Timp liberEtapele unui tratament complet pentru peștii de acvariu

Etapele unui tratament complet pentru peștii de acvariu

In acest articol vom expune cele mai bune tratamente pentru pestii de acvariu, in cazul in care acestia se imbolnavesc.

In primul rand trebuie sa mentionam ca originea bolilor la pestii de acvariu poate fi atat externa, cat si interna. In primul caz, pestii de acvariu se pot imbolnavi daca in apa in care se afla se introduce, in mod accidental, diverse substante nocive, precum fum de tigara. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa fiti extrem de atenti si prevazatori. De asemenea, in cazul in care un peste este introdus in acvariu imediat dupa ce a fost adus dintr-o calatorie indelungata, exista riscul ca acesta sa nu se simta bine si sa fie susceptibil la boli, din cazua conditiilor de stres la care a fost expus.

Pestii de acvariu sunt expusi si la boli de origine interna, in acest caz discutand despre dereglari ale echilibrului lor. Aceste dereglari pot aparea din mai multe motive, precum scaderea temperaturii din acvariu, scaderea nivelului oxigenului, prezenta unor plante aflate in stadiu de descompunere in interiorul acvariului sau pur si simplu din cauza calitatii precare a apei.

In cazul pestilor de acvariu vorbim despre boli infectioase si boli neinfectioase. Bolile infectioase apar ca urmare a bacteriilor, a ciupercilor sau a diferitilor virusi care afecteaza pestii. Factorii care duc la aparitia bolilor infectioase sunt alimentatia necorespunzatoare, stresul, temperatura din apa, etc…

Bolile neinfectioase apar atunci cand mediul in care traiesc pestii este poluat sau este sarac in substantele nutritive de care acestia au nevoie. De indata ce ati realizat ca pestii s-au imbolnavit trebuie sa incepeti tratamentul lor. Pe toata durata acestuia, trebuie sa aveti grija sa hraniti vietatile in mod cat mai variat cu putinta, avand grija sa le oferiti toate alimentele trebuincioase.

Care sunt, mai exact, etapele unui tratament pentru pestii de acvariu?

In primul rand, trebuie sa plasati specimenele bolnave intr-un acvariu spital. Pentru aceasta puteti folosi o cuva din sticla lipita, in care se va introduce doar materialele necesare pentru tratarea pestilor si nimic altceva, precum plante sau elemente decorative. De obicei, cea mai buna temperatura pentru pestii bolnavi trebuie sa se situeze in jurul valorii de 28 de grade. De asemenea, este indicat sa cresteti nivelul aerajului si sa opriti filtrarea.

tratament complet pentru peștii de acvariu

Cele mai indicate locuri unde puteti amplasa acvariile spital sunt cele cu o luminozitatea redusa. Pentru aceasta, este bine sa acoperiti geamurile lor cu perdele pentru filtrarea luminii.

Odata ce ati pus pestii in acvariile spital, ati stabilizat temperatura la circa 28 de grade si ati crescut aerajul, puteti trece la urmatorul pas, adica la varsarea medicamentului in acvariu. De obicei, aceasta operatiune poate dura si cateva ore, depinzand de tipul de tratament de care pestii au nevoie.

Dupa ce ati respectat durata tratamentului, e timpul sa goliti pe jumatate acvariul, dupa care sa-l umpleti pana la nivelul anterior cu acelasi tip de apa. apoi, la fiecare cinci zile este indicat sa schimbati o zecime din volumul de apa.

In fine, daca observati ca pestele a raspuns corespunzator tratamentului, puteti porni filtrul si chiar absorbantul de spuma. Dupa aceea, readuceti temperatura apei la nivelul intital, insa nu va grabiti sa faceti acest lucru dintr-o data. Pestii au nevoie de o perioada de acomodare, care trebuie sa fie de doua-trei zile. In cele din urma, reglati nivelul aerajului.

In ceea ce priveste medicamentele care pot fi utilizate cu succes pentru tratarea pestilor de acvariu, cele mai indicate sunt produsele chimice. Cu toate acestea, aveti nevoie de o parere avizata in legatura cu dozajul necesar si cu metodele de administrare. Cateva dintre produsele chimice foarte folosite sunt albastrul de metil, verdele de malahit, formolul si sulfatul de cupru.

Albastrul de metil se utilizeaza cu precadere pentru tratamentul ciupercilor. Substanta se dizolva  in apa si se poate folosi in doze mici pentru pesti. Verdele de malahit se foloseste atat pentru ciuperci, cat si pentru ihtioftiriozei, de obicei aproximativ 1,5 grame la 10 litri de apa. Trebuie retinut faptul ca durata unui tratament cu aceasta substanta nu trebuie sa depaseasca doua ore.

Formolul isi dovedeste eficienta in lupta impotriva parazitilor. Tratamentul dureaza maximum 25 de minute. Sulfatul de cupru se poate folosi in apa de mare. Doza de tratament nu trebuie sa depaseasca 10 mililitri la 100 de litri de apa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.