Urzica este, fara indoiala, un adevarat miracol al naturii, avand numeroase beneficii atat asupra sanatatii oamenilor, atunci cand este consumata sub forma unui delicios preparat culinar, cat si pentru suratele ei din gradina. Maceratul de urzica este un adevarat miracol pentru gradina de aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cum sa il preparati, dar mai ales cum sa il folositi.
Urzica – minunea naturii
Inainte de a va prezenta cum este indicat sa preparati si sa folositi maceratul de urzica in gradina proprie, va vom explica mai pe larg de ce este urzica atat de apreciata.
Desi ne ferim sa le culegem pentru ca frunzele urzicilor ne inteapa asa cum doar o mie de ace ar putea sa o faca, urzicile au un impact benefic atat asupra starii noastre de sanatate, cat si asupra sanatatii naturii. Sunt bogate in clorofila, in vitamine si contin numeroase saruri minerale, toate acestea fiind necesare fiecarui organism viu. De aceea, o cura cu urzici la inceput de primavara ajuta organismul din numeroase puncte de vedere:
– Ofera acestuia un adevarat cocktail de vitamine
– Ajuta la intarirea sistemului imunitar
– Ajuta la detoxifiera organismului prin curatarea tuturor toxinelor din sange
– Ajuta la vindecarea mai rapida a infectiilor, dar mai ales la eliminarea bacteriilor
– Stimuleaza sistemul digestiv, dar si pe cel cardio-vascular
– Ajuta la scaderea cantitatii de glucoza din sange.
Pentru a va bucura de toate aceste beneficii, nu ezitati sa preparati urzicile sub forma unor salate si piureuri delicioase, sau chiar si sub forma de ceai.
Insa, pe langa faptul ca urzicile sunt un miracol pentru sanatatea noastra, ele au numeroase beneficii si asupra gradinii, actionand atat ca ingrasamant, cat si ca fungicid si insecticide natural.
Cum sa preparati si sa folositi maceratul de urzica
Pentru ca urzicile sa isi pastreze toate calitatile mentionate anterior, ele vor fi lasate la macerat. Este adevarat ca se pot folosi si urzici tocate pe care le puteti imprastia pe sol, insa maceratul de urzica este mult mai eficient.
Maceratul se va preparara intr-un recipient din plastic (nu este indicat sa folositi metalul deoarece se produce oxidarea). Culegeti urzicile din gradina sau din padure atat de multe incat acestea sa ajunga pana la jumatatea recipientului folosit. Se umple recipientul cu apa si se acopera. Maceratul va fi gata in cateva zile, insa din cand in cand va trebui sa amestecati in recipientul respectiv. Semnul ca maceratul de urzica este gata de folosit este mirosul foarte urat pe care acesta il emana.
Cum folositi maceratul de urzica:
Maceratul de urzica poate fi folosit ca ingrasamant, in acest fel acesta fiind aplicat direct la radacinile plantelor. In acest fel, plantele din gradina dumneavoastra vor primi substantele naturale de care au atat de multa nevoie pentru a se dezvolta corespunzator.
De asemenea, maceratul de urzica va tine insectele daunatoare, mai ales furnicile, la distanta.
Daca plantele din gradina au probleme vizibile, pentru a indeparta bacteriile care le pot periclita sanatate, este indicat ca maceratul de urzica sa fie pulverizat direct pe frunzele acestora.
Maceratul de urzica previne manarea rosiilor.
Mare atentie deoarece, pentru rosii, mazare si fasole maceratul de urzica trebuie sa fie usor diluat.