Părinți și copiiCum se poate trata oboseala cronică la copii? - Cauzele și consecințele...

Cum se poate trata oboseala cronică la copii? – Cauzele și consecințele bolii

Stresul constant și intens poate să se transforme în oboseală cronică la copii. Cauzele oboselii cronice la copii sunt surmenajul, alimentația necorespunzătoare, tratamentul cu anumite medicamente, stresul constant, certurile cu cei dragi, tensiunea nervoasă, excesul de muncă. Aceste cauze pot duce la: somnolență, scăderea memoriei, a capacității de concentrare, sentimente de slăbiciune în organism, dureri de cap.

Când un copil vesel și energic devine brusc apatic, letargic, iritabil, obosit și capricios este posibil să sufere de sindrom de oboseală cronică. Părinții vor observa că el face eforturi incredibile să se joace, să învețe sau să-și îndeplinească sarcinile.

Sindromul de oboseală cronică este uneori o senzație care apare fără motiv și care nu dispare nici după o perioadă de odihnă. Copiii care suferă de acest sindrom se simt mereu obosiți, chiar și dimineața după o noapte de somn.

Sindromul de oboseală cronică produce și simptome similare unei răceli, unei boli de articulații sau a sistemului nervos, cum ar fi de exemplu: dureri de cap, stări de iritabilitate, somnolență în timpul zilei, insomnie în timpul nopții, dureri de gât, dureri de articulații, dureri musculare și altele.

Cum puteți ajuta copiii să scape de oboseală cronică?

Potrivit cercetătorilor, sindromul de oboseală cronică poate fi și o consecință a infecțiilor virale care pot afecta sistemul imunitar al organismului. De asemenea, acest sindrom se datorează și deficitului de nutrienți din organism.

Prin creșterea aportului de alimente bogate în nutrienți (vitamine, minerale și acizi grași) se poate îmbunătăți nivelul de energie, imunitatea și se poate combate oboseala.

Părinții pot introduce în dieta copiilor:

  • Fructe și legume de culoare galbenă-portocalie care au beta-caroten cum sunt caisele, dovleacul, papaya, morcovii, cartofii dulci, mango, ardeiul gras roșu
  • Spanac, legume cu frunze verzi
  • Pește (ex. somon, păstrăv) și semințe de in care au acizi grași Omega-3 și Omega-6 ce previn apariția sindromului de oboseală cronică
  • Alimente bogate în antioxidanți, în vitamina C, polifenoli, flavonoide care consolidează imunitatea organismului și protejează celulele de atacul nociv al radicalilor liberi; trebuie crescut aportul de morcovi, pepene verde și pepene galben
  • Produse care au magneziu și zinc pentru că aceste minerale susțin sănătatea sistemului imunitar, reduc oboseala cronică, îmbunătățesc metabolismul energetic și celular; acestea includ fasole, năut, migdale, nuci de caju, cereale integrale, mărar, busuioc, coriandru, ciocolată, pudră de cacao
  • Alimente cu vitamine B care combat stresul precum sunt broccoli, spanac, sparanghel; acestea îmbunătățesc și funcția celulelor nervoase.

Evitarea stresului

Copiii stresați sunt în general capricioși, irascibili și chiar egoiști. Ei nu au răbdare, sunt foarte obosiți și în mod normal foarte nefericiți. Stresul poate duce și la creșterea în greutate, nu doar la sindrom de oboseală cronică.

Un copil care se simte stresat, slăbit, lipsit de energie va avea o poftă de mâncare mai mare indusă de hormonul stresului. Asta îl face să consume mai ales alimente de tip fast-food care pot crea și dependență prin gustul lor. El simte nevoia de a mânca chips-uri, pizza și alte produse de acest gen care sunt bogate în grăsimi și sărace în calorii. Mâncatul excesiv în mod frecvent va duce la acumularea de grăsimi mai ales în zona abdominală. Din cauza stresului, copilul mânâncă fără să se gândească, din nevoia de confort și de a se simți mai bine. Acest obicei rău creează dependență și poate duce la obezitate.

Stresul poate duce și la depresie, care este un alt pericol psihologic care provoacă oboseală cronică și alte probleme de sănătate.

Pentru a combate stresul, copiii au nevoie de relaxare, de plimbări în aer liber, exerciții fizice și de odihnă. Ei trebuie să ducă un stil de viață mai relaxant și mai odihnitor.

Ajutorul medicului

În anumite cazuri este necesar și ajutorul medicului. Părinții trebuie să caute un specialist care să le ajute copilul. De regulă neurologii tratează problema sindromului de oboseală cronică la copii. Părinții trebuie să știe că această boală nu este un capriciu și nici o problemă de sănătate simplă și trecătoare. De aceea, copilul trebuie dus la medic pentru a face o serie de analize și a primi un diagnostic.

Alte semne ale acestui sindrom sunt: copilul are somnul perturbat și nu poate adormi, este în mod constant somnoros, este nervos, țipă, plânge, are sistemul nervos slăbit, nu mai este încântat de nimic și se plânge mereu că are dureri de cap sau că se simte rău.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.