Relații de familieSfaturi pentru menținerea sănătății creierului – Iată ce trebuie să faci!

Sfaturi pentru menținerea sănătății creierului – Iată ce trebuie să faci!

Pentru a-ți menține sănătatea creierului trebuie să eviți anumite obiceiuri, activități negative, să ai o alimentație care scade riscul de demență și de boală Alzheimer.

Cum îți menții sănătatea creierului?

Pentru a avea o stare de bine, o sănătate bună a creierului, trebuie să ai în primul rând o atitudine optimistă. Pentru asta îți sugerăm să aplici următoarele sfaturi:

  • Să eviți stresul, situațiile negative
  • Să iubești și să fii iubit
  • Să iei oamenii așa cum sunt, să privești dincolo de ceea de vrei, de propriile opinii
  • Să nu acționezi din impulsuri egoiste, să eviți să fii furios, anxios, mânios
  • Să iei viața așa cum vine, fără a te stresa prea mult
  • Să încerci să fii fericit, să te bucuri de lucruri simple
  • Să te concentrezi pe viața ta, pe micile împliniri
  • Si eviți situațiile care te pot stresa în mod excesiv, sau provocarile prea mari
  • Să-ți faci prieteni care sunt oameni buni și dau dovadă de empatie
  • Să ai grijă la oamenii toxici, să-i eviți pe cât posibil
  • Să lași de la tine în anumite situații pentru a scăpa de conflicte și energiile negative
  • Să-ți faci timp pentru relaxare, pentru a sta mai mult timp în natură.

Alimentația sănătoasă pentru creier

Dieta pentru sănătatea creierului trebuie să conțină:

  • Avocado pentru că are vitamina E și acizi grași mononesaturați esențiali pentru creier
  • Nuci deoarece sunt bune pentru creier, îmbunătățesc activitatea cognitivă, au acid alfa-linolenic din grupa acizilor grași omega-3, cu efect bun asupra vaselor de sânge ce alimentează sistemul nervos central
  • Migdale pentru că au calciu, potasiu, magneziu care ajută la normalizarea tensiunii arteriale, întărirea sănătății creierului
  • Fasole deoarece au vitamine B importante pentru sănătatea sistemului nervos
  • Ceai verde care are polifenoli ce îmbunătățesc memoria, capacitatea de atenție, de concentrare și funcția creierului
  • Varză pentru că este o sursă de seleniu, vitamina C, potasiu, folați, are efect antiinflamator, protejează împotriva încetinirii funcțiilor cognitive
  • Fructe de pădure cu efect antioxidant, flavonoide care mențin activitatea cognitivă activă a creierului în ciuda trecerii anilor și îmbătrânirii
  • Curry pentru că ajută la scăderea riscului de boală Alzheimer.

Ce obiceiuri negative pot afecta creierul și pot duce chiar la demență?

Lipsa de somn

Potrivit cercetătorilor, somnul de calitate este esențial pentru sănătate, pentru o minte clară, o memorie bună și mai multă productivitate. Deficitul de somn are consecințe asupra sănătății fizice și psihice, deci trebuie evitat. Acesta poate să apară din cauza insomniei, apneei de somn, sforăitului și altor tulburări de somn.

Pentru a avea un somn bun, trebuie un program de dormit bine stabilit, de mers la culcare la aceeași oră în fiecare seară. De asemenea, trebuie evitată munca în schimburi, stresul cronic, consumul de cafea și alcool și alți factori ce poate tulbura somnul.

Apneea de somn poate afecta memoria dacă nu este tratată la timp. Ea dăunează creierului, abilităților cognitive din cauza acumulării semnificative de amiloid în creier, iar asta duce la boala Alzheimer.

Evită dulciurile și băuturile cu zahăr!

Conform unui studiu realizat de cercetători, consumul de băuturi îndulcite, care au prea mult zahăr, chiar și acelea energizante au fost asociate cu declinul cognitiv. O băutură cu prea mult zahăr va provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge, dar și o reacție la insulină și poate cauza inflamații la nivelul creierului. Și dulciurile conțin mult zahăr, deci nu trebuie consumate în exces.

Igiena dentară slabă

Unii oameni nu folosesc ață dentară și de aceea au un risc mai mare de a acumula bacterii în gură, ceea ce duce la apariția inflamațiilor gingiilor. Asta produce de fapt boala numită gingivită, care în cazul în care nu este tratată la timp poate crește riscul de parodontoză.

Igiena dentară este importantă, ea trebuie să fie optimă. În caz contrar apar probleme de sănătate parodontală și asta duce treptat la pierderea dinților, la declinul cognitiv și la creșterea riscului de demență.

Utilizarea căștilor pentru urechi

Acest obicei nu este bun, poate afecta creierul. Există un studiu realizat de cercetători care sugerează că utilizarea căștilor poate duce la pierderea ușoară a auzului și asta a fost asociată cu probabilitatea de a suferi de demență.

Prin urmare, trebuie evitat sunetul prea mare la căști și chiar ar trebui purtate dopuri cu spumă în urechi la concerte.

Renunță la gândurile negative!

Obiceiul de a gândi negativ sau de a analiza situațiile stresante, gesturile urâte ale oamenilor, nu este indicat, pentru că asta te ține într-o stare de tensiune și dispoziție pesimistă. Acest obicei a fost asociat cu declinul cognitiv și cu scăderea memoriei la oamenii cu vârsta peste 55 de ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.