Podeaua din lemn este foarte pretentioasa si este si costisitoare in acelasi timp, oferind un aspect deosebit oricarei locuinte, asa ca aceasta are nevoie de o ingrijire atenta deoarece, in caz contrar, va avea de suferit. De aceea, in randurile care urmeaza, va oferim cele mai bune sfaturi pentru a intretine corect podeaua din lemn.
Podeaua din lemn este foarte sensibila, iar particulele de praf si murdaria o pot afecta iremediabil in timp. Asa ca, primul pas pentru intretinerea corecta a podelei din lemn il reprezinta amplasarea unor covorase la intrarea in locuinta si la intrarea in fiecare incapere. In acest fel, podeaua va fi ferita de o cantitate mare de praf si murdarie si se va evita aparitia zgarieturilor.
Chiar daca podeaua din lemn arata impecabil si ofera o eleganta aparte locuintei dumneavoastra, este bine sa folositi un covor in fiecare incapere. Chiar daca veti alege un covor de mici dimensiuni, acesta va proteja podeaua din lemn si va oferi un aspect interesant camerelor dumneavoastra.
Acordati o mare atentie obiectelor de mobilier si altor accesorii care pot zgaria podeaua din lemn. Este important ca obiectele de mobilier sa fie sustinute de mici bucati de plastic sau cauciuc pentru a pute fi mutate cu usurinta, fara a zgaria podeaua.
Atunci cand mutati mobila, evitati sa faceti acest lucru prin impingerea obiectelor pe suprafata podelei.
Cand curatati podeaua din lemn, incepeti prin indepartarea prafului cu o matura nu foarte aspra sau cu aspiratorul cu perie. Este important sa aspirati podeaua cel putin o data pe saptamana.
Spalarea podelei din lemn reprezinta, de asemenea, un pas important insa apa este inamicul numarul unu al lemnului, asa ca aveti mare grija ce cantitate de apa folositi pentru spalarea podelei, si mai ales cat de des o spalati.
Pentru curatarea eficienta a podelei din lemn, este indicat sa folositi intotdeauna o solutie speciala pentru curatarea si intretinerea lemnului. Folositi o carpa moale din bumbac sau un mop potrivit pentru a spala podeaua. Este important sa nu folositi o cantitate mare de apa, ci sa stoareceti foarte bine carpa de curatat inainte de a freca podeaua.
Nu este indicat sa aplicati solutia de curatat direct pe podea, ci sa o aplicati pe carpa sau sa o dizolvati intr-o galetusa cu apa calda, in functie de recomandari.
Insistati asupra petelor dificile pentru ca acestea sunt o adevarata bataie de cap, iar lemnul natural este intr-adevar destul de greu de curatat.
Podeaua exterioara – pasi pentru curatarea ei
Podeaua exterioara din lemn trebuie si ea curatata, mai ales ca praful si alti factori din atmosfera isi pun mult mai pregnant amprenta asupra sa. Maturati de cel putin doua ori pe saptamana podeaua exterioara care face intrarea in locuinta dumneavoastra sau face parte din veranda sau foisorul din gradina.
Intretinerea podelei din exterior presupune si indepartarea insectelor care, de foarte multe ori, isi fac cuibul printre crapaturile podelei.
Protejarea podelei de exterior se face prin aplicarea unei solutii speciale, dupa ce aceasta a fost curatata si s-a uscat complet.