Dacă ai o imunitate scăzută sau ești stresat, obosit și epuizat după boli prelungite, încearcă următoarele produse naturale pentru creșterea rezistenței organismului și tratarea deficienței de vitamine. Unele dintre ele se pot cumpăra de la farmacie sau de la plafar, sub formă de ceai sau extract.
Navigare rapidă în articol:
- Infuzie din semințe de in
- Ceai de măceșe
- Apa de stafide
- Mușchi islandez
- Sucuri de legume
- Ciuperci Chaga
- Ceapă, usturoi și ghimbir
- Zeama de varză murată
1. Infuzie din semințe de in
Semințele de in sporesc imunitatea organismului pentru că au nutrienți valoroși: fitoestrogeni, fibre, acizi grași Omega-3, aminoacizi, vitamine și minerale. Merită să bei infuzie din semințe de in pentru că aceasta:
- Asigură o sănătate bună în fiecare zi
- Îmbunătățește activitatea creierului și a sistemului digestiv
- Vindecă arsurile la stomac, constipația, infecțiile
- Ajută la scăderea în greutate și altele.
La infuzie poți folosi semințe de in întregi sau măcinate. Ele se pot consuma și simplu, câte o linguriță pe zi.
2. Ceai de măceșe
Măceșele au efect imunologic și sunt folosite frecvent în medicina populară. Ceaiul din măceșe are un conținut ridicat de vitamina C și este o băutură care stimulează imunitatea organismului.
Măceșele au proprietăți antiinflamatorii, antifungice, ajută în tratarea răcelii, artritei (de șold și de genunchi), afecțiunilor de imunitate redusă, îmbunătățesc funcționarea sistemului circulator, au efect bun asupra articulațiilor și asupra stării de spirit.
3. Apa de stafide
Stafidele (strugurii uscați) cresc imunitatea și au efect benefic asupra inimii și asupra pielii. Borul din stafide îmbunătățește memoria, funcția creierului și a sistemului nervos.
Apa de stafide este simplu de realizat: se adaugă 150 g stafide la 2 pahare cu apă, se fierbe 15-20 minute și se bea. Apa de stafide are multe beneficii pentru sănătate:
- Curăță ficatul, sângele, ajută la detoxifierea organismului
- Reglează funcția intestinală și normalizează metabolismul
- Reduce nivelul de colesterol din sânge, combate oboseala și stresul
- Previne constipația, formarea cariilor, bolile tiroidiene (pentru că stafidele au iod), ajută la buna funcționare a glandei tiroide
- Protejează organismul împotriva radicalilor liberi și astfel scade riscul de cancer, boli cardiace și hepatice.
4. Mușchi islandez
Mușchiul islandez crește imunitatea și rezistența organismului la boli virale, este un antiseptic natural eficient în bolile tractului respirator. Are efect antibacterian, expectorant și este un bun remediu pentru durerile gât, iritațiile gâtului, tusea, simptomele de faringită. Este recomandat și pentru probleme dermatologice.
Acest produs natural este cunoscut în medicina populară și cu denumirile de „mușchiul plămânilor” sau „mușchiul febrei„. Se poate cumpăra de la farmacie sau plafar.
5. Sucuri de legume
Sucurile de legume ajută foarte mult în creșterea imunității generale a organismului. Cele mai recomandate sunt:
- Sucul de varză albă are vitamine B și C, zinc, fier, potasiu, iod și alți nutrienți care cresc imunitatea; acest suc combate bolile digestive, anemia, bolile respiratorii (astm, bronșită, pneumonie), normalizează somnul
- Sucul de morcovi crește imunitatea și pofta de mâncare, este o sursă de vitamina A; sucul de morcovi se poate combina cu suc de portocale pentru că stimulează imunitatea, întărește oasele și articulațiile, are efect bun asupra sistemului nervos
- Sucul de pătrunjel cu morcovi ajută la creșterea rezistenței organismului; se poate combina cu suc de mere
- Sucul de dovleac, morcovi și caise este bogat în vitamine și oligoelemente, astfel crește nivelul de hemoglobină din sânge, combate anemia și crește imunitatea organismului
- Sucul de dovleac cu mere este bun pentru imunitate, pentru sănătatea oaselor și a dinților
- Sucul de roșii, țelină și varză albă poate stimula imunitatea, poate calma și întări sistemul nervos.
6. Ciuperci Chaga
Potrivit studiilor realizate de cercetători, ciupercile Chaga îmbunătățesc eficiența sistemului imunitar prin creșterea activității limfocitelor și a celulelor NK. Extractul de Chaga se recomandă pentru întărirea imunității și îmbunătățirea sănătății organismului. Acest extract se poate cumpăra de la farmacie sau de la plafar.
Această ciupercă provine din Siberia și China de Nord și este un supliment alimentar cu multe beneficii pentru organism:
- Are vitamine B2, B3, B5, D, magneziu, potasiu, fier, zinc, seleniu, calciu, mangan
- Are proprietăți alcaline, antioxidante puternice, crește imunitatea generală și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.
7. Ceapă, usturoi și ghimbir
Consumul de ceapă, usturoi și ghimbir ajută în creșterea imunității și a rezistenței organismului.
Ceaiul de ghimbir cu lămâie și miere ajută la normalizarea metabolismului și eliminarea kg în plus.
8. Zeama de varză murată
Aceasta este o sursă de vitamine, minerale, antioxidanți, luteină, zeaxantină. Are vitamine B1, B2, B3, B6, C, E, K, magneziu, fier, iod, calciu, beta-caroten, calciu, sulf.
Zeama de varză murată oferă numeroase beneficii pentru sănătate:
- Crește imunitatea organismului
- Îmbunătățește vederea și previne cataracta
- Scade riscul de ulcer la stomac, cancer, reglează temperatura corpului
- Ajută în cazuri de dureri articulare, afecțiuni digestive, constipație
- Are efect pozitiv asupra ficatului, splinei, vezicii biliare
- Este recomandată în cazuri de ateroscleroză, hemoroizi, gută, boli tiroidiene, diabet, reflux gastroesofagian și reumatism pentru că sprijină vindecarea
- Ajută în tratamentul bolii ulcerului peptic pentru că reduce producția de sucuri gastrice
- Combate bolile parazitare, întârzie procesul de îmbătrânire a organismului.
Zeama de varză murată are probiotice naturale, de aceea este recomandată înainte de tratamentul cu antibiotice, dar și după aceea.