Părinți și copiiAstenia de primăvară - Cum să fim mai sănătoși și mai energici...

Astenia de primăvară – Cum să fim mai sănătoși și mai energici primăvara?

Astenia de primăvară se caracterizează printr-o stare de oboseală generală, de epuizare fizică și psihică, ce poate afecta adulții dar și copiii de toate vârstele, chiar și bebelușii. Ea se manifestă în perioada de tranziție de la iarnă la primăvară.

Sosirea primăverii este un moment minunat când trebuie să ne gândim și la schimbări pozitive în ceea ce privește alimentația, pentru a ne detoxifia organismul și a avea mai multă energie. Acum este momentul să renunțăm la melancolia de iarnă și să începem să ne bucurăm mai mult de natură de plimbările în aer curat.  Primăvara, organismul are nevoie de un plus de vitamine și minerale, pentru a preveni această stare de letargie sau de oboseală. Majoritatea dintre noi suferim acum de dureri de cap, somnolență, lipsă de motivație, probleme de somn și altele.

În opinia medicilor, lipsa vitaminelor și oligoelementelor dar și tulburările hormonale au un impact asupra bunăstării oamenilor, asupra energii lor. Astenia de primăvară poate să apară și la copii și la adulți. Află în acest articol motivele oboselii de primăvară și cum se poate evita astenia de primăvară.

Astenia de primăvară la copii și adulți, simptome

Simptomele asteniei de primăvară sunt:

  • Energie scăzută, letargie, neliniște, somnolența exagerată în timpul zilei
  • Lipsa interesului pentru activitățile obișnuite
  • Anxietate, oboseală, stare de spirit rea sau depresivă, iritabilitate neobișnuită
  • Dificultățile de atenție și de concentrare, stările de iritabilitate
  • Dureri de cap, scăderea memoriei, dificultățile de concentrare, scăderea poftei de mâncare.

La adulți, s-a observat că dezechilibrul hormonal este cauza principală a letargiei de primăvară. Iarna apare un deficit de serotonină și dopamină, primul este hormonul fericirii și alt doilea este hormonul motivației.

La început de primăvară se schimbă și ritmurile circadiene ale corpului, astfel apar și schimbări ale nivelului de hormoni și mai ales de endorfine, estrogeni și testosteron. Asta duce la stres și oboseală în organism, la acea stare de oboseală accentuată. Medicii spun că oboseala apare și din cauza creșterii temperaturii aerului în anotimpul de primăvară, care este asociată cu scăderea tensiunii arteriale pe fondul vasodilatației.

Alte cauze ale oboselii sunt tulburările depresive, obezitatea, munca exagerată, stresul, deficitul de somn și altele.

Cum să evităm oboseala de primăvară?

În aceste luni este indicat un stil de viață cât mai sănătos. Asta presupune: o dietă echilibrată, un program de somn, mai multă relaxare și odihnă, evitarea vieții sedentare, dar și a alcoolului și a fumatului.

Foarte mult ajută și terapia cu animale pentru a avea o stare de bine.

Ceaiul verde oferă un plus de energie. Are L-teanină care modulează diferite funcții ale creierului, oferă o stare de bine, de relaxare, crește vigilența, capacitatea de a concentrare. De asemenea, L-teanina crește nivelul de serotonină și dopamină, reduce stările depresive la oameni.

Ceaiurile care combat stresul și depresia sunt indicate primăvara. De exemplu, ceaiul din iarbă de lâmâie – Schisandra chinensis – are efect tonic, susține funcționarea aparatului digestiv și respirator, scade oboseala fizică și mentală și oferă o stare de bine. Acest ceai se poate combina cu ceai din frunze de urzică, astfel efectul este mult mai bun pentru revitalizarea organismului.

Alte ceaiuri antidepresive sunt:

  • Ceaiul de tei care reduce anxietatea, stresul, nervozitatea, insomnia
  • Ceaiul de mușețel care este calmant și antidepresiv , ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge
  • Ceaiul de sunătoare este indicat în cazuri de anxietate și depresie
  • Ceaiul de mentă ajută în relaxare și în ameliorarea tulburărilor digestive
  • Ceaiul de busuioc Tulsi este bun în gestionarea stresului
  • Ceaiul de Ginkgo biloba oferă o stare de bine și îmbunătățește ciculația sângelui
  • Ceaiul Rooibos este bogat în antioxidanți și ajută la relaxarea organismului
  • Ceaiul de măceșe crește imunitatea, previne și tratează răcelile, este indicat și la copii și la adulți pentru un plus de energie.

De asemena, ceaiul din Ginseng (Panax ginseng) este indicat primăvara deoarece elimină stresul, crește nivelul de serotonină din organism și ajută în tratamentul oboselii sezoniere.

Alte sfaturi

Foarte important este de evitat cofeina mai ales de către oamenii care au tulburări de somn.

Medicii spun că oboseala de primăvară accentuată și care persistă mult timp poate fi un semn de boli grave, cum este depresia majoră. De aceea ei recomandă în astfel de cazuri și alte analize pentru a identifica posibilele probleme de sănătate.

Pentru copiii mici sunt indicate următoarele sfaturi:

  • Părinții trebuie să iasă cu copilul mai des la plimbare, mai ales când este soare, la aer curat
  • Alimentația trebuie să fie bogată în vitamine și minerale, în fructe și legume pentru ca el să aibă un plus de energie
  • În cazul în care nu are poftă de mâncare, copilul trebuie hrănit cu alimente ușor digerabile, care îi plac, ca de exemplu sucuri naturale, supe și compoturi.

Pentru creșterea imunității la copil, primăvara, sunt indicate suplimentele de multivitamine și alimentele bogate în nutrienți, mai ales în vitamine, proteine și zinc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.