Statisticile arată că aproximativ 40% din oameni utilizează rețelele de socializare, pe Internet. Ei stau multe ore pe Internet (ex. Facebook, Instagram) și postează fotografii, video, etc. Prin urmare, aceste rețele de socializare joacă un rol important în viața oamenilor, dar pe de altă parte, le pot aduce și dezavantaje. Află în acest articol cum le pot afecta relațiile, starea mintală și de spirit.
Navigare rapidă în articol:
- Cum afectează postările pe rețelele de socializare relația de cuplu
- Ce efect au rețelele de socializare asupra stării de spirit
1. Cum afectează postările pe rețelele de socializare relația de cuplu
Uneori, postările pe Facebook sau pe alte rețele de socializare pot fi motiv de ceartă, mai ales dacă sunt lipsite de maturitate. Dacă partenerul face relația publică pe Internet și ție nu-ți convine acest lucru, pot apărea discuții și frustrări. Unii oameni nu suportă să-și afișeze viața personală pe Internet și dacă acest lucru nu este respectat de cei din familie, el va putea duce la declanșarea unor conflicte.
Gelozia, lipsa de încredere și infidelitatea
Gelozia este o problemă în relație. Ea poate să apară din cauza postărilor pe rețelele de socializare și poate duce chiar la despărțire. Este suficient ca persoana iubită să posteze o fotografie cu ea pe Facebook și să primescă prea multe aprecieri și comentarii oarecum exagerate și asta să creeze discuții în relație. Astfel de probleme apar de obicei în relații în care partenerii nu se iubesc cu adevărat, în care există diferite probleme legate de încredere sau o gelozie accentuată.
Unii oameni urmăresc cu mare interes postările partenerului lor pentru că nu au încredere și îl bănuiesc de infidelitate. Ei analizează fiecare fotografie, fiecare like și comentariu. Au obiceiul de a monitoriza pagina partenerului, de a-i citi toate mesajele primite de la utilizatori sau prietenii din listă, de a se comporta ca un detectiv particular. Astfel de lucruri pot duce la probleme, mai ales dacă este vorba despre oameni care pot exagera, care fac din țânțar armăsar.
Gelozia apare din neîncredere, teama de a nu pierde persoana iubită, de a nu ajunge la despărțire. Gelozia este considerată și o boală dacă este exagerată. Psihologii consideră oamenii care suferă de gelozie că ar avea anumite traume din copilărie sau din alte relații.
Unii oameni fac crize de gelozie și din frica de a nu pierde bunăstarea materială, mai ales dacă au o căsătorie reușită, în care singura sursă de venit este de la persoana iubită.
Conexiunea cu foștii parteneri
Există persoane care țin legătura cu foștii parteneri pe rețelele sociale și spun că au doar o prietenie sau amiciție cu aceștia. Asta poate deranja actuala persoană de cuplu, mai ales dacă este mai suspicioasă sau crede că relațiile din trecut nu au fost terminate. Conexiunea de acest tip cu alte persoane de pe Facebook poate avea un impact negativ asupra relației de cuplu.
Dragostea este un sentiment frumos, însă se poate transforma destul de rapid în ură, mai ales atunci când nu este suficientă încredere și apar pretenții mari, dorința de a controla, gelozie fără motive întemeiate. Sentimentul de propria inferioritate poate duce la reacții necontrolate, mai ales dacă acesta este experimentat ani de zile. De exemplu, o femeie care are un bărbat frumos și inteligent poate fi îngrijorată ca acesta să nu se îndrăgostească de alte femei și să o părăsească.
Un om care simte gelozie este în general posesiv și egoist și în plus, despre el se spune că nu este sigur de sine. El vede trădarea în acțiunile persoanei iubite și face crize de gelozie din orice. Critica aspră și gelozia pot împiedica dezvoltarea relațiilor, pot duce la ranchiună și în timp la despărțire. Nimeni nu suportă mult timp să trăiască în stres, într-o relație nefericită și toxică.
Epuizarea emoțională și psihică a partenerului de viață duce adesea la separare.
2. Ce efect au rețelele de socializare asupra stării de spirit
Unii oameni stau prea mult timp pe rețelele de socializare din cauza faptului că se simt singuri și plictisiți. Acest lucru le poate aduce emoții pozitive în sensul că îi scapă de plictiseală, dar le poate provoca și mult stres.
Există sondaje de opinie care arată că femeile sunt mai stresate decât bărbații din cauza postărilor pe rețelele de socializare. Acestea sunt deseori o sursă de negativitate și pot accentua stresul creat deja de problemele vieții de zi cu zi.
Cercetătorii spun că în cel mult 30 de minute petrecute pe Facebook, utilizatorii pot ajunge să aibă o stare de spirit rea dacă văd anumite postări pe paginile acestei rețele de socializare.
Oamenii de știință consideră că acest obicei de a sta mult timp pe rețelele sociale poate avea mari dezavantaje și anume:
- Crește nivelul de anxietate la oameni
- Induce o stare de stres și scade puterea de concentrare
- Provoacă sentimente de inferioritate mai ales la tineri
- Poate accentua depresia și dă o stare de apatie și lipsă de speranță
- Afectează calitatea somnului.
Oamenii care stau seara pe laptop sau smarphone sunt afectați de lumina albastră de la ecran. Lumina albastră suprimă producția de melatonină și asta poate duce chiar și la insomnie.