Casă și grădinăCitește sfaturile pentru construirea unei mansarde fără nici o bătaie de cap

Citește sfaturile pentru construirea unei mansarde fără nici o bătaie de cap

Oricine locuieste la casa si nu are o mansarda, probabil ca, macar o data, s-a gandit la amenajarea unui astfel de spatiu, care poate aduce nenumarate avantaje si satisfactii: sporeste considerabil suprafata locuibila, ofera confort si relaxare, poate avea diverse destinatii (birou, atelier, camera de joaca pentru copii, dormitor, camera de zi etc.).

Un prim sfat, cand luati in calcul construirea unei mansarde, este sa urcati in podul casei, pe care l-ati folosit numai pentru depozitarea diverselor obiecte devenite nefolositoare sau pe care l-ati ignorat, pur si simplu, pana la acest moment, si sa faceti cateva masuratori, astfel incat sa fiti siguri ca are minimum 2-3 metri inaltime, in partea centrala, ceea ce face posibila mansardarea. De asemenea, masurati suprafata ca sa stiti daca veti opta pentru o singura incapere sau pentru mai multe (living, dormitor, baie, bucatarie).

Al doilea sfat, esential, pentru construirea unei mansarde este sa apelati la un specialist care sa faca un studiu de fezabilitate, ca sa stiti daca structura de rezistenta a casei suporta aceasta constructie. In caz contrar, vor fi necesare lucrari suplimentare de consolidare.

Urmatorul pas, obligatoriu, este realizarea proiectului, de catre un arhitect, care va tine seama de dorintele tale si le va armoniza cu posibilitatile practice, iar pe baza proiectului veti obtine autorizatia de constructie, fara de care nu puteti inainta in acest demers.

Un sfat de care merita sa tineti seama, pentru construirea unei mansarde, se refera la materialul de constructie. Cel mai indicat este lemnul, pentru ca este estetic, este usor si mai ieftin. Grinzile, stalpii de sustinere se vor imbina perfect, iarna caldura va fi mai bine conservata, iar vara, lemnul va pastra o racoare placuta. In plus, in tendintele design-ului interior si exterior, in 2012, lemnul este la mare cautare.

mansarda

Izolatia mansardei este un aspect de care depinde confortul noului spatiu locuibil. Se vor izola atat acoperisul, cat si peretii. In dreptul ferestrelor, in partea superioara, aceasta se face orizontal, iar in partea inferioara, vertical, pentru a evita formarea condensului. Pentru pereti, exista nenumarate posibilitati, materialele, cel mai des folosite pentru izolatie, fiind poliesterul expandat, vata minerala, ghips cartonul, foliile protectoare (care impiedica supraincalzirea) etc. Este un sfat pe care merita sa il luati in calcul pentru construirea unei mansarde.

Alegerea ferestrelor se va face astfel incat acestea sa se potriveasca arhitecturii casei, sa nu faca nota discordanta si, in acelasi timp, sa asigure luminozitatea necesara, care da tot farmecul unei mansarde (inaltimea ideala a unei ferestre de mansarda este de 1,80 -2,20 metri).

Nu numai ca ferestrele trebuie sa se fixeze perfect in acoperis (chiar si starea acestuia trebuie verificata si, daca este cazul, se va inlocui si acoperisul), dar este obligatoriu sa functioneze impecabil, sa asigure etansietatea si sa fie rezistente la intemperii. Puteti alege intre ferestre mari, dreptunghiulare, patrate, arcuite, pe care, daca le veti amplasa mai sus, vor aduce mai multa lumina.

Racordul la sistemul electric si la alimentarea cu apa este bine sa fie facut de catre persoane autorizate, pentru a nu exista niciun risc in aceasta privinta.

Un sfat important pentru construirea unei mansarde se refera la alegerea mobilierului. Optati pentru piese putine si pentru culori deschise, pentru a crea impresia de spatiu. Dusumeaua din lemn pare a fi cea mai potrivita, este calda, la propriu si la figurat, poate fi completata de o lambrisare partiala si se poate opta pentru vopsirea lemnului sau pentru pastrarea culorii naturale. Dar se poate apela, cu succes, si la gresie.

Mobilierul modular este alegerea perfecta pentru mansarda, este usor, este dinamic, poate schimba permanent infatisarea spatiului in care este amplasat. Chiar daca lumina naturala este cea care face farmecul mansardei, pentru perioada in care este nevoie de lumina artificiala, alegeti lampi, cu forme clasice sau moderne (dupa gust), care vor da un farmec deosebit acestui loc “de sub stele”.

Inca un sfat pentru construirea unei mansarde este acela de a face si o estimare a costurilor, inainte de a demara constructia, pentru ca, desi nu este vorba de preturi foarte mari, in raport cu avantajele pe care le ofera o mansardare, nu trebuie sa pierdeti din vedere si cheltuielile adiacente: consolidari, instalatie electrica, sanitara, izolatii termice, hidroizolatii etc. Anul trecut, pretul mediu era de 200 de euro/metru patrat, la cheie (intervin, insa, multe variabile care pot sa creasca sau sa scada costurile).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.