Vanatoare este o activitate straveche insa aceasta s-a transformat de-a lungul timpului, devenind de la principala activitate desfasurata pentru procurarea hranei, la o activitate relaxanta, practicata in scop recreativ, mai pe scurt vanatoarea transformandu-se intr-o pasiune in toata regula, o pasiune interesanta, bazata pe respectarea unor reguli stricte avand in vedere faptul ca vanatoare poate fi si o activitate foarte periculoasa. Pentru cei care doresc sa imbratiseze acest hobby, in randurile care urmeaza vom prezenta cateva sfaturi pentru vanatorii incepatori.
Vanatorii cu experienta sunt de parere ca in cazul acestei activitatii sau, mai bine spus, pasiuni, exista intotdeauna un mister pe care vanatorii vor incerca sa il descopere cu timpul, pentru ca acesta este si farmecul acestei pasiuni. Un vanator, oricat de experimentat ar fi, va avea intotdeauna ceva de invatat de la natura care ofera intotdeauna cele mai bune lectii.
Vanatoarea ca si pasiune se naste din dragostea pentru natura si din dorinta de a intra intr-o lume cu totul si cu totul noua si cu adevarat deosebita. Este adevarat ca multe persoane sunt pe deplin impotriva acestei activitati cu o simbolistica aparte, insa vanatoarea isi are rolul sau pentru a realiza un echilibru in natura. Si, bineinteles, atunci cand ne referim la vanatori, ii avem in vizor pe cei care nu se abat de la reguli, au o stransa legatura cu natura, o respecta, se repsecta pe sine si ii respecta pe cei care impartasesc aceeasi pasiune.
De cele mai multe ori, pasiunea pentru vanatore se mosteneste din generatie in generatie, insa daca nu ati cochetat niciodata cu aceasta si doriti sa deveniti un adevarat vanator, va trebui sa urmati cativa pasi.
Primul si probabil cel mai important pas este participarea la cursuri special organizate pentru instruirea si pregatirea foarte atenta a viitorilor vanatori, dupa inscrierea in Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania. In cadrul acestui curs, vanatorii vor invata totul despre armele de vanatoare si, de asemenea, vor invata cum sa le foloseasca. Mai mult decat atat, vanatorii vor invata totul despre speciile care pot fi vanate pe un anumit teritoriu si mai ales perioadele in care acestea pot fi vanate, acest aspect fiind unul mai mult decat important.
De asemenea, in cadrul cursului, vanatorii incepatori vor invata si cat de important este ca mediul inconjurator sa fie ocrotit in cadrul activitatii pe care o desfasoara in scop recreativ. La sfarsitul cursului si dupa suficiente probe practice sub atenta indrumare a vanatorilor cu experienta si a profesorilor, tinerii vanatori vor sustine un examen, care are o istorie de aproximativ 50 de ani pe teritoriul romanesc.
Se spune ca „practica este mama invataturii” si aceasta zicala se potriveste de minune si in acest domeniu. Este foarte important sa cunoasteti tipul de arme si mai ales sa stiti sa le folositi pentru ca doar asa veti deveni un vanator in adevaratul sens al cuvantului. Insa, cu foarte multa rabdare si dorinta de a invata, nimic nu este imposibil. Asa ca acordati suficient timp practicii si incercati sa cunoasteti cat mai bine armele pe care le veti utiliza in cadrul partidelor de vanatoare.
Dupa instruire si dupa examen, vanatorul incepator isi poate obtine permisul pentru port arma. Aici intervine si partea mai dificila deoarece pretul armelor pentru practicarea acestei pasiuni este destul de ridicat, vanatoarea fiind o activitate foarte costisitoare. Nu va grabiti niciodata sa va achizitionati o arma de vanatoare pana nu stiti cu exactitate care sunt animalele pe care le veti vana. Puteti afla mai multe lucruri despre cele mai vanate animale de pe teritoriul romanesc urmarind acest articol.
Echipamentul nu este complet decat daca detineti munitia adecvata. Este important ca, pe langa aceasta, sa purtati un costum corespunzator. De asemenea, accesoriile sunt si ele importante si printre acestea se numara binoclul, luneta, cutitul de vanatoare si o sfoara rezistenta. Nu ezitati sa va inscrieti in grupuri si pe forumuri dedicate acestei pasiuni. In acest fel veti cunoaste mai multe persoane care impartasesc aceeasi pasiune si veti lua parte la partide de vanatoare cu adevarat spectaculoase.
In timpul fiecarei partide de vanatoare, mai ales pentru vanatorii incepatori, este importanta familiarizarea cu imprejurimile. Incercati sa explorati cat se poate de bine zona inainte de inceperea partidei de vanatoare pentru a sti la ce sa va asteptati si pentru a cunoaste cat mai bine natura si capcanele sale.
Dupa cum am spus si in inceputul articolului, vanatoarea este o activitate in cadrul careia tot timpul veti avea cate ceva de invatat, asa ca incercati sa luati totul pas cu pas pentru ca aceasta pasiune sa fie o adevarata relaxare pentru un vanator adevarat.