Copii & adolescențiDe ce adolescenții suferă de singurătate și depresie? Ce impact au rețelele...

De ce adolescenții suferă de singurătate și depresie? Ce impact au rețelele sociale asupra sănătății lor?

Multe studii recente arată că adolescenții suferă de singurătate, depresie și anxietate. Deși rețelele sociale pot fi un mijloc de interacțiune pozitivă cu prietenii și familia, ele s-au dovedit a fi și o modalitate prin care se poate cauza depresia și singurătatea la adolescenți. Află cum aceste platforme de socializare pot amplifica aceste sentimente și gânduri negative la adolescenți.

Navigare rapidă în articol:

  1. Adolescenții suferă de singurătate
  2. De ce adolescenții suferă de anxietate și au puțin respect de sine?
  3. Impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a adolescenților

1. Adolescenții suferă de singurătate

Există multe studii ale cercetătorilor care arată clar faptul că adolescenții se confruntă cu o luptă interioară, care are ca principală cauză sentimentul de singurătate. Părinții lor își fac griji cu privire la copiii lor și vor să știe ce se întâmplă de fapt cu aceștia.

Este adevărat că adolescenții suferă de o boală – numită singurătate? A devenit asta o epidemie în rândul tinerilor? Unii oameni ar spune că se exagerează, alți din contra, ar fi de acord cu faptul că singurătatea este o epidemie în rândul tinerilor.

Potrivit statisticilor, rețelele sociale – Instagram, Facebook, Twitter – pot accentua acest sentiment de singurătate în rândul adolescenților. Prin intermediul acestor platforme de socializare, tinerii se conectează cu alte persoane. În timp, impactul real al rețelelor sociale nu se dovedește a fi mereu pozitiv asupra sănătății tinerilor.

Cercetătorii consideră că rețelele sociale pot cauza singurătate, anxietate și depresie adolescenților.

Aici intervin mai multe probleme, din care fac parte:

  • Problema menținerii relațiilor de prietenie – care se realizează prin rețelele de socializare
  • Lipsa interacțiunii reale cu prietenii virtuali produce sentimente de singurătate și izolare
  • Apare și problema de a primi mesaje neplăcute sau de a fi ignorat în mod intenționat
  • Prin Messenger se poate vizualiza mesajul primit sau transmis, se poate vedea dacă acesta a fost sau nu citit de destinatar; dacă nu primesc răspuns, adolescenții se simt singuri și deprimați de modul cum sunt tratați de acel prieten online.

Rețelele sociale fac adolescenții să își dea seama cât sunt de nefericiți

Adolescenții văd mereu oamenii care par fericiți pe rețelele de socializare. Le urmăresc postările și prin comparație, conștientizează cât sunt de nefericiți. Faptul că alți oameni postează imagini frumoase nu le dă o stare de dispoziție bună, din contra le trezește sentimente de invidie și le accentuează singurătatea.

Adolescenții ajung să nu mai aibă încredere în ei, să nu se simtă la fel de bine ca alte persoane. Ei cred că nu pot realiza ceea ce prezintă alții prin fotografiile de pe site-uri și de aceea au stări de anxietate și depresie.

Studiile cercetătorilor arată că social media îi face pe adolescenți să sufere și mai mult de singurătate. Desigur, există și beneficii oferite de social media, dar nu despre asta este vorba în acest articol. Studii recente arată că social media este și o cauză a unor probleme grave de sănătate mintală la adolescenți. Deși pe rețelele de socializare se pot menține legături cu oamenii, totuși mulți se simt în continuare singuri.

Ce fac de fapt oamenii? Au obiceiul de a împărtăși doar lucrurile bune din viața lor. Asta creează acea imagine, nu tocmai reală, că ar fi mereu mulțumiți și fericiți. În realitate asta duce la distrugerea sentimentului de vulnerabilitate, care este crucial în apropierea emoțională dintre oameni sau dintre prieteni.

Prin crearea unei imagini prin care se dorește ca lumea să vadă doar fericirea din viața ta, se poate crea o ruptură a relațiilor de prietenie. Asta fac mulți oameni în mod intenționat, din dorința de a arăta că o duc bine, că sunt fericiți. Asta nu permite oamenilor să se cunoască cu adevărat. În plus, poate crea celor, nemulțumiți de viața lor, un sentiment de anxietate și singurătate.

2. De ce adolescenții suferă de anxietate și au puțin respect de sine?

Părinții deja au observat cât de dependenți sunt copiii lor de tehnologie. Ei au devenit îngrijorați de a acest lucru, consideră că expunerea la tehnologie poate afecta dezvoltarea și sănătatea mintală a copiilor.

Cea mai dificilă perioadă este cea a adolescenței. De ce? Pentru că adolescenții acordă o atenție foarte mare utilizării calculatoarelor, rețelelor de socializare. Acum social media și mesajele text de pe rețelele sociale au devenit foarte prezente în viața adolescenților, încât le creează dependență și stări negative. Experții consideră că le dezvoltă anxietatea și le scad stima de sine.

