Părinți și copiiSărbători în familie – cum să te pregătești de Anul Nou alături...

Sărbători în familie – cum să te pregătești de Anul Nou alături de copii

Petreceti sarbatorile in familie si cat copiii sunt inca cu voi, faceti din noaptea dintre ani o noapte speciala impreuna! Traditia ne spune ca noaptea dintre ani trebuie petrecuta alaturi de cei dragi si cei langa care veti fi in aceasta noapte vor fi cei alaturi de care va veti petrece anul ce vine! Ce poate fi, asadar, mai potrivit decat sa va petreceti in familie Anul Nou – caci fara sa va dati seama, copiii vor creste si vor pleca de acasa…

Anul Nou este o sarbatoare importanta, o seara de trecere care trebuie petrecuta in veselie, fara regrete, spunand adio vechiului an si intampinand cu speranta noul an. Se spune ca trebuie sa petreci aceasta seara cu cei alaturi de care doresti sa iti petreci tot viitorul an – de aceea e o sarbatoare in familie frumoasa. Desi multe dintre vechile credinte sunt apuse, puteti crea ritualuri familiale prin care sa sarbatoriti aceasta seara de trecere impreuna.

Poate ca cea mai populara traditie de Anul Nou este plugusorul – copiii care vin cu urari de sanatate, noroc, rodnicie. Toti spera la un an nou mai bun – iar despre acest obicei se spune ca il ajuta pe omul ce primeste cum se cuvine uratorii. Traditia spune ca cel care nu primeste uratorii nu va avea decat ghinion (chiar ca nu va mai trai anul ce vine), iar cel care ii primeste se va bucura de belsug! Lasand insa la o parte asemenea credinte vechi, a primi uratorii in seara trecerii dintre ani este o traditie de pastrat caci va transpune in spiritul festiv al acestei seri speciale.

A face loc pentru nou si a nu ramane legat de trecut – iata semnificatia intampinarii Anului Nou cu veselie… Iar un ritual familial atat frumos, cat si cat se poate de util este acela ca fiecare membru al familiei sa arunce lucruri vechi facand astfel loc pentru lucruri noi. Instaurati acest obicei care asigura si curatenia in casa: fiecare renunta la haine pe care nu le mai poarta, obiecte de care nu mai are nevoie, copiii la jucarii cu care nu se mai joaca si le donati pe toate unui sarac! Iar daca va permiteti, fiecare poate primi cate un nou lucrusor odata cu noul an, ca samanta…

Masa festiva este o traditie frumoasa de Anul Nou: a sta impreuna cu cei dragi la masa si a savura bucate gustoase – ce puteti sa va mai doriti?… Rasfatati-va familia cu preparate gustoase si pe langa traditionalele fripturi, tochituri, salata boeuf si alte astfel de preparate, cautati o reteta cu adevarat speciala de prajitura, pe care sa o gatiti numai si numai de Anul Nou – asa incat aceasta noapte sa fie speciala si membrii familiei sa astepte cu nerabdare deliciul! Se spune ca noul an trebuie intampinat in veselie si in imbelsugare, caci asa cum il intampini, asa va fi tot anul, astfel ca o masa bogata si gustoasa e un obicei numai bun de respectat!

un an nou fericit in familie

Urarile de sanatate, bine, prosperitate nu vin doar de la uratori. Exista traditia ca cei mici sa mearga cu sorcova la cei mari cand vine noul an, pentru a le dori un nou an mai bun. Puteti pastra acest vechi obicei in sarbatoarea in familie, facandu-va unul altuia urari de bine si ciocnind paharele (vin sau sampanie pentru cei mari, suc pentru cei mici). Fiecare poate sa ureze ceva bun celorlalti, ceva din inima, caci se spune ca cel ramas neurat in aceasta noapte va fi nenorocos si singur in noul an. O atmosfera familiala calda si intima se creeaza prin aceste urari sincere si frumoase…

Rezolutii de An Nou. Un obicei mai nou spune ca inaintea sosirii Anului Nou fiecare trebuie sa isi faca o lista de rezolutii – lucruri pe care vrea sa le faca in viitorul an! Instaurati acest ritual familial si faceti fiecare propria lista cu ce doriti sa faceti in urmatorul an, ce doriti sa realizati sau sa schimbati, fiecare marturisindu-si la masa hotararile sale! Luati in serios acest mic joc si ajutati-va unul pe altul sa va respectati hotararile!

O traditie oarecum noua o reprezinta si focurile de artificii de la miezul noptii. Va puteti petrece aceasta sarbatoare in familie mergand si la frumosul spectacol de artificii impreuna, unde toata lumea intampina cu veselie si speranta anul nou…

O sarbatoare vesela in familie presupune si anumite mici jocuri – se spunea ca daca iti pui o dorinta exact la momentul dintre ani ti se va indeplini… Sau daca atingi un obiect sau o persoana in acest moment, il vei avea tot anul! Jucati acest joc si spuneti-le copiilor sa isi puna o dorinta la trecerea dintre ani, apoi incercati sa va ghiciti dorintele! Puteti juca si alte jocuri vesele in familie – doar este o sarbatoare in familie!

Orice ritualuri familiale de Anul Nou instaurati, tineti minte ca noaptea dintre ani este o noapte petrecuta alaturi de cei iubiti, o noapte in care trebuie sa uiti de ce a fost si sa te gandesti cu speranta la ce va fi… Si nimic mai frumos decat sa fii alaturi de familie in momentul venirii unui nou an…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.