Mâncare de vinete – Rețete de vinete de post

0
2

În perioada postului puteți găti rețete de vinete acasă, care sunt cu adevărat gustoase. Acestea sunt ușor de realizat și nu necesită experiență în gastronomie. Mâncarea de vinete este pe placul oamenilor, pentru că aceste legume au un gust deosebit mai ales după ce sunt coapte.

Navigare rapidă în articol:

  1. Mâncare de vinete în bulion
  2. Rețete de post – Vinete împănate
  3. Mâncare de vinete cu usturoi
  4. Mâncare de vinete cu hrean
  5. Zacuscă de vinete

1. Mâncare de vinete în bulion

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de roșii, 3 kg de vinete, un morcov, o ceapă mare, un ardei gras, 6 căței de usturoi, câteva frunze de țelină, puțin ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, sare după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală vinetele, se taie felii, se pune puțină sare pe fiecare felie, apoi se lasă la scurs
  • Se pun feliile de vinete la prăjit în ulei, într-o tigaie, la foc mic
  • Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt
  • Se curăță roșiile și ardeiul, se spală și se taie mărunt
  • Se curăță usturoiul de coajă și se taie felii
  • Se pune ceapa, roșiile și ardeiul la fiert în 500 ml apă
  • Se strecoară zeama de la legume
  • Se pune în borcan un strat de vinete, un strat de frunze de țelină și puțin usturoi și tot asa
  • Apoi se toarnă zeama de la legume peste vinetele coapte
  • Se adaugă deasupra uleiul din tigaia în care au fost coapte vinetele
  • Se închid borcanele cu capac și se fierb în bain-marie timp de o oră.

2. Rețete de post – Vinete împănate

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg vinete, ulei de floarea-soarelui, 500 g ceapă, 2 kg ardei grași, 100 g roșii, 300 g țelină, 300 g morcovi, 4 legături mărar verde, 100 g usturoi, puțin bulion, frunze de țelină, sare după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală vinetele, se taie cotorul, se curăță de coajă pe lungime