Câinii au multe obiceiuri, comportamente, expresii faciale și moduri în care percep și analizează lumea. Unele sunt simple și clare, altele mai complicate să fie înțelese pe deplin. Câinii pot suferi uneori de stres, sau pot avea anumite obiceiuri ce trebuie corectate, cum ar fi: cerșesc ori fură mâncarea de la masă în secret, prind cu gura tot ce găsesc în cale, au tendința de a roade anumite lucruri (ex. pantofi, obiecte de mobilier). Câinii au și obiceiuri moștenite, prin care oamenii îi pot înțelege mai bine.
Navigare rapidă în articol:
1. Câinele adulmecă și dă din coadă
Câinele își folosește nasul pentru a adulmeca și pentru a obține informații importante despre mediul în care se află. El va adulmeca și pentru a comunica cu alți câini. Pentru aceste animale, cunoașterea și schimbul de informații prin simțul mirosului cu alți câini este de mare însemnătate. Un câine care întâlnește alt animal va face o analiză mai amplă prin adulmecarea diferitelor părți ale acestuia: față, gât, urechi, zona anală și inghinală.
Câinele are obiceiul să adulmece solul în următoarele situații:
- Când este într-un loc nou
- Când întâlnește alte animale
- Când simte că se apropie un om pe care nu-l cunoaște
- Când intră într-o locație cu mai multe animale.
Cercetătorii spun despre câini că au mirosul foarte dezvoltat. Ei pot detecta cu nasul și modificările metabolice ale oamenilor, dacă aceștia sunt bolnavi sau dacă simt frică ori bucurie. La oameni, câinii adulmecă doar anumite părți ale corpului și anume: fața, mâinile și picioarele.
Câinele dă din coadă
Acesta este un semn că animalul este fericit să te vadă. El va da din coadă în diferite situații precum sunt următoarele:
- Când este supărat sau când experimentează diferite emoții de nervozitate, anxietate, supunere, amenințare
- Când este fericit și entuziasmat; uneori își trage și urechile puțin spre spate, mai ales dacă este plin de fericire, el vrea să arate că este prietenos și gata de o îmbrățișare
- Când este încrezător și mândru; atunci are și obiceiul de a da din coadă din poziția culcat; mișcările lui sunt mai lente și par lipsite de entuziasm
- Când vrea să fie lăsat în pace; în astfel de momente are și obiceiul să mârâie dacă te apropii de el și nu are chef de companie
- Când este agresiv și supărat; are obiceiul să țină coada ridicată și chiar să latre.
În anumite momente, când câinele este stresat sau speriat, are obiceiul să miște din coadă spre stânga. Dacă dă din coadă spre dreapta, asta arată că este încrezător și mulțumit.
Câinele poate fi stresat când este amenințat, când simte durere sau are un disconfort. Câinele poate suferi de stres din cauza unor situații neplăcute, când este prea frig sau prea cald, când îi este foame și sete, când are o boală, când face prea multă activitate. Adesea un câne stresat are obiceiul să se scarpine sau dă din coadă.
Un câine care este nevoit să trăiască într-un mediu stresant, poate avea un risc ridicat de a suferi de boli cardiace, de alergii și alte probleme de sănătate.
2. Ce expresii faciale și semnale folosesc frecvent câinii
Unele rase de câini au obiceiul să folosească diverse expresii faciale moștenite, prin care să atragă atenția. De exemplu, la câinii negri s-a observat că au obiceiul să-și lingă nasul. Această expresie facială este un semnal prin care animalul comunică cu alți câini sau cu oamenii. Dacă animalul este puțin stresat, el manifestă acest obicei. De regulă când stăpânul îi vorbește furios, câinele se stresează și face această expresie cu limba pe nas, pentru a se calma. El va face asta și la veterinar, pentru că acolo chiar se simte uneori inconfortabil.
Înclinarea câinelui
Obiceiul de a se înclina, întinzând labele din față, arată că animalul are chef să se joace. El face acest gest pentru a se elibera de tensiune și a comunica cu alți câini. Înclinarea corpului arată că el vrea să se împrietenească cu alte animale.
Un câine are și obiceiul de a-și curba coada spre spate când întâlnește alt animal în calea sa. El încetinește mersul, ține coada curbată spre spate și se apropie cu atenție, dar nu în linie dreaptă spre celălalt animal. Prin acest obicei câinele se simte puțin mai confortabil.
Alte semnale la câine
Câinii folosesc anumite semnale pentru a se calma când sunt stresați sau se simt inconfortabil, în scopul de a evita un posibil conflict. Iată câteva dintre acestea:
- Câinele întoarce capul brusc în lateral și înapoi și chiar poate ține așa capul o vreme; unii câini au acest obicei când observă că un om vrea să le facă o fotografie
- Câinele se ridică în picioare și stă nemișcat cu privirea într-o anumită direcție
- Câinele latră sau mârâie când este speriat
- Câinele se întoarce cu spatele pentru a se calma
- Câinele mărește distanța față de cineva când vrea să evite un conflict.
Uneori câinele are obiceiul să strângă din ochi și să privească mai blând coborând pleoapele. Prin acest obicei de a se uita la cineva, el vrea să fie pașnic, vrea să-i spună să-l lase în pace dar fără a fi amenințător.
De ce cască un câine în anumite situații?
Căscatul nu înseamnă neapărat că animalul este obosit sau vrea să doarmă. Acesta poate fi și un semnal care arată că animalul este stresat. Căscatul este considerat de dresorii de animale un semnal prin care câinele se calmează. El cască o dată sau de mai multe ori consecutiv, în diferite situații, ca de exemplu:
- Când stăpânul țipă la el
- Când vine un om străin și îi este frică
- Când este dus la veterinar
- Când este stresat de cineva
- Când cei din familie se ceartă și se simte inconfortabil.
Despre căscat se spune că este molipsitor și chiar așa este, spun cei care au analizat aceste animale de companie. Dacă un câine cască, un altul din apropiere are tendința de a-l imita.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Câinele își linge picioarele? Iată ce spun veterinarii despre asta!