Monturi pentru pescuitul la șalău: Montul Drachkovitch, Carolina și Bottom Bouncer

0
1477
Montura salau pentru bucati de pestisor Foto: www.pescuitmania.ro
Montura salau pentru bucati de pestisor Foto: www.pescuitmania.ro

Exista cateva monturi pentru pescuitul la salau care sunt utilizate de catre pescari. Vorbim despre montura Drachkovitch, despre montura Carolina si despre montura bottom bouncer.

Prima dintre ele, montura Drachkovitch este utilizata atunci cand se prefera tehnica de pescuit jigging pentru prinderea salaului folosind pestisorii morti, in detrimentul nalucii soft.

Intrucat aceasta montura necesita un timp destul de indelungat pentru schimbarea momelii, ea nu este recomandata pescarilor amatori. Cu toate acestea, pescarii cu mai multa experienta apreciaza montura Drachkovitch pentru ca ea are o rata foarte mare de agatare.
montura drachkhovitz 2

De ce ustensile aveti nevoie pentru a utiliza montura Drachkovitch? In primul rand, va trebuie plumb cu doi ocheti, de regula cu greutate intre sase si paisprezece grame. Alternativ, se poate folosi si plumb despicat.

Apoi, aveti nevoie de sarma de cupru si sarma de otel, ambele cu un diametru in jur de un milimetru. Pe langa acestea, este bine sa aveti si doua carlige triple, ale caror marimi sa fie compatibile cu dimensiunea pestisorului mort. Nu in ultimul rand, pentru montura Drachkovitch veti mai avea nevoie si de o struna metalica.

Pentru realizarea monturii Drachkovitch veti indoi sarma folosind un patent. Asigurati-va ca aceasta va avea forma literei V, iar unul dintre capetele sale va fi mai lung decat celalalt, pentru ca acesta se va lega de ochetul plumbului. Folosind struna metalica, legati carligele triple si atasati-le de ochetul plumbului. In fine, folositi in jur de douazeci de centimetri de sarma de cupru pe care sa o legati tot de acest ochet.

Pentru fixarea pestelui momeala in montura, introduceti sarma prin gura acestuia, apoi trageti de montura suficient de mult incat varful liber al sarmei sa intre in corpul pestelui. Carligele triple se vor fixa pe lateralele acestuia.

De obicei, montura Drachkovitch se foloseste din barca, dar si de pe mal. Principalul sau avantaj este gradul ridicat de eficienta, in vreme ce dezavantajul numarul unu se refera la faptul ca se pierde mult timp pentru schimbarea momelii.peste prins folosind montura carolina

O alta montura folosita pentru pescuitul salaului este montura Carolina. Aceasta este extrem de eficienta pentru prinderea pestilor din barca. Ea se utilizeaza de regula cu naluci mai moi, care pot sa pluteasca mai mult cand nu sunt lestate.

Citește și:  Cum să construiți un avion? Vezi ce presupune acest hobby provocant?

De obicei, atunci cand se utilizeaza montura Carolina se leaga o linie de cei doi ocheti ai vartejului. In cele mai multe cazuri, de celalalt ochet se va atasa leaderul. Multi pescari folosesc ca si linie multifilamentul, pentru ca aceasta are o sensibilitate mare in ceea ce priveste transmisia. Ca si leader, cel mai indicat este monofilamentul.

Pentru acest tip de montura se poate folosi un plumb culisant. Opritorul acestuia trebuie confectionat din alica ce are la capat un carlig.

Deci, in esenta, pentru montura Carolina aveti nevoie de un carlig offset, un fir monofilament foarte rezistent, plumb culisant, un vartej si de o margea confectionata din plastic.

Pentru a realiza montura trebuie sa treceti atat montura, cat si plumbul prin linia principala. Urmatorul pas este legarea vartejului. Dupa aceea, de capatul celalalt al vartejului forfacul se se va lega si el de monofilament, folosind carligul, pe care se va fixa si naluca.

Ca la toate monturile, si in cazul acesteia vorbim despre unele inconveniente. In aceasta situatie, montura Carolina nu este bine sa fie folosita pentru aruncarile lungi, intrucat nu da acelasi randament.
In fine, cea de-a trei montura preferata de catre pescarii care vor sa prinda salau este cea bottom bouncer.

Pentru a avea succes folosind-o este vital sa va asigurati ca ea va atinge fundul apei, contactul cu acesta fiind necesar.

In cazul monturii bottom bouncer, se pot folosi voblere crankbait, rotative sau carlige montate pe lidere lungi de minim doi metri.

Daca decideti sa folositi voblere crankbait, atunci trebuie sa stiti ca acestea se leaga direct de montura, folosind un inaintas de un metru.

Rotativele sunt indicate in situatia in care va confruntati cu valuri mari si cu vant puternic.

In cele din urma, daca va hotarati sa folositi  carlige pe care sa le montati pe lidere, atunci va trebuie pestisori vii drept momeli. Alternativ, puteti utiliza si lipitori. Acestea se asaza dupa ce sunt agatate de cap.

Pentru a avea succes folosind montura bottom bouncer, este bine sa folositi ancore duble sau triple chiar daca folositi naluci sau pestisori vii. De asemenea, este foarte important sa mentineti firul intins pe toata durata pescuitului. Astfel, inteparea salaului va fi sesizabila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.