Iată ce arată studiile oamenilor de știință:

Potrivit unui sondaj de pe Royal Society For Public Health, rețelele de socializare au avut un impact asupra sănătății și bunăstării tinerilor de 14-24 de ani. Specialiștii au spus că sondajul arată că platforme de socializare (Facebook, Instagram, Twitter) pot crește sentimentul de anxietate, depresie, singurătate și stimă de sine scăzută la adolescenți.

Cât de importantă este o bună comunicare între părinți și copii, mai ales când aceștia sunt la vârsta adolescenței? Află mai multe în articolul: Discuții ca de la om la om între adolescenți și părinți.

3. Impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a adolescenților

Potrivit unui studiu recent, adolescenții pot suferi datorită rețelelor de socializare. Așa cum arată studiul, rețelele de socializare au un impact asupra sănătății mintale a tinerilor. De ce se întâmplă astfel? Pentru că adolescenții se compară unii cu alții, ajung să trăiască sentimente negative – de depresie, singurătate, invidie.

Cel mai adesea, adolescenții ajung să trăiască sentimente de singurătate pentru că văd postările altor oameni, care sunt pozitive și fericite, postări din vacanțe deosebite sau de la petreceri interesante.

Pe uh.edu este prezentat un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Houston, conform căruia Facebook ar putea avea un impact asupra sănătății mintale la tineri, ar putea accentua depresia la adolescenți. Utilizatorii petrec mult timp pe Facebook, urmăresc paginile prietenilor și își compară viața lor cu a acestora. Acest lucru poate afecta sănătatea psihologică a utilizatorilor. Ei ajung să se simtă deprimați și să sufere de singurătate.

Studiul a demonstrat că este o asociere între timpul petrecut pe Facebook și simptomele depresive. Această tendință a oamenilor de a-și compara viața cu a altora îi face pe unii să se simtă și mai rău. Aici se adaugă și curiozitatea de a afla mai multe lucruri despre prieteni, astfel impulsul de a vedea paginile acestora în mod frecvent și de a compara în continuare, este stimulat. Oamenii cred că prietenii lor sunt mai fericiți, deși în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Asta îi face să fie dezamăgiți de viața lor și să se simtă rău, să trăiască sentimente negative, de depresie, izolare și singurătate.

Comunitățile online perpetuează depresia

Prin platformele de socializare se pot consolida anumite afecțiuni ale adolescenților – depresia, anxietatea, singurătatea. Pe aceste site-uri se formează comunități online care pot perpetua aceste probleme care apar la adolescenți. De exemplu Tumblr este un site unde adolescenții interacționează cu persoane care au aceleași stări negative și care nu fac altceva decât să discute despre asta și să-și accentueze gândurile negative și sentimentele proaste.

Anumite postări cu citate despre „tulburări neînțelese” și imagini depresive sau anxioase pot afecta anumiți tineri care deja au o stare de singurătate și care astfel se pot simți și mai rău, deprimați. Pe astfel de site-uri apar postări de tip exhibiționist de depresie, sinucidere, comportament autodistructiv, care sub pretextul de a fi ceva neobișnuit sau „interesant”, pot cauza depresie la adolescenți. Deși Tumblr a ajuns să fie un site de fotografie și artă, ar putea fi în prezent un blog despre depresie, unde această stare pare a fi glorificată prin imagini.

Din păcate, această avalanșă de informații poate afecta adolescenții. Aceștia se pot auto-identifica cu anumite mesaje și își pot agrava depresia. Adolescenții au tendința de a se conecta cu oameni care au aceleași idei, atitudini, obsesii de care suferă și ei. Din păcate, identificarea cu oameni care au puncte de vedere similare (în acest caz, acestea fiind caracteristice ale unor oameni deprimați) pot duce la accentuarea sentimentelor negative, care ar trebui de fapt eliminate.

Adolescenții nu-și dau seama că astfel își accentuează starea negativă. Ei cred că prietenii virtuali, care postează astfel de lucruri, îi înțeleg și de aceea le urmăresc cu interes postările. Mintea lor este vulnerabilă din cauza depresiei și de aceea ajung să caute sprijin în astfel de comunități. În mod inconștient, ei aleg să sufere în continuare și asta doar din dorința de a fi înțeleși sau acceptați.

Concluzia:

Dacă suferi de singurătate, depresie sau anxietate, și simți că social media îți poate accentua starea, nu trebuie decât să renunți puțin la rețele de socializare. În schimb, ai putea să alegi varianta de a te vedea în viața reală cu prieteni dragi. Vei observa imediat că aceste întâlniri din viața reală te vor ajuta suficient de mult să scapi de această stare negativă, de care probabil suferi de ceva timp.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.