Animale de companieCâinele își linge picioarele? Iată ce spun veterinarii despre asta!

Câinele își linge picioarele? Iată ce spun veterinarii despre asta!

Uneori câinele își linge picioarele, mai ales pe acelea anterioare, pentru că se plictisește. Toți câinii fac asta, deci nu pare ceva anormal. În opinia medicilor veterinari asta înseamnă ceva, ar putea fi de pildă un remediu pentru a face față unor frustrări pe care le are acest animal. Află în acest articol ce spun veterinarii despre acest comportament compulsiv al câinilor.

Navigare rapidă în articol:

 1. De ce câinele își linge picioarele
 2. Probleme de comportament la câine

1. De ce câinele își linge picioarele

Câinele îți linge picioarele și scoate sunete puternice din mai multe motive și anume:

Îți curăță pernuțele și ghearele

Câinele obișnuiește să-și curețe lăbuțele și ghearele de praf și pământ, mai ales dacă a mers prin zone în care terenul era umed și moale. La fel ca pisicile și câinele are grijă să aibe pernuțele și picioarele curate.

Senzația de durere

Câinele își linge labele atunci când simte durere și când are ceva ce îl deranjează. El ar putea avea o durere la picioare, o unghie deteriorată sau o rană la lăbuțe. În acest caz stăpânul trebuie să-i verifice lăbuțele, să vadă dacă nu are mușcături, înțepături, edem, umflături sau alte probleme care l-ar putea deranja.

Probleme de sănătate

Câinele are obiceiul să-și lingă picioarele anterioare și atunci când suferă de anumite afecțiuni în alte zone ale corpului. Prin acest comportament, el încearcă să-și calmeze durerea, să scape de disconfort și frustrare.

Uneori câinele își linge labele din față chiar și atunci când are probleme la coloana vertebrală.

Saliva unui câine are enzime care omoară bacteriile, spun medicii veterinari. Dacă animalul are o rană la picior, atunci el își va linge acea zonă pentru a o menține curată și pentru a scăpa de țesutul mort. El va face asta uneori excesiv și astfel va atrage atenția stăpânului, care va trebui să-l ducă la un veterian pentru a primi un tratament adecvat.

Anxietatea la câine

Câinele care are stări de anxietate poate avea și acest obicei de a-și linge picioarele din față. Anxietatea separării la câine este o problemă frecventă de comportament la aceste animale. Din cauza acestor crize de anxietate, câinele poate săpa, lătra, zgâria podeaua și mobila, sau chiar își linge în mod excesiv picioarele anterioare.

Frica de singurătate apare la câini, iar dacă este asociată și cu stresul atunci crește riscul de îmbolnăvire la animal. El poate avea anumite probleme digestive, refuză mâncare, are simptome de greață, vomă și diaree.

Stăpânul trebuie să fie atent la starea câinelui său, pentru că stresul și anxietatea pot fi reduse prin câteva modalități destul de simple și anume:

 • Să-i acorde mai multă atenție
 • Să nu-l lase prea mult timp singur
 • Să-l scoată mai des la plimbare
 • Să-i cumpere jucării prin care să-i ocupe timpul și să-i alunge plictiseala, atunci când nu este lângă el.

La majoritatea câinilor, linsul pe labe poate fi și un semn că vrea să scape de stres. La câine acest comportament este ca mușcatul unghiilor la oameni.

Plictiseala la câine

Câinele are obiceiul să-și lingă picioarele din față și din cauza plictiselii. El are nevoie de activitate (pentru a-și îmbunătăți starea emoțională), de atenție și de o relație bazată pe încredere și prietenie cu stăpânul său.

Câinele își linge picioarele anterioare de plictiseală și acesta este considerat un comportament ce apare în mod frecvent la animale. Când observi la câinele tău un obicei de a roade lucrurile din jur fără o explicație anume, de a ofta, de a-și linge în mod excesiv picioarele, atunci poți fi sigur că este plistisit.

Alergiile la câine

Unii câini sunt mai sensibili și pot suferi de anumite alergii. Astfel de probleme le pot cauza mai ales mâncărime, fapt cei determină să-și lingă lăbuțele anterioare.

Medicii veterinari spun despre câini că au un obicei specific, acela de a-și linge picioarele din față atunci când suferă de alergie la polen, praf, acarieni, mucegai.

Câinele își linge picioarele și blana și din cauza puricilor sau a căpușelor. Dacă are astfel de insecte, el trebuie dus la un medic veterian pentru deparazitare.

Alimentația

Un câine are obiceiul de a-și linge picioarele din față dacă nu-i place mâncarea, sau dacă este alergic la unele ingrediente din hrana lui.

2. Probleme de comportament la câine

Linsul picioarelor reprezintă în opinia medicilor veterinari și o problemă de comportament compulsiv la câine. El ar putea să facă asta din obișnuință. Dacă a suferit de o problemă de sănătate – cum ar fi o alergie – și obișnuia să se lingă pe picioare în mod excesiv, el are tendința de a face asta și după vindecare, pentru că s-a obișnut. Acest comportament este considerat compulsiv și apare uneori la astfel de animale.

Alte comportamente compulsive la câine sunt:

 • Merge în cerc și își urmărește coada
 • Își mușcă anumite zone ale corpului și mărâie
 • Își linge nasul
 • Mănâncă compulsiv, latră fără motiv
 • Se trezește brusc din somn fără a avea un motiv anume
 • Merge dintr-o parte în alta în mod repetat
 • Sare în același loc.

În general motivele pentru care câinele are astfel de comportamente sunt: predispoziția genetică, anxietatea, stresul, plictiseala, frica, anumite probleme de sănătate sau frustrări de care are parte.

În general, rasele de câini mari au acest obicei de a-și linge labele din față.

Pentru a-i schimba comportamentul, stăpânul trebuie să identifice cauza acestuia, să vadă dacă nu cumva are și o problemă de sănătate și nu doar o frustrare ce poate fi remediată ușor (cum este plictiseala sau anxietatea).

Dacă un câine are un comportament compulsiv insuportabil și este dus la medic, el poate primi la sugestia acestuia chiar și un tratament pe bază de medicamente care îi pot îmbunătăți starea psihică și de sănătate. Desigur medicamentele nu sunt indicate decât în cazuri extreme, când nu există altă metodă de schimbare a comportamentului său (prin dresaj, plimbare, aplicarea unor recompense, distragerea atenției și multe altele).

Pantofi cu toc Stiletto cu prețuri de la 49 RON
Nervii, stresul, agitația și anxietatea dispar imediat
Crește în Hawaii și face minuni pentru organism
Vei fi șocat! Scapă imediat de mâinile uscate
Adevărul despre Anxietate, Alzheimer și Depresie
Felicitări! Te-ai calificat pentru o consultație gratuită

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.