Timp liberTradiții de Anul Nou din întreaga lume

Tradiții de Anul Nou din întreaga lume

Sfârșitul de an poate fi o perioadă captivantă, sau uneori puțin stresantă, având în vedere aglomerația de pe străzile marilor orașe, în care se desfășoară obișnuitele tradiții de Anul Nou. Află în acest articol ce anume creează atmosfera deosebită de Revelion, care sunt cele mai interesante tradiții de Anul Nou în diferite părți ale lumii.

Navigare rapidă în articol:

  1. Tradiții de Anul Nou în Grecia
  2. Tradiții de Anul Nou în Spania
  3. Tradiții de Anul Nou în Germania
  4. Tradiții de Anul Nou – Sărbătoarea scoțiană Hogmanay
  5. Tradiții de Anul Nou în Franța
  6. Superstiții și tradiții de Anul Nou la români
  7. Tradiții de Anul Nou în Italia

1. Tradiții de Anul Nou în Grecia

Tăierea „Vassilopittei” este un obicei în Grecia. „Vassilopitta” este o prăjitură care se mănâncă în prima zi după Anul Nou, de Sfântul Vasile. În prăjitură se pune o monedă de argint sau o monedă din aur. Despre cel care găsește moneda se spune că va avea noroc în anul respectiv. În prăjitură se pune și busuioc pentru că acesta aduce sănătate, abundență și noroc.

Mai nou, prăjitura se face sub forma unui tort sărat cu busuioc, sau sub forma unei brioșe. Ea poate fi și o plăcintă cu carne tocată, de pui sau de porc, în care se pune desigur moneda de aur sau argint.

2. Tradiții de Anul Nou în Spania

În Spania, oamenii decorează masa de Revelion cu stafide. Ei mănâncă câte o boabă de strugure la cele 12 bătăi ale ceasului de la miezul nopții și își pun câte o dorință.

3. Tradiții de Anul Nou în Germania

În Germania, există tradiția de a turna plumb topit într-un vas cu apă, pentru a vedea ce structuri se formează din acesta. Plumbul topit va lua anumite forme care pot fi interpretate. Despre plumb se spune că aduce noroc și că prezice viitorul. Iată câteva semnificații ale formelor din plumb care se pot forma în contact cu apa:

  • Plumb în formă de floare de cununie înseamnă ursită
  • Plumb în formă de inimă înseamnă căsătorie
  • Plumb în formă de minge înseamnă noroc în anul respectiv
  • Plumb în formă de broască înseamnă energii negative
  • Plumb în formă de verighetă înseamnă cununie
  • Plumb în formă de pălărie înseamnă vești bune
  • Plumb în formă de pasăre înseamnă oaspete, etc.

Această tradiție este foarte veche, nu se știe exact de unde provine, dar se spune că a fost practicată și de către romanii și grecii antici.

4. Tradiții de Anul Nou – Sărbătoarea scoțiană Hogmanay

Hogmanay din Edinburg este o petrecere spectaculoasă, un festival ce are loc între 29 decembrie și 2 ianuarie. Sărbătoarea provine din riturile antice ale solstițiului de iarnă, ce au fost contopite cu Crăciunul creștin din anul 1600. În prezent este considerat a fi Revelionul din Scoția. La această sărbătoare, participă peste 100.000 de oameni. De Hogmanay au loc spectacole, concerte, parade și dansuri. Torțele au o semnificație aparte, au rolul de a speria spiritele rele.

Oamenii se îmbracă în costumul specific scoțian – numit „Kilt” – și se distrează astfel de Revelion; dansează, servesc mâncăruri tradiționale, ard crenguțe de ienupăr, beau whisky și vin. „Kiltul” este un costum alcătuit din acel material, care se înconjoară în jurul taliei și se prinde cu ajutorul unor curele și catarame.

Tradiția spune ca în dimineața după Revelion, prima persoană din familie care se trezește trebuie să servească celorlalte rude câte o halbă de bere „Het Pint”. Oamenii obișnuiesc să arunce în foc câte o figurină din paie, care simbolizează anul care tocmai s-a încheiat.

5. Tradiții de Anul Nou în Franța

În Franța, de Anul Nou, se obișnuiește să se ureze „Bonne année! (Un an nou fericit!)” și să se ofere bani și conuri cu bomboane la copii. Anul Nou este la francezi un motiv de vizitare a rudelor și prietenilor și de a le face urări și cadouri.

6. Superstiții și tradiții de Anul Nou la români

Pentru a avea mai mult noroc, de Anul Nou trebuie purtate haine noi și mai ales ceva roșu, care atrage energiile benefice, pozitive. În plus, un accesoriu roșu poate aduce și noroc în dragoste.

Oamenii trebuie să evite certurile cu cei din familie, pentru că se spune că acestea vor aduce certuri și în noul an.

La miezul nopții se deschide ușa de la casă, pentru a lăsa anul vechi să iasă, iar cel nou să intre.

Persoanele îndrăgostite trebuie să se sărute sub vâsc – planta oferă protecție împotriva relelor și aduce noroc în relația de dragoste.

În seara de Revelion, la miezul nopții fiecare român trebuie să aibă mulți bani în buzunar, pentru a avea câștig în următorul an. Nu se dau bani cu împrumut, pentru a preveni sărăcia. De asemenea, până la cumpăna dintre ani trebuie plătite toate datoriile, pentru a nu risipi bani în următorul an.

În Ajun de Anul Nou nu se mătură în casă și nici nu se aruncă gunoiul afară, pentru că se spune că astfel se alungă prosperitatea. De asemenea, nu se spală, nu se coase, pentru că aduce ghinion la casă.

În prima zi din an nu se aruncă nimic din casă, pentru că astfel se aruncă de fapt norocul din locuință.

Recomandat este să se facă mult zgomot de Revelion, pentru că așa se alungă spiritele rele.

La miezul nopții se pune o dorință, iar asta are șanse mari să se îndeplinească.

7. Tradiții de Anul Nou în Italia

Italienii obișnuiesc să arunce lucruri vechi pe fereastră, în noaptea de Revelion, la cumpăna dintre ani. Acestea simbolizează de fapt anul care a trecut. Tradiția se practică în sudul Italiei, la Napoli. Astfel, multe obiecte (haine, vase sau alte lucruri) ajung în stradă și apoi trebuie strânse de gunoieri. Unii italieni care țin la tradiție sunt în stare să arunce și obiecte mai mari pe fereastră, cum sunt aparatele electrocasnice, pe care nu le mai folosesc.

Un alt obicei este de a arunca cioburi pe geam, care simbolizează eliminarea răului din casă. Toate acestea pot fi periculoase pentru trecătorii de pe stradă, de aceea unii italieni renunță să le mai practice.

În Italia se mănâncă linte de Anul Nou pentru că se spune că aduce noroc la bani.

De Revelion este bine să porți lenjerie roșie, pentru că aceasta aduce dragostea și pasiunea în noul an. Dacă nu ai lenjerie roșie, este bine să ai orice altceva de culoare roșie – un alt articol de îmbrăcăminte nou.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.