Sarcină & BebeTestul de vilus chorionic în timpul sarcinii - chorionic villus sampling

Testul de vilus chorionic în timpul sarcinii – chorionic villus sampling

Testul de vilus chorionic in sarcina – chorionic villus sampling sau, prescurtat, CVS, este o investigatie medicala optionala ce se efectueaza, daca medicul va considera necesar, intre saptamanile 10 si 14 ale sarcinii. Acest test medical are rol de a detecta anumite anomalii cromozomiale sau genetice ale fatului si are valoare de diagnostic.

Testul de vilus chorionic sau chorionic villus sampling va spune aproape cu certitudine daca fatul sufera de anomalii cromozomiale precum sindromul Down sau de afectiuni genetice, precum siclemia, boala Tay-Sachs sau fibroza chistica. Testul indica cu valoare de diagnostic daca fatul are anomalii cromozomiale si genetice, dar si sexul fatului. Doar extrem de rar se intampla ca acest test sa identifice o anomalie cromozomiala care de fapt nu exista – in aceste cazuri se recomanda alte teste, precum o amniocenteza.

Cum se efectueaza testul de vilus chorionic

Chorionic villus sampling (CVS) inseamna prelevarea de tesut al placentei, medicul utilizand un mic si subtire tub cu care ajunge la uter prin vagin sau utilizand un ac subtire cu care strapunge burta femeii. Acea mostra din placenta ce contine informatii genetice va fi supusa analizei si se va putea identifica cu acuratete prezenta anomaliilor fetale. Daca se va preleva tesut prin strapungerea burtii femeii, aceasta va fi anesteziata local. Procedura in sine – transvaginala sau transabdominala – nu este dureroasa, nu dureaza mult, femeia poate simti eventual un anumit disconfort. In cel mult 15-17 zile, veti avea un rezultat.

Dupa efectuarea testului este recomandat sa stati la pat, sa va odihniti toata ziua si sa va menajati inca 2-3 zile; in caz ca aveti crampe la burta, puteti sa luati o doza de acetaminofen. Este posibil sa aveti sangerari vaginale usoare dupa investigatie – nu este nimic iesit in comun, insa trebuie sa va informati medicul. Daca, insa, sangerarea vaginala este abundenta, daca observati o scurgere vaginala incolora abundenta, daca experimentati contractii uterine sau o durere abdominala mare, daca aveti febra sau frisoane, sunati imediat medicul.

Testul de vilus chorionic nu este in nici un caz un test medical de rutina in sarcina. Este un test special, recomandat doar in anumite situatii. Este important sa se cunoasca riscul acestui test: procedura poate fi urmata de pierderea sarcinii – avort spontan (riscul nu este prea mare – cam 1-2 % – insa exista si este mai crescut decat in urma unei amniocenteze). In plus, efectuarea acestui test implica riscul de transmitere al infectiei cu virusul HIV de la mama la fat. In general, dupa testarea aceasta, din cauza riscului, medicul poate recomanda o serie de teste ulterioare care sa verifice starea fatului, sa vada daca micutul a fost afectat – in general o ecografie.

Din cauza riscului, doar impreuna cu medicul si punand in balanta utilitatea testului de vilus chorionic cu riscul sau puteti decide daca sa il efectuati sau nu. Amniocenteaza este o investigatie medicala cu acelasi rol si cu aceeasi acuratete insa, din pacate, nu se efectueaza decat din saptamana 15 de sarcina; asadar daca riscul de existenta a unor anomalii fetale este crescut, nu se va amana investigatia si deci se va efectua chorionic villus sampling.

Oricum, nici amniocenteza nu e lipsita de riscul avortului spontan, doar cu putin mai mic – 0,5 %. Iar CVS este preferat deoarece in cazul in care se identifica o anomalie severa a fatului, este inca devreme si e posibila intreruperea sarcinii. Oricum, in cazul unui rezultat pozitiv, va trebui sa discutati cu un specialist si sa evaluati situatia.

Cand se efectueaza testul de vilus chorionic – chorionic villus sampling:

  • Cand viitoarea mamica are o varsta de peste 35-40 de ani;
  • Cand rezultatul screeningului din primul trimestru este pozitiv (acest screening se refera la un test de sange si o ecografie (translucenta nucala) care nu are valoare de diagnostic, insa poate arata existenta anomaliilor fatului – sunt necesare, la rezultatul pozitiv, testari ulterioare);
  • Cand viitoarea mamica sau tatal au in istoricul personal sau familial cazuri de anomalii genetice;
  • Cand femeia a avut o sarcina anterioara cu asemenea probleme.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.