
2. Stabilirea limitelor digitale
Aceste limite sunt trasate în funcție de ceea ce consideră cele două persoane din cuplu ca fiind utilizarea sănătoasă sau nesănătoasă a rețelelor de socializare. Ambele persoane folosesc Internetul, dar există niște limite pe care ele le stabilesc, din mai multe puncte de vedere.
Contează timpul petrecut pe dispozitivele respective, pentru a naviga pe rețelele de socializare și timpul oferit relației de cuplu.
Există momente în care probabil se stă atât de mult pe Facebook, încât pot să apară conflicte în relație. În aceste situații, se creează acel sentiment de ignorare care este de nesuportat și care este interpretat ca o nepăsare. Din păcate, nepăsarea față de partener poate duce la distrugerea relației.
3. Cât timp petreci pe rețelele de socializare
Oamenii care sunt într-o relație de cuplu, ar trebui să se gândească la cât timp ar trebui să stea pe social media, fără a crea conflicte în relație cu persoana iubită. Deși ar putea părea un pic exagerat, Facebook poate crea o adevărată criză în relația de cuplu. Statisticile arată că mulți oameni ajung să se despartă, iar printre cauze se numără și mesajele scrise altor persoane de pe Facebook.
Timpul petrecut pe rețelele de socializare trebuie să fie destul de limitat, dacă se dorește o relație de cuplu armonioasă. Nu de puține ori, petrecerea unui timp îndelungat pe Facebook sau Twitter a declanșat certuri sau chiar despărțiri în cupluri. Asta s-a întâmplat din cauza mesajelor care au provocat gelozie sau a timpului petrecut pe Internet; acesta probabil a fost interpretat ca o atitudine de indiferență față de partener sau chiar ca o trădare (fiind implicate și alte motive).
Unele conflicte pot să apară și din cauza faptului că unul dintre partenerii de cuplu a postat imagini pe Facebook sau alte rețele de socializare, fără aprobarea persoanei iubite.
Mesajele de pe rețelele de socializare
Multe mesaje pe care le postează oamenii pe rețelele de socializare pot fi interpretate sau înțelese greșit; ele pot provoca adevărate conflicte în relația de cuplu. Unele dintre ele, atunci când sunt descoperite, pot exprima minciuni sau trădări, lipsă de respect față de persoana iubită. Astfel de mesaje pot provoca certuri sau chiar despărțiri într-o relație, care aparent părea că funcționează destul de bine.
Din păcate, în ziua de azi, dependența de Facebook sau de alte rețele de socializare ar putea duce ușor la sfârșitul unei relații, mai ales dacă mesajele scrise altor persoane sunt atât de nepotrivite, încă au puterea de a distruge liniștea, armonia, intimitatea, încrederea reciprocă și loialitatea.
Criza de cuplu
Când apar astfel de probleme, cu siguranță Facebook nu va putea rezolva criza de cuplu. Vina aparține celor două persoane implicate. Certurile lor sunt create în primul rând de simplul fapt că intimitatea lor sau faptele personale au fost povestite pe rețele, precum Facebook.
Prin urmare, oamenii ar trebui să se gândească mai bine înainte de a face astfel de lucruri, care este clar ar putea răni sentimentele, sensibilitatea sau orgoliul celor din jur.
Anumite lucruri trebuie să fie private și în general relația de cuplu ar fi bine să fie mai puțin expusă pe Facebook sau pe alte rețele de socializare – Twitter sau Instagram.