Dragoste și relațiiVrei să scapi de gelozie? Înțelege pentru început de unde vine acest...

Vrei să scapi de gelozie? Înțelege pentru început de unde vine acest sentiment și ce trebuie să faci

Vrei sa scapi de gelozie? Te-ai saturat sa te simti constant nesigur pe tine si/sau pe relatia ta, sa ai atatea ganduri negre cum ca vei fi inselat sau parasit, sa nu poti avea incredere – intr-un cuvant, te-ai saturat de atata incertitudine? Toti cautam in viata noastra – amoroasa si nu numai – o anumita siguranta, un echilibru si un confort emotional, dat de relatiile pe care le avem. Insa gelozia vine si distruge acea siguranta, facand rau atat persoanei, cat si relatiei sale…

Insa daca te-ai hotarat ca vrei sa scapi de gelozie, ai facut deja primii pasi spre mai bine – pentru ca cel mai important este sa iti dai seama ca a trai cu aceasta emotie iti face rau, apoi sa iei hotararea de a face ceva in situatia asta! Acestia sunt primii doi pasi: a constientiza emotiile tale si a dori cu adevarat sa obtii un control mai bun asupra acestora – ceea ce, desi greu, nu este imposibil!

Vrei sa scapi de gelozie – la ce sa te gandesti

Gelozia tine in primul rand de tine! Oricat ai tendinta sa dai vina pentru emotiile tale pe ceilalti din jur, ceea ce tu simti porneste in primul rand din tine! Nu esti gelos/geloasa doar din cauza celuilalt. Gandeste-te: daca ai realizat ca esti o persoana geloasa, atunci poti sa vezi in ce situatii esti geloasa! Esti gelos doar in relatia de cuplu sau ai asemenea emotii si in alte relatii (de familie, de prietenie, profesionale)? O persoana geloasa care traieste in incertitudine, nu are incredere si se teme sa nu piarda ceva este de multe ori geloasa in mai multe relatii, nu doar in cea de cuplu.

Ce anume la tine crezi ca favorizeaza emotia de gelozie? Iata un lucru important la care trebuie sa te gandesti! A fi gelos inseamna a te simti nesigur si a te teme ca vei pierde ceva la care tii, ceva (sau cineva) al tau! Inseamna lipsa de incredere in altii – dar si lipsa de incredere in tine. Iar aceste emotii si ganduri negre provin in primul rand dintr-o anumita incertitudine cu privire la tine – realizezi sau nu, tu crezi ca nu meriti pe deplin ceea ce ai, de aceea te temi ca vei pierde…

Nu te crezi poate destul de bun pentru a avea ceea ce ai – si in loc sa te gandesti de ce nu te crezi destul de bun, devii gelos si apoi incerci prin cai gresite sa obtii un control (in relatii, incerci sa stai cat mai mult cu persoana, controlezi unde si cu cine merge in speranta ca astfel obtii controlul atat de dorit).

Gelozia este inutila – in special gelozia excesiva! Chiar crezi ca daca iti faci griji, faci ceva bun? Char crezi ca daca incerci sa obtii control, faci bine relatiei? Temerile tale si reactiile la emotia de gelozie nu pot face decat rau! In plus – chiar crezi ca exista metode testate de a pastra o relatie, de a il face pe celalalt sa stea cu tine?! Adevarul este ca nu poti controla totul – in special nu poti controla un partener de cuplu!

