Animale de companieDe ce dă câinele din coadă și ce semnifică acest obicei?

De ce dă câinele din coadă și ce semnifică acest obicei?

De-a lungul timpului, oamenii au studiat comportamentul cainelui si de multe ori si-au pus si intrebarea – De ce da cainele din coada? Probabil ca multi dintre noi vom raspunde ca este un comportament prin care cainele ne arata ca este fericit si prietenos. Totusi in urma unor studii care s-au facut in ultimii ani, s-au adaugat noi informatii utile despre comportamentul acestor animale si s-a ajuns la concluzia ca vechile noastre convingeri sunt uneori infirmate si ca au aparut altele noi care fac un pas inainte in buna intelegere a cainilor.

Desigur coada poate fi un bun indicator al faptului ca patrupedul este sociabil si fericit, dar poate fi si un semnal de frica, anxietate si agresivitate. In ultimul timp s-a constatat ca la majoritatea raselor de caini cozile au la varf parul de culoare usor contrastanta cu blana de pe spatele animalelor, fapt ce face ca acestea sa fie din ce in ce mai bine vizibile. Daca o persoana doreste sa interpreteze limbajul cozii cainelui, trebuie sa analizeze pozitia cozii (daca este miscata la o inaltime mai mare sau mai mica), modul de miscare a cozii (mai lent, mai rapid, sau chiar furios) si in ce parte este miscata coada (spre dreapta, spre stanga).

Daca patrupedul isi tine coada orizontal fata de corp si aceasta pare tensionata si rigida, inseamna ca are o stare de nervozitate. Daca este foarte atent la ceva anume atunci cainele isi va tine coada la inaltime medie si o va misca rapid, manifestandu-si astfel euforia si entuziasmul de care este cuprins.

Cand este speriat, sau este supus are obiceiul sa-si tina coada in jos, intre cele doua membre posterioare. Din contra daca are coada in pozitie ridicata, dominanta, in sus e ca si cum are de transmis un mesaj de avertizare, ca el este seful si nimeni nu trebuie sa se apropie. In cazul in care isi tine coada ridicata si misca frenetic din ea, cainele este gata sa sara.

cainele da din coada

Cainele care se simte in siguranta are tendinta sa-si aplece coada spre partea dreapta a corpului. Daca da si din coada inseamna ca are o atitudine pozitiva fata de cineva sau ceva. Cand intalneste un strain, aceasta orientare se schimba spre stanga, mai ales daca nu are sentimente de prietenie fata de acea persoana.

Aceasta tendinta este in stransa legatura cu creierul. Emisfera cerebrala dreapta este in legatura cu sentimentele de frica si depresie, iar emisfera cerebrala stanga este in legatura cu sentimentele de fericire si seninatate. Faptul ca un caine isi misca coada la dreapta cand este fericit si nu la stanga se datoreaza faptului ca emisfera cerebrala stanga controleaza miscarile din partea dreapta a corpului.

Cainele care este relaxat, dar atent la ceva isi tine coada ridicata, departe de corp insa nu tensionata si rigida. Cainele care are increderea in alt caine dominant isi va tine coada in sus si putin arcuita spre spate.

Daca are parul ridicat numai in zona de varf a cozii inseamna ca ii este teama sau simte primejdia. Cand isi tine coada usor, astfel incat ea atinge coapsele sale intr-o parte si in alta, patrupedul are respect fata de persoana spre care se indreapta, nu se simte amenintat, insa este constient ca va trebui sa asculte de aceasta.

Cainele care isi tine coada coborata destul de jos nu transmite ca este sociabil, ci mai degraba ca este indecis si uimit fata de ceea ce se intampla, deoarece faptele nu coincid cu ceea ce el se asteapta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.