Fiecare experimentăm sentimente diferite faţă de persoane diferite şi fiecare trăim diverse tipuri de dragoste de-a lungul vieţii. Probabil că mulţi au simţit la un moment dat acea senzaţie că au nevoie ca de apă de persoana iubită, că nu pot trăi fără aceasta (dragoste pasională). Probabil că mulţi au simţit în alte situaţii şi o afecţiune mai liniştită, bazată mai degrabă pe ataşament, compatibilitate, apreciere şi încredere (dragoste companională).
Care sunt diferenţele dintre prietenie şi dragoste?
Prietenia este o relaţie de durată care implică afecţiune, apreciere, respect şi plăcerea de a fi împreună cu persoana respectivă. Sondajele arată că cea mai importantă, atunci când vorbim despre prietenie, este încrederea reciprocă. Este o relaţie bazată pe simpatie, altruism, sprijin reciproc. Prieteniile se formează şi pe baza unor similarităţi în ceea ce priveşte interesele, principiile şi valorile, chiar şi similarităţi de statut socio-economic şi de vârstă.
Cu ce este deosebită dragostea de prietenie?
Ca şi relaţiile de prietenie, iubirea presupune existenţa aprecierii şi preţuirii persoanei, a afecţiunii şi încrederii. Şi dragostea presupune altruism, respect şi se bazează pe anumite similarităţi între persoane: principii şi valori similare, interese similare, statut socio-economic similar.
Spre deosebire de prietenie, în cazul iubirii, atracţia şi intimitatea fizică joacă un rol central. Datorită aspectului sexual al iubirii, relaţiile romantice sunt mai puţin raţionale şi liniştite, fiind ameninţate mai des de conflict. Aceste relaţii implică emoţii puternice şi reacţii emoţionale fiziologice (respiraţie şi bătăi de inimă accelerate, transpiraţie şi tremurături etc.).
Când vine vorba despre dragoste, sentimentele sunt mai complexe (apar emoţii mai intense, tumultoase), iar faptul că putem vorbi despre mai multe tipuri de iubire complică lucrurile. De exemplu, un tip de dragoste ar fi cea pasională, care este tumultoasă, implică adesea atât sentimente pozitive (fericire, dorinţă), cât şi sentimente negative (frică, gelozie, durere).
Este cea mai puţin raţională relaţie, este ceea ce se numeşte „dragoste oarbă”. Pe de altă parte, există şi dragoste companională, ce implică o relaţie mai echilibrată, bazată mai puţin pe nevoia avidă de celălalt şi mai mult pe ataşament, sprijin şi încredere reciprocă. Această formă a iubirii duce la relaţiile stabile, de durată.
E posibil să iubim pe cineva de care nu ne place, sau dragostea este pur şi simplu o formă mai puternică a prieteniei?
Când vine vorba despre „îndrăgosteală”, mai ales de clasica dragoste la prima vedere, da, se poate ca persoana de care ne îndrăgostim să nu ne inspire sentimente de preţuire, apreciere, respect sau încredere. Ne putem îndrăgosti sub efectul atractivităţii fizice şi a excitabilităţii nervoase (când suntem excitaţi nervos, tensionaţi, putem să simţim că ne îndrăgostim de o persoană atractivă).
În schimb, când vine vorba de dragoste, nu doar de acea „îndrăgosteală”, relaţia prezintă aspecte similare cu prietenia. În primul rând, trebuie să avem o părere favorabilă despre persoana iubită, să simţim apreciere şi respect faţă de ea. În al doilea rând, ca şi în cazul prieteniei, dragostea presupune lipsa egoismului şi sprijin reciproc. Nu în ultimul rând, trebuie să existe compatibilitate între cele două persoane: într-un cuvânt, NU poţi iubi o persoană de care nu-ţi place!
Pe primul loc, în ceea ce e mai important într-o relaţie de iubire, se află, potrivit unui studiu de psihologie, starea de bună-dispoziţie şi confort oferită de acea relaţie – ca şi în cazul relaţiei de prietenie…