Incearca sa inveti sa traiesti cu acest dram de nesiguranta – nu te ajuta nici sa iti faci griji, nici sa te temi si sa te gandesti la ce e mai rau, nici sa incerci metode de a il pastra pe celalalt lipit de tine! Te ajuta, in schimb, sa incerci sa gasesti increderea. Daca relatia voastra este armonioasa si va iubiti, el/ea va sta langa tine – daca nu merge, nu prea ai cum sa controlezi situatia!

cum scapi de gelozie

Adevarul este ca unele articole de tipul „cum sa iti pastrezi iubitul/iubita mereu langa tine” iti spun cai verzi pe pereti… Sigur, sunt atatea pe care le poti si trebuie sa le faci intr-o relatie pentru a o proteja – apreciere, comunicare, respect… Insa nu exista vreo metoda de a tine partenerul lipit de tine, daca acesta nu o doreste! Iar gelozia si unele reactii precum cele de a controla fac atat rau… Asadar, pentru ca gelozia face rau, este normal sa vrei sa scapi de gelozie…

De ce esti o persoana geloasa? Cauta radacinile acestei emotii – asa cum se mentioneaza si in alte articole despre gelozie. Pentru ca daca traiesti intens sentimente de gelozie, acestea nu sunt legate doar de relatia actuala – mai mult ca sigur, esti o persoana geloasa in general. Gandeste-te la trecutul tau si incearca sa gasesti factorul X – intamplarea care te-a afectat mult din trecut, care te-a facut sa nu ai incredere completa in (aproape) nimeni si sa te temi de pierdere… Un pas greu – in special daca il faci de unul singur – insa foarte important daca chiar vrei sa scapi de gelozie…

Vindeca-te! Pentru a scapa de gelozia intensa, dupa cum s-a spus, gandeste-te la ceea ce nu iti place la tine – pentru ca te temi sa nu pierzi pe cineva deoarece tu crezi (constient sau nu) ca nu esti destul de bun pentru aceasta. De ce? Ce anume nu iti convine la tine? Fa o lista detaliata cu defecte si calitati – vei vedea ca ai destule calitati care te fac o persoana buna. Cat despre defecte – ne este atat de usor sa ne plangem de anumite defecte pe care le avem…

Insa nu facem nimic in legatura cu aceasta – ne plangem, ne lamentam si cam atat! Chiar nu poti face nimic in legatura cu defectele tale? Nu te poti „corecta”, „vindeca”? Ba da – sigur ca da – numai ca iti va cere multa vointa, mult efort, multa rabdare; insa vorbim despre tine, despre viata ta – si orice efort de a fi o persoana mai buna, pe care sa o placi si de a iti face viata mai buna merita! Iar daca ai probleme serioase cu increderea in sine si cu vointa de a te schimba in bine, incearca sa citesti si sa afli mai multe despre dezvoltarea personala – intotdeauna poti face mici schimbari in bine!

Gelozia si celalalt. Totusi, desi gelozia tine in primul rand de tine, este clar ca daca traiesti intens aceasta emotie, are legatura cu relatia respectiva. Gandeste-te la relatie si la celalalt – ce iti ofera si ce, din ceea ce ai nevoie, nu iti ofera? Ce anume la partener te face sa te simti gelos? Consideri gelozia ta justificata – ce anume la celalalt iti naste emotia aceasta? Face partenerul anumite lucruri care te fac sa te simti asa sau nu? Oricum, va trebui sa vorbesti cu el/ea, sa ii spui ce simti si in ce situatii simti emotiile negative. Si mai ales, va trebui sa ii spui ce ai tu nevoie de la el/ea si de la relatia voastra!

Tehnici de control si echilibru emotional si de relaxare. In final, cauta metode de relaxare si de control emotional! Tehnici de respiratie, de meditatie, de vizualizare… Pentru ca in momentele in care simti primii colti ai geloziei, acestea te pot ajuta sa te calmezi, sa te stapanesti si sa te controlezi. Incet-incet, vei dobandi control asupra emotiei si o vei putea taia inainte de a te domina. Nu este imposibil – atat timp cat ai vointa si rabdarea de a incerca. Insa aceste tehnici te pot ajuta doar dupa cautarea in adancuri – a cauzelor pentru care esti gelos si nu ai incredere, a lucrurilor care nu iti plac la tine, a lucrurilor de care ai nevoie…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.