Cancerul de sân apare în general la femeile cu vârsta peste 40 de ani și este considerat unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Boala se formează din celulele glandei mamare. Prin diagnosticarea la timp a cancerului de sân – prin mamografie – se poate salva viața unei femei cu această boală în fază incipientă. Diagnosticul precoce al cancerului de sân este o necesitate, așa se poate aplica un tratament bun prin care este restabilită sănătatea.
Conform statisticilor:
- Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer de sân în stare incipientă se pot trata și recupera complet
- Cancerul de sân poate fi tratat cu succes chiar și în 95% din cazuri dacă tumoarea este mică și dacă celulele maligne nu s-au dezvoltat și nu s-au răspândit spre ganglionii limfatici
- Rata de supraviețuire a persoanelor cu cancer de sân este de 5 ani dacă nu se aplică un tratament la timp; dacă este detectat la timp, rata de supravietuire crește în mod sigur, va fi mai mare de 5 ani.
Investigații care pot salva viața femeilor cu un cancer de sân
Prin intermediul ecografiilor mamare sau a mamografiilor se poate depista neoplazia mamară și leziunile suspecte de dimensiuni mici, care uneori nu pot fi identificate prin palpare. Această tehnică este utilizată azi pe scară largă, în toată lumea, deci și la noi în țară. Mamografia nu depistează 100% dintre toate cazurile de cancer de sân. S-a constatat că mamografia poate rata doar aproximativ 12-22% din cazurile de cancer de sân.
În anumite cazuri este recomandat și un RMN pentru o analiză mai în detaliu, sau o ecografie suplimentară dacă pacienta suferă de claustrofobie.
Medicii recomandă mamografia la femeile cu vârsta peste 45 de ani. Femeile trebuie să știe că mamografia este o procedură nedureroasă și rezultatele ei sunt interpretate de medici radiologi care au specializare în acest domeniu. În plus, se fac și alte analize de laborator, pentru determinarea nivelului de hormoni și a markerilor tumorali.
Cancer la sân, primele semne
Există o serie de factori care au fost asociați cu riscul de cancer de sân precum:
- Vârsta înaintată, acest cancer apare mai ales la femeile peste 50 de ani
- Istoricul personal de cancer mamar, sau de hiperplazie atipică
- Terapia cu anumite medicamente de substituție hormonală postmenopauză
- Istoricul familial de cancer mamar la altă rudă apropiată, cum este mama
- Obezitatea, nașterea primului copil la vârstă înaintată
- Debutul menopauzei după vârsta de 55 de ani
- Expunerea la radiații, dieta nesănătoasă, abuzul de țigări, alcool și altele.
Primul semn al cancerului de sân este un nodul sau o zonă cu țesut îngroșat. Nodulul poate fi descoperit prin palparea sânului și poate fi nedureros. Uneori pot fi simțiți prin palpare 2-3 noduli, de forme neregulate, mărimi diferite, pot fi tumori moi și rotunjite.
Cancer la sân, simptome
Simptomele acestei boli sunt următoarele:
- Umflarea unei zone a sânului și apariția unei iritații, cum ar fi o crustă pe piele
- Iritație pe zona mamelonului, pielea poate fi de forma cojii de portocală
- La mamelon pot apărea secreții incolore, secreții hemoragice ciudate
- Se poate produce o retragere a mamelonului spre interior, o retracție a pielii la sâni
- Poate să apară o senzație de durere la sâni, la mamelon sau în zona axilei.
Cât de repede avansează cancerul la sân
În caz de astfel de simptome, trebuie de mers la medic și de cerut părerea acestuia. Boala se produce prin transformarea tumorală a celulelor epiteliale ale glandei mamare din cauza tulburărilor genetice. Aceste celule tumorale se pot răspândi prin țesuturi și pereții vasculari și pot ajunge la ganglionii limfatici și chiar în alte părți ale corpului.
Cancerul de sân trebuie depistat în fază sa cât mai incipientă. Creșterea tumorii poate fi posibilă uneori rapid, ea ajunge la structurile glandulare și țesuturile mamare.
Durerea în cancerul de sân
În anumite cazuri, nodulii mamari sau îngroșările sânilor nu produc durere. Astfel de simptome și altele (ex. înroșirea pliului sânului) pot trece neosesizate și astfel acea femeie nici nu bănuiește că are cancer de sân.
În alte cazuri însă, nodulii sunt dureroși și astfel femeia se va îngrijora și va merge la medic să facă o investigație de specialitate pentru a afla de ce boală suferă.
Cancer la sân, șanse de vindecare
Prin aplicarea unui tratament cât mai bun în faza incipientă a cancerului mamar există șanse de recuperare și vindecare la pacientă. Asta înseamnă chimioterapie și anumite medicamente, sau chiar intervenție chirurgicală.
Oncologii spun că o pacientă cu cancer de sân va alege de obicei varianta de tratament optimă și acceptabilă pentru ea. Fiecare tumoare este unică, ea depinde de modificările genetice, de asta și opțiunile de tratament, de imunoterapie sunt stabilite pentru fiecare pacientă în parte.
În cazul cancerului mamar, diagnosticul în timp util și aplicarea unui tratament cât mai eficient va crește șansele de vindecare și de restabilire a sănătății pacientei.