Tirul cu arma este un hobby frecvent intalnit, dar si un sport in cadrul caruia competitia este acerba. Dupa cum numele sugereaza, tirul sportiv cu arma presupune folosirea armelor de diferite feluri pentru a trage catre tinta propusa.
Tirul cu arma este un sport cu o istorie indelungata, Asociatia Nationala de Tir Sportiv a Marii Britanii fiind prima institutie legala care a avut ca principal scop promovarea acestui sport, aceasta luand nastere in anul 1860. Cativa ani mai tarziu, mai exact in anul 1871, este infiintata si pe teritoriul american aceasta institutie; avand in vedere slaba pregatire a lunetistilor din timpul razboiului civil, aceasta era o necesitate, tirul cu arma devenind principalul mijloc de antrenament.
In anul 1896, tirul cu arma este introdus si in cadrul Jocurilor Olimpice, urmand ca ulterior sa cunoasca o importanta evolutie.
La inceputul secolului XX, atat pe teritoriul european, cat si pe cel american, in cadrul marilor universitatii dar si in cadrul scolilor militare, sunt implementate ample programe de tir cu arma, aceasta fiind perioada care marcheaza cel mai bine caracterul competitiv al acestui sport. In anul 2004, in cadrul Jocurilor Olimpice au fost introduse mai multe categorii de tir cu arma, acestea fiind impartite in functie de echipamentul folosit.
Treptat, de la un sport serios cu un puternic caracter competitiv si de la o metoda de antrenament relaxanta pentru reprezentantii militari, tirul cu arma a devenit un hobby practicat de foarte multe persoane. Cu toate acestea, tirul cu arma este o pasiune ce trebuie tratata cu foarte mare responsabilitate, este o activitate recreativa si plina de beneficii pentru persoane de toate varstele.
Si pe teritoriul romanesc tirul este un sport practicat inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, pe cand se organizau competitii de acest gen cu arma de vanatoare, acest sport devenind unul cu traditie.
Tirul cu arma poate fi practicat de catre oricine, existand posibilitatea, dupa caz, de a fi practicat cu o arma adevarata sau cu replici special concepute pentru persoane care nu au implinit varsta legala sau nu au permis de port-arma. Iata care sunt cateva dintre avantajale practicarii acestui sport:
- Este o activitate relaxanta si distractiv, potrivita atat pentru barbati, cat si pentru femei.
- Poate fi practicat atat in interior, cat si in exterior.
- Este un sport sigur; chiar daca armele sunt obiecte care inspaimanta, statisticile au aratat ca tirul cu arma este un sport mai sigur decat fotbalul, inotul, tenisul sau ciclismul.
- Poate fi un hobby cu o durata indelungata.
- Imbunatateste capacitatea de concentrare, echilibrul, viteza de reactie, coordonarea miscarilor si atentia.
- Este un sport ideal si pentru adolescenti, fiind chiar unul dintre cele mai recreative. Exista o ramura speciala a tirului sportiv pentru juniori care, pe teritoriul romanesc, nu este foarte dezvoltata.
Tirul cu arma poate fi practicat in Romania in cadrul a numeroase cluburi. Din Bucuresti cele mai importante cluburi dedicate tirului sportiv sunt: UTI, Complexul Anatolie Salceanu, Clubul Aktiv, Complexul Iosif Sirbu. Din tara, cele mai importante poligoane unde puteti practica acest sport in cele mai bune conditii se afla in Oradea, Timisoara, Pitesti, Brasov, Targu-Mures, Satu-Mare si Iasi.