Timp liberTop 10 cele mai vânate animale de pe teritoriul României

Top 10 cele mai vânate animale de pe teritoriul României

Avand in vedere ca vanatoarea este o activitate straveche, in randurile care urmeaza vom incerca sa realizam un top 10 cele mai vanate animale din Romania, nu inainte de a prezenta cateva caracteristici importante ale acestei activitati.

Alaturi de pescuit, vanatoarea reprezinta cea mai veche activitate a oamenilor, aceasta fiind absolut necesara pentru procurarea hranei inca din vremurile stravechi. Insa oamenii au evoluat, iar vanatoarea s-a transformat intr-o activitate realizata in scop recreativ. Bineinteles, aceasta activitate este necesara in unele cazuri, insa in foarte multe situatii abuzul este cel care caracterizeaza cel mai bine activitatea oamenilor care nu respecta regulile impuse de Ministerul Mediului si Padurilor si vaneaza chiar si in perioada in care vanatoarea este interzisa. Acest lucru a dus in timp la aparitia unui dezechilibru in natura si nu doar pe teritoriul tarii noastre, ci in intreaga lume.

Revenind la vanatoarea in Romania, se poate spune ca tara noastra are o istorie interesanta in aceasta privinta, Romania fiind o tara de interes general pentru vanatorii din lumea intreaga. Chiar daca vanatorii adevarati stiu ce inseamna aceasta activitate, iar legatura cu natura este foarte stransa si respectul pentru aceasta este enorm, situatiile in care braconierii incalca legile sunt numeroase. In randurile care urmeaza vom incerca sa va prezentam care sunt cele mai vanate animale din Romania.

iepure de camp

1. Pe locul intai in topul celor mai vanate animale din Romania se afla iepurele de camp. Ca si in cazul altor animale, sezonul pentru vanarea iepurilor de camp incepe in luna noiembrie si ia sfarsit in luna ianuarie. Probabil va intrebati de ce este iepurele de camp cel mai vanat animal din Romania. Inainte de toate, iepurii se inmultesc rapid iar faptul ca nu se indeparteaza de locul in care traieste ii face o prada destul de usoara. De asemenea, iepurele de camp este raspandit pe intregul teritoriu romanesc. Vanarea iepurilor de camp reprezinta o activitate interesanta chiar si pentru vanatorii cu experienta.

mistret

2. Pe locul doi in topul celor mai vanate animale din Romania se afla mistretul. Ca si iepurele de camp, mistretul se intalneste pe intregul teritoriu romanesc, numarul exemplarelor fiind mai ridicat in zonele impadurite, in special in padurile de stejar, de gorun si fag, dar si in Delta Dunarii. In locurile populate, partidele de vanatoare sunt cu adevarat exceptionale, iar perioada specifica pentru vanarea mistretului este cuprinsa intre 15 octombrie – 15 decembrie, chiar daca in unele cazuri vanarea mistretilor este permisa incepand cu data de 1 august, fiind incheiata pe 15 februarie.

urs

3. Desi in multe regiuni este ocrotit prin lege, pe teritoriul romanesc ursul pare sa fie unul dintre animalele preferate de catre vanatori. Acest lucru se datoreaza faptului ca pe teritoriul romanesc se intalneste cel mai mare numar de ursi din Europa. Experienta pe care o ofera o partida de vanatoare in care prada este ursul este una foarte interesanta insa necesita si un antrenament pe masura, avand in vedere ca ursul este un animal destul de periculos. Ursul poate fi vanat in perioada 15 septembrie – 31 decembrie, dar si in perioada 15 martie- 15 mai.

caprioara

4. Capriorul este un animal frecvent vanat in padurile din muntii Romaniei, dar si in Delta Dunarii, fiind un animal destul de raspandit. Cu toate acestea, masculii pot fi vanati in intervalul cuprins intre 15 mai – 15 octombrie, in timp ce femelele pot fi vanate intre 15 septembrie – 15 februarie.

cerb lopatar

5. Si cerbul lopatar se numara printre cele mai vanate animale din Romania. Acesta poate fi intalnit in special in regiunile sudice, sud-estice si nord-estice ale tarii, masculii fiind vanati in perioada 1 septembrie – 15 decembrie, iar femelele in perioada 1 septembrie – 15 februarie.

cerb

6. Cerbul, un animal care populeaza padurile de munte ale Romaniei, este si el apreciat de catre vanatorii cu experienta. Cerbii pot fi vanati prin metoda la panda si la dibuit, perioada admisa incepand pe data de 1 septembrie si fiind incheiata pe 15 decembrie in cazul masculilor, vanarea femelelor fiind admisa pana la data de 15 februarie, ca si in cazul cerbului lopatar.

vulpe

7. Vulpea este un animal salabatic intalnit intr-un numar foarte mare pe teritoriul romanesc, populand toate regiunile, de la munte pana la mare. Vulpea poate fi vanata pe tot parcursul anului, pentru ca aceasta se inmulteste rapid si este purtatoarea principala rabiei, fapt pentru care numarul exemplarelor trebuie sa fie atent controlat.

viezure

8. Un alt animal vanat frecvent pe teritoriul Romaniei este viezurele. Acesta isi incepe activitatea pe inserat, de aceea vanarea sa se va face pe seara, pentru ca, in timpul zilei, viezurele nu isi paraseste vizuina. Perioada in care vanarea viezurelui este admisa se incadreaza intre 1 august si 31 martie.

lup

9. Lupul face si el parte din topul animalelor vanate pe teritoriul romanesc, mai ales ca populatia de lupi este una foarte crescuta in Romania. Perioada specifica pentru vanatoare este cuprinsa intre 15 septembrie – 31 martie.

sacal

10. Sacalul este un animal frecvent intalnit in Romania, in special in regiunea sudica. Ca si vulpea, sacalul poate fi vanat pe tot parcursul anului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.