Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare pentru fripturi.
1. Reteta de friptura din ied reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru friptura din ied sunt urmatoarele:
- un kilogram de carne de ied;
- o legatura usturoi verde;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de friptura din ied va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Sectionati carnea, adaugati-o intr-un vas uns cu ulei;
- Condimentati si stropiti preparatul cu ulei;
- Coaceti friptura pana cand se rumeneste frumos si uniform;
- Serviti-o de indata ce este gata cu garnitura dorita.
2. Reteta de antricot de vita in sange va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Ingredientele necesare pentru doua portii sunt urmatoarele:
- 250 grame antricot de vita;
- 50 ml vin rose;
- doua rosii cherry;
- o legatura de marar;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de antricot de vita in sange este urmatorul:
- Incalziti cuptorul;
- Adaugati antricotul de vita intr-un vas termorezistent, deasupra sa adaugati vinul, rosiile cherry sectionate in sferturi si mararul tocat marunt. Presarati putin ulei si condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Introduceti preparatul in cuptor si lasati-l sa se coaca la foc mic timp de jumatate de ora;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, alaturi de o garnitura de cartofi sau orez.
3. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pentru reteta de friptura asortata cu legume.
Timp de preparare: douazeci de minute.
Timp de coacere: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de friptura asortata cu legume sunt urmatoarele:
- un muschiulet de porc;
- un muchiulet de vita;
- 250 grame legume congelate asortate;
- 100 ml vin;
- apa;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de friptura asortata cu legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati si curatati ambele tipuri de carne, apoi impletiti-le si fixati-le la capete cu scobitori;
- Coaceti friptura montata asa cum v-am descris anterior si condimentata la foc potrivit in cuptorul incins, pana cand se rumeneste frumos la suprafata;
- Adaugati sosul lasat de friptura intr-o tigaie, impreuna cu vinul, lasati amestecul sa ajunga la temperatura de fierbere, apoi sotati legumele;
- Serviti friptura impletita intreaga, alaturi de legumele sotate anterior. Stropiti intregul preparat cu sosul din tigaie.
4. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas pentru reteta de miel marinat. Odata cu invierea Domnului familiile se reunesc si se strang la masa, deapana amintiri dragi si atmosfera este mirifica. Gospodinele trebaluiesc intreaga zi pregatind cele mai bune bucate. Va recomandam sa incercati aceasta reteta pentru ca in mod sigur invitatii dumneavoastra o vor aprecia, iar eforturile dumneavoastra vor fi pe deplin rasplatite.
Timp de preparare: 40 de minute.
Timp de asteptare: o zi.
Timp de coacere: doua ore.
Ingredientele necesare pentru opt portii de miel marinat:
- carne de miel, de preferat pulpa de circa doua kilograme;
- 30 grame de unt.
Pentru marinata:
- doua linguri de ulei;
- 100 ml de vin alb sec;
- o lingura de mustar;
- doua crengute de cimbru;
- doua foi de dafin;
- sase catei de usturoi;
- o crenguta de rozmarin;
- doua frunze de salvie;
- sare;
- piper.
Pentru garnitura:
- amestec de ciuperci.
Modul de preparare pentru reteta de miel marinat va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Cu 24 de ore inainte de a pregati friptura, spalati-o bine, lasati-o la scurs, fasonati-o (indepartati-i grasimea si pielitele), apoi ungeti-o cu mustar. Asezati pulpa intr-un vas incapator si adaugati vinul alb sec, uleiul, crengutele de cimbru, cele doua foi de dafin, doi catei de usturoi tocati marunt, crenguta de rozmarin si salvia. Intoarceti carnea pe toate partile in asa fel incat ea sa intre in totalitate in contact cu marinata. Acoperiti vasul cu o folie de plastic alimentara, apoi lasati carnea sa stea la marinat timp de o zi in frigider;
- A doua zi, scoateti vasul din frigider, indepartati folia alimentara de plastic, scoateti carnea, puneti-o la scurs. Strecurati marinata, pastrati-o intr-un vas separat;
- Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Curatati ciupercile (indepartati-le piciorusel), spalati-le, apoi taiati-le in patru;
- Pregatiti o tava pe care o ungeti cu ulei;
- Cand cuptorul este bine incins, puneti carnea in tava. Curatati patru capatani de usturoi, pisati-le bine cu un praf de sare. Ungeti carnea cu ulei si cu usturoiul pisat, apoi condimentati-o cu sare si piper dupa gust;
- Introduceti tava in cuptor timp de o ora si jumatate la foc potrivit, apoi deschideti cuptorul, scoateti partial tava si adaugati ciupercile spalate si tocate anterior. Lasati preparatul in cuptor inca jumatate de ora la foc potrivit;
- Scoateti tava din cuptor, puneti carnea si ciupercile pe un platou, iar in sosul ramas in tava adaugati marinata;
- Fierbeti amestecul de sos si marinata la foc mic, pana cand isi reduce considerabil consistenta, amestecand bine pentru omogenizare;
- Serviti friptura de indata ce este gata, alaturi de ciupercile impreuna cu care s-a copt. Adaugati sosul preparat anterior intr-o sosiera si serviti-l alaturi de friptura de miel.
5. Carnea de porc are o savoare deosebita si este consumata cu foarte multa placere cu orice ocazie. Reteta pentru friptura de porc cu sos de portocale va prezinta o varianta deosebita de pregatire a acestui tip de carne.
Ingrediente pentru reteta de friptura de porc cu sos de portocale (2 portii):
- 1 morcov;
- 1 ceapa;
- 175 ml de vin rosu sec;
- 75 ml suc de portocale;
- 2 linguri ulei de masline;
- jumatate de kilogram de pulpa de porc slaba;
- 1 ardei rosu;
- 1 ardei iute rosu;
- 150 ml supa;
- piper si sare.
Modul de preparare pentru friptura de porc cu sos de portocale:
- Se spala carnea, se usuca si se curata de grasime si de pielite;
- Se prepara marinata astfel: se curata ardeiul iute de codita si de samburi si se toaca marunt. Se combina ardeiul iute cu sucul de portocale, vinul, 1 lingura de ulei, sare si piper dupa gust. Se unge carnea cu marinata, apoi se introduce impreuna cu aceasta intr-o punga care se da la frigider pana a doua zi, timp de minim 8 ore;
- A doua zi se curata ceapa, morcovul si ardeiul rosu. Se toaca marunt fiecare dintre ele;
- Se pune supa la fiert, se da intr-un clocot, apoi i se adauga legumele tocate marunt impreuna cu 1 lingura de ulei;
- Se scoate carnea din frigider si se pune la fiert in supa clocotind impreuna cu sosul de marinata;
- Se incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius;
- Se pregateste o tava, se scoate carnea din supa si se introduce in cuptor cu o parte din supa in care a fiert;
- Se lasa la cuptor pentru a se rumeni la suprafata;
- Dupa ce este gata, carnea se scoate si se taie feliute groase de 1 centimetru alaturi de o garnitura din cartofi;
- Cu sosul in care s-a copt carnea in cuptor se stropeste carnea si cartofii.
6. Friptura de vita este greu de preparat si majoritatea gospodinelor o ocolesc. Va prezentam o reteta pentru friptura de vita in sos de bere pentru a va ajuta sa gatiti acasa carnea de vita.
Ingrediente pentru friptura de vita in sos de bere (2 portii):
- 400 g pulpa de vita;
- 125 ml bere;
- jumatate de ceapa;
- jumatate de catel de usturoi;
- 150 g morcovi;
- 1 lingurita bulion;
- 150 ml supa de vita;
- 100 g ciuperci;
- sare, piper, ulei, foi de dafin si boabe de mustar.
Mod de preparare pentru reteta de friptura de vita in sos de bere:
- Friptura se spala si se caleste pe toate partile impreuna cu ceapa si usturoiul tocat. Cand s-a rumenit usor pe toate partile se scoate din tigaie;
- Se curata legumele si se taie in cubulete, apoi se calesc in aceiasi tigaie in care am perpelit carnea impreuna cu usturoiul si ceapa;
- Cand legumele sunt gata se sting cu bere si se adauga carnea;
- Se incinge cuptorul si se introduce preparatul la cuptor timp de 35 de minute adaugand supa de vita;
- Spre finalul preparatului se adauga bulionul, foile de dafin, boabele de mustar, sarea si piperul;
- Dupa 35 de minute se adauga si ciupercile curatate si taiate in cubulete.
7. Reteta de friptura de pui cu sos acrisor va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: o ora si jumatate.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- un pui;
- 50 grame slanina;
- 100 ml vin alb sec;
- zeama de la o lamaie;
- ulei;
- patrunjel verde tocat marunt;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de friptura de pui cu sos acrisor va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati puiul, transati-l, lasati-l sa se scurga, apoi asezati-l intr-un vas incapator;
- Taiati slanina in cubulete. Presarati cubuletele de slanina in vasul in care ati adaugat puiul;
- Amestecati vinul cu zeama de lamaie, apoi adaugati compozitia peste pui;
- Condimentati cu sare si piper dupa gust, introduceti vasul in cuptorul incins si coaceti puiul pana cand sosul din vas scade, iar carnea se rumeneste uniform;
- Serviti puiul alaturi de o garnitura de cartofi, stropiti intregul preparat cu restul de sos din tava.
8. Reteta de iepure cu varza murata reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: doua ore.
Ingredientele necesare pentru iepurele cu varza murata sunt urmatoarele:
- un iepure de un kilogram;
- o ceapa;
- un ardei capia;
- o rosie;
- o varza murata de jumatate de kilogram;
- usturoi, dafin, boia;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de iepure cu varza murata va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti carnea de iepure la macerat in apa amestecata cu otet si condimentata cu dafin si boia. Lasati carnea sa se marineze pana a doua zi;
- Puneti apoi iepurele alaturi de varza murata taiata in fasiute, ceapa taiata in rondele, ardeiul capia taiat in cubulete si rosia data prin razatoare intr-un vas incapator. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Coaceti preparatul la foc potrivit spre mic timp de doua ore, stropindu-l din cand in cand cu vin pentru a evita uscarea carnii;
- Serviti preparatul de indata ce este gata.
9. Reteta de friptura de vita cu rosii reprezinta un preparat sanatos si extrem de gustos pe care merita sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza, atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Dificultate: redusa.
Vin recomandat: Cabernet Sauvignon.
Ingredientele necesare pentru trei portii de friptura de vita cu rosii sunt urmatoarele:
- 350 grame pulpa de vitel;
- doua mandarine;
- 200 grame rosii cherry;
- 250 ml supa de carne;
- 10 grame foi de gelatina;
- condimente: cimbru, maghiran, tarhon, menta;
- o legatura de rucola;
- sare grunjoasa;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de friptura de vita cu rosii va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati bine pulpa de vitel, indepartati-i tendoanele si resturile de grasime, apoi lasati-o sa se scurga;
- Incalziti cuptorul timp de jumatate de ora la o temperatura de circa 200 de grade Celsius;
- Spalati mandarinele, lasati-le sa se scurga sau stergeti-le cu ajutorul unei hartii de absorbante de bucatarie, apoi dati-le coaja prin razatoarea cu ochiuri mici;
- Pregatiti un vas inalt pe fundul caruia presarati un strat grosut de sare grunjoasa. Adaugati in mijlocul vasului bucata de carne de vita. Presarati deasupra carnii cat mai uniform coaja de mandarina si cimbru dupa gust, apoi acoperiti carnea cu un strat generos de sare;
- Cand cuptorul s-a incins bine, introduceti vasul pregatit asa cum v-am descris anterior si lasati carnea sa se coaca la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de patruzeci de minute. Scoateti apoi vasul din cuptor, indepartati sarea, aveti grija sa nu va ardeti. Scoateti carnea din vas, inveliti-o intr-o folie alimentara de aluminiu achizitionata din comert si lasati-o sa se raceasca invelita pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi feliati-o cat mai subtire si distribuiti-o cat mai uniform pe un platou;
- Puneti foile de gelatina la inmuiat urmand cu acuratete instructiunile de pe plic, scurgeti apoi gelatina si dizolvati-o in supa de carne. Nu fierbeti gelatina pentru ca o veti distruge. Cand s-a dizolvat in totalitate adaugati intreaga compozitie intr-un bol si lasati-o sa se solidifice, cand temperatura a scazut suficient introduceti vasul in frigider pentru a ajuta compozitia sa se solidifice mai bine;
- Indepartati coditele rosiilor cherry, spalati-le, lasati-le sa se scurga, apoi taiati-le pe jumatate sau in patru in functie de dimensiuni. Adaugati rosiile intr-un bol de salata;
- Spalati rucola in mai multe ape, apoi lasati-o sa se scurga bine, sectionati rucola si adaugati-o peste rosiile cherry. Condimentati salata cu sare, piper, menta, tarhon si maghiran dupa gust. Adaugati doua – trei linguri de ulei si amestecati bine pana la omogenizare;
- Adaugati salata peste feliutele de friptura de vita pregatita asa cum v-am descris anterior;
- Scoateti gelatina din frigider, indepartati-o din vas si taiati-o in cubulete;
- Distribuiti cubuletele cat mai uniform pe platou;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, in cazul in care nu se consuma in totalitate va recomandam sa introduceti platoul in frigider pentru a evita topirea gelatinei.
10. Retete de friptura de pui reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru friptura de pui sunt urmatoarele:
- un pui;
- doi catei de usturoi;
- doi ardei capia;
- o legatura de ceapa verde;
- doua rosii;
- ulei;
- boia;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de friptura de pui va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Transati puiul, prajiti-l pe gratar;
- Pregatiti un sos din restul ingredientelor;
- Serviti friptura de pui cu sosul pregatit anterior.
Va dorim: Pofta buna!