Peștele Hasemania marginata face parte din grupul caracidelor, din familia Caracidae. Arealul său este alcătuit din apele din pădurile tropicale din sud-estul Braziliei, el fiind o specie care înoată mai ales în apele curgătoare.
Nu este un pește mare, are lungimea corpului de cel mult 4-5 cm și asta în cazuri excepționale, în mod obișnuit ajunge doar la 3 cm. Acvariștii apreciază această specie deoarece are un colorit foarte frumos, atractiv. Masculul în special impresionează prin nuanțele de portocaliu, pe care le are în perioada de reproducere. Foarte interesante sunt înotătoarele acestei specii, toate au capetele albicioase.
Înotătoarea codală este bifurcată, iar la mijlocul ei prezintă o pată neagră caracteristică acestei specii. Femela are un colorit mai deschis și mai luminos, este argintie și are zona abdominală albicioasă. Femela prezintă reflexii strălucitoare, dar masculul este mai elegant prin tenta de culoare galbenă-aurie, iar pe laterale are o dungă argintie îngustă.
Acest pește nu este pretențios, dar necesită anumite condiții pentru a supraviețui în acvariu. Temperatura apei în acvariu trebuie să fie de 20-23 grade Celsius, pH-ul de 7, iar duritatea apei de 7 grade DG. Este recomandat ca apa să nu aibă niciodată temperatura mai mare de 28 grade Celsius, să fie doar ușor acidă, deci să nu depășească pH-ul de 8. Apa trebuie schimbată destul de des, deoarece acest pește adoră apa proaspătă, el fiind în mediul natural o specie de apă curgătoare.
În perioada de reproducere temperatura apei poate fi de 24 grade Celsius. Înmulțirea la peștii Hasemania marginata nu este complicată, femela este destul de prolifică, depune 150-200 de icre o dată, iar acestea eclozează după aproximativ 24 de ore. Având în vedere că adulții au obiceiul să-și mănânce icrele și alevinii este indicat ca aceștia să fie mutați în alt acvariu pe perioada de incubare a icrelor, de creștere a larvelor și a micilor peștișori. După cum spuneam larvele apar după o zi, după eclozarea icrelor.
Acestea în 3 zile se transformă în mici peștișori care încep să înoate și să mănânce hrană specială pentru alevini. Perioada de creștere a puietului este de 2 săptămâni, apoi ei pot sta împreună cu alți pești deja aflați în stadiul de adulți. Hrana acestor pești este caracteristică speciilor omnivore, poate fi uscată sau vie.
Cea mai indicată este hrana Cyclops pentru peștii de apă dulce, care le fortifică sistemul imunitar. Acești pești ciugulesc cu plăcere mai ales hrana vie, deci aceasta trebuie să predomine în alimentația lor. Hrana congelată (Daphnia, Artemia) trebuie să fie păstrata la rece, la frigider, este și ea o bună alternativă pentru dieta acestor pești.
Video – Specii de pești – Hasemania marginata: