De la urzică se folosesc în scop medicinal frunzele dar și rădăcinile plantei (care au proprietăți antiinflamatoare excelente). Urzica este o plantă medicinală care conține o cantitate mare de caroten și acid ascorbic, dar este și o sursă naturală de calciu, magneziu, fier, cupru, acizi organici, taninuri, substanțe flavonoide. De ani de zile, urzica este apreciată în medicină, în cosmetologie și ca ingredient în gastronomie.
1. Rădăcina de urzică – Care sunt beneficiile?
În medicina populară este apreciată rădăcina de urzică, ea este considerată un medicament rapid și eficient pentru multe boli. Rădăcinile sunt lungi și au mulți rizomi. Sunt ușor de recoltat, nu trebuie săpat mult, se spală, se lasă la zvântat, se taie în bucăți potrivite și se pun la uscat. Apoi se pot folosi în diferite preparate tradiționale: ceai, decoct, infuzie, tinctură.
Rădăcina de urzică este un bun agent antiinflamator, are proprietăți utile pentru organism, este utilizată mai ales pentru sănătatea sistemului urinar și a prostatei.
Este recomandată în cazuri de:
- artrită, alergii, erupții cutanate
- probleme ale sinusurilor, boli autoimune, astm
- anemie, impotență, bronșită, diabet
- furunculoză, ulcere, prostatită, boli ale sistemului urinar și altele.
Are o substanță care previne descompunerea hormonului testosteron – care ajută la funcționarea normală a prostatei. Rădăcina de urzică este un bun remediu și pentru adenomul de prostată.
Alte beneficii
Rădăcina de urzică are mai multă vitamina A decât se găsește în coacăze și în cătină. Are și caroten, acid ascorbic, acid pantotenic, acid formic, acid cafeic, proteine, glicozide, calciu, fier, magneziu, cupru, vitamina B2 și B3.
Cu ajutorul rădăcinii de urzică se obțin mari avantaje:
- creșterea imunității organismului și a rezistenței corpului la o serie de bacterii și toxine
- promovarea metabolismului proteinelor și carbohidraților în organism
- reducerea sângerării nazale, uterine, gastrointestinale.
Despre rădăcina de urzică s-a spus că este bogată în oligoelemente și bioflavonoide care sunt un bun remediu pentru astm. Are vitamina K, proprietăți hemostatice, de curățare a sângelui, crește numărul de eritrocite și hemoglobina din sânge. Prin folosirea ei se oprește orice fel de sângerare, cum ar fi sângerările nazale, pulmonare, ale organelor interne, stomac, etc.
Rădăcina de urzică crește numărul de globule roșii, curăță sângele, ajută în vindecarea bolilor cardiovasculare. Este un bun remediu și pentru boli de piele, dermatite, erupții cutanate, ulcere purulente și degerături.
Rădăcina de urzică este cel mai bun remediu natural împotriva inflamației
Ea este recomandată oamenilor care țin dietă sau în perioada de post. Are proprietăți diuretice, expectorante, coleretice, antiinflamatoare, tonice, de vindecare și curățare a sângelui.
De asemenea, rădăcina de urzică acționează ca antibiotic, ameliorează inflamația și durerea. Ea ajută la reducerea inflamațiilor și chiar eliminarea lor completă. Are acțiune curativă foarte puternică pentru că poate să suprime anumite substanțe care provoacă inflamație în organism.
Prin proprietățile ei antiinflamatoare, rădăcina de urzică este un bun remediu pentru boli respiratorii și boli hepatice, răceală, bronșită, astm, hepatită. Este recomandată și în cazuri de reumatism, artrită și angină pectorală.
Extractul de rădăcină de urzică este un preparat folosit de acum 2.000 de ani. Este considerat un adevărat supliment alimentar, pentru că are cele mai puternice proprietăți de vindecare și de creștere a rezistenței organismului.
2. Rețete din rădăcină de urzică
Infuzie din rădăcină de urzică: se adaugă o linguriță de pulbere de rădăcină la 200 ml apă clootită, se lasă la infuzat 15 minute, se bea câte puțin înainte de masă. Infuzia este recomandată în cazuri de gută, isterie, dureri de cap, diabet și alte probleme de sănătate.
Tinctura de rădăcină de urzică: se umple 1/3 dintr-un borcan cu rădăcini de urzică, apoi se adaugă 250 ml de alcool de 70 de grade sau vodcă și se lasă la macerat 12 zile, agitând în fiecare zi borcanul. Se administrează o jumătate de linguriță de tinctură cu 100 ml apă, de 3 ori pe zi.
Această tinctură ajută și în caz de tulburări menstruale și boli hepatice, activează ficatul, stimulează pofta de mâncare, are efect colerectic, antiinflamator și ușor laxativ. Tincura reglează peristaltismul tractului intestinal, combate constipația cronică, reduce inflamația acută a ficatului și rinichilor.
Remediu pentru pietrele la rinichi
Se realizează un amestec din 10 g rădăcină de urzică uscată, 15 g rădădină de păpădie, 30 g flori de gălbenele, 20 g mătase de porumb. Se face o infuzie dintr-o linguriță de amestec la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute și se bea. Această infuzie ajută la eliminarea nisipului și a pietrelor din rinichi.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Rețete culinare de urzici – Mâncare de urzici pentru dieta de primăvară.