Aceasta magnifica planta de gradina – Iris (Stanjenel) – a aparut pe pamant cu circa 50 de milioane de ani in urma si avut intotdeauna un statut privilegiat, gratie florilor delicate, divers colorate, care pot impodobi orice gradina. Numele plantei provine din latinescul “iris, iridis”, prezent si in limba greaca (“iris”), si care inseamna “mesager al zeilor”, “zeita curcubeu”. La egipteni, inca din antichitate, floarea de iris este simbol al puterii si al majestatii, iar in Franta, incepand cu secolul al XII-lea, este emblema a regalitatii.
In prezent, irisul galben este imaginea simbol a orasului Bruxelles. Planta de gradina – Iris (Stanjenel) se poate cultiva de-a lungul aleilor, pe marginea unui iaz, la baza unui perete sau a unui arbore etc., inflorind primavara si la inceputul verii.
Familia Iridaceae, din care face parte Irisul, cuprinde peste 200 de specii, originare din zonele temperate ale emisferei nordice, dar cea mai populara specie este Irisul olandez, cu trei petale care cresc vertical si alte trei indreptate in jos, in diverse culori – albastru, violet, acaju, cu nuante de galben, alb, portocaliu. Iris germanica (Iris de Florenta) este valorificat in parfumerie, din rizomul sau extragandu-se esenta de iris. Parfumul de iris era cunoscut inca din vremea Catherinei de Medicis, care il aprecia in mod deosebit.
Cultivare si ingrijire
Perioada cea mai potivita pentru a planta Irisul (Stanjenel) este din iunie pana in octombrie, pentru a-i da plantei posibilitatea sa se fortifice, ca sa intampine fara probleme gerul iernii si sa aiba flori bogate in primavara. Exista Irisi cu rizomi (tulpina subterana care se dezvolta mai mult pe orizontala) si Irisi cu bulbi (in care se acumuleaza rezerve de hrana).
Ambele specii prefera locurile insorite sau usor umbrite, cu pamant bogat si bine drenat. Irisul japonez are nevoie de multa apa, in timpul verii, in schimb, iarna, ca sa nu ii inghete radacinile, trebuie acoperit cu paie sau cu frunze si cu ingrasamant organic. De doua ori pe an, este indicat sa se administreze un ingrasamant cu azot.
Inflorire
Planta de gradina – Iris (Stanjenel) ofera o gama cromatica absolut exceptionala, pe care multi o ignora, mai cunoscut fiind Stajenelul albastru. Imaginati-va insa ce spectacol de culori, daca veti planta in gradina specii in nuante diferite. Pe masura ce florile se trec, trebuie inlaturate, pentru a stimula aparitia altora (daca incep sa se formeze semintele, planta nu mai infloreste).
Dupa ce trece sezonul infloritului, se taie tijele florale la aproximativ zece centimetri de la sol, iar frunzele se taie pe la sfarsitul lui septembrie (nu mai devreme, pentru a-i permite plantei sa isi refaca fortele). Pentru a avea in gradina flori de Iris (Stanjenel), cel putin 5-6 saptamani, la rand, puteti planta, unele langa altele, diverse varietati de irisi pitici (ajung la 10-20 de centimetri inaltime si infloresc in aprilie-mai), mijlocii (40-50 centimetri, infloresc in mai) si mari (peste o jumatate de metru, infloresc in iunie).
Inmultire
Inmultirea plantei de gradina – Iris (Stanjenel) se face, vara si toamna, prin diviziunea rizomilor/bulbilor. Se fac gropi de 10-15 centimetri adancime, se pun bulbii, se acopera cu pamant si se uda moderat, pentru ca solul sa se taseze si sa adere pe radacini. Bulbii se pun la o distanta de 20-30 de centimetri intre ei, alternand trei –patru bulbi de acelasi fel, cu altii care dau flori de alte culori, pentru a obtine o zona frumos aranjata cromatic.
Chiar daca nu v-ati propus sa inmultiti planta (desi ar fi pacat sa nu o faceti), bulbii trebuie divizati la trei-patru ani, pentru a le permite sa respire, creandu-le mai mult spatiu. Pentru a face acest lucru, se da pamantul la o parte si se desprind bulbii pe care vreti sa ii transplantati, cu un cutit ascutit. O taietura care raneste excesiv radacina poate provoca putrezirea acesteia, de aceea operatia trebuie facuta cu grija.
Daunatori si erori de cultivare
Planta de gradina – Iris (Stanjenel) este atacata frecvent de purici, care se pot observa cu ochiul liber (sunt de culoare verde deschis). Acestia pot fi combatuti ecologic, pulverizand apa cu sapun, pe frunze, sau apa cu putin ulei de masline. Daca metoda nu da rezultate si atacul este mai sever, folositi un insecticid. Pentru a preveni patarea frunzelor, pana la sfarsitul lunii mai, se poate stropi Stanjenelul cu un fungicid.
Irisul (Stanjenel) se poate cultiva, cu succes, si in ghivece (mai mari, pentru ca planta se dezvolta viguros), pe care le puteti amplasa pe o terasa, pe balcon sau in anumite zone ale gradinii, alaturi de alte flori.