Dragoste și relațiiMituri comune și interesante despre iubire, voi ce părere aveți?

Mituri comune și interesante despre iubire, voi ce părere aveți?

Mituri despre iubire: se poate, oare, spune ceva sigur despre iubire, in afara de faptul ca ea exista (ba chiar si acest fapt este oarecum contestat, unii considerand dragostea o fabricatie a culturii)! Fiecare are propria sa perceptie asupra a ce inseamna sa iubesti, fiecare traieste alte experiente. Un poet iti va descrie altfel iubirea fata de un psiholog, un om fericit ti-o va descrie altfel fata de unul cu inima franta… Exista insa unele preconceptii care influenteaza felul in care traim si vedem iubirea (si nu intotdeauna intr-un mod pozitiv)…

Mituri despre iubire

Exista o singura iubire adevarata in viata. Vei iubi o singura persoana – pentru restul, poti simti mici pasiuni. Clasica idee din povesti, filme, melodii – fiecare are un singur suflet-pereche. Oricat de frumos suna, pentru majoritatea oamenilor, nu este deloc adevarat: vei iubi mai multe persoane de-a lungul vietii si probabil ca vei avea mai multe relatii. Iubirea ta pentru fiecare poate fi diferita – insa este, totusi, iubire.

Nu exista iubire pana la adanci batraneti – nu vei iubi o singura persoana toata viata, deoarece iubirea nu dureaza. Inversul mitului despre iubire de mai sus. Asadar, nu poti trai cu aceeasi persoana toata viata continuand sa o iubesti? Ba da – si exista parteneri impreuna de zeci si zeci de ani ce ti-o pot confirma. Iubirea se poate mentine vie, ajutata de catre iubiti (caci trebuie mentinuta in mod activ, prin relatia armonioasa). Ideea gresita ca iubirea nu dureaza provine din confuzia iubirii cu dragostea adolescentina, dragostea inceputului: iubirea insa se transforma, nu ramane in acelasi stadiu.

Iubirea este exclusiva – nu poti iubi doua persoane in acelasi timp. Un mit despre iubire care poate fi rasturnat doar uitandu-ne la atatea cazuri de infidelitate. Se poate intampla ca o persoana sa simta iubire (desi in general tipuri diferite de iubire) pentru doua persoane concomitent. Oricat de ciudat ar suna, se intampla: capacitatea omului de a iubi este extrem de complexa…

Iubirea este tot si daca iubesti, orice problema este depasita. Oare? Cum ramane cu atatea probleme de cuplu ramase nerezolvate si cu atatea despartiri, in pofida existentei iubirii? Nu este nevoie doar de iubire in pastrarea unei relatii, ci de implicare, apreciere, incredere, maturitate…

Iubesti persoane de care iti place. Un mit despre iubire clar fals: se intampla atat de des sa te indragostesti de persoane pe care nu le placi, pe care nici macar nu le respecti; persoane care iti fac mai mult rau decat bine.

Mituri comune și interesante despre iubire

Se intampla ca iubirea sa dispara de la sine. Nu, nu se intampla pur si simplu: partenerii contribuie fara sa o vrea la disparitia iubirii dintre ei. Caci dragostea trebuie mentinuta: daca partenerii se indeparteaza si daca nu isi (mai) indeplinesc unul altuia nevoile emotionale, daca nu isi intaresc legatura, dragostea moare incet-incet…

Nu este iubire daca nu (mai) simti fluturasi. Din nou, perceptia eronata a dragostei, confuzia sa cu acea iubire de inceput, acea perioada romantica, idealista, a fluturasilor din stomac. Insa iubirea trece prin diferite stadii, iar stadiul de inceput, cel al fluturasilor din stomac, al emotiilor intense, este legat mai degraba de dorinta de a il avea pe celalalt si de perioada nesigura, de incertitudine a inceputului („il/o doresc, am nevoie de el/ea, insa daca el/ea nu ma vrea?”). Odata cu siguranta si implicarea, emotiile nu mai sunt atat de ambivalente si dramatice! Iubirea nu implica fluturasi, nici nu este egala cu dorinta…

Iubirea nu inseamna sa ai nevoie de celalalt, ci sa il doresti. Nevoia vs. dorinta. Astazi, a fi independent si a nu avea nevoie de cineva pentru a fi fericit este extrem de valorizat. In schimb, a fi dependent, a avea nevoie de cineva te face sa pari slab. Cand vine, insa, vorba de iubire… nu poti sa nu simti ca ai nevoie de celalalt (nu mereu, nu constant, insa ca ai nevoie sa stii ca va fi langa tine).

Nu ai nevoie de iubire, poti trai fericit singur. Ceea ce ar dori multi sa creada: insa natura a creat omul asa incat sa aiba adanc programata nevoia de a isi gasi un partener si de a se atasa de acesta. Asadar, chiar daca vrei sa fugi de iubire, considerand ca nu merita riscul de a fi ranit, nu vei putea sa fugi toata viata si daca o faci, poate ca pierzi o fericire nestiuta…

Iubirea inseamna sa ai nevoie de celalalt mereu langa tine – sa iti fie dor oricand cand este departe. Unul dintre miturile despre iubire chiar daunatoare: multi se tem ca nu-si mai iubesc partenerul doar pentru ca simt nevoia de timp pentru sine sau doar pentru ca nu li se face dor de celalalt cand sunt departe de acesta o perioada scurta (cateva zile, o saptamana). Cand ai o relatie implinita, nu este cazul sa-ti fie un dor nebun: stii ca nu se poate intampla nimic rau si poti accepta ca fiecare are nevoie de timp separat. Sentimentul ca nu poti fara celalalt langa tine este, din nou, caracteristic iubirii adolescentine, de inceput, si nu iubirii mature.

Iubirea inseamna certitudine. Nu in mod necesar: a te intreba daca iubesti cu adevarat nu inseamna ca nu iubesti. A avea dubii nu inseamna ca ceea ce simti nu este real. La urma urmei, este natural sa fii uneori nesigur, deoarece viata intreaga este presarata cu incertitudine, iar iubirea este viata…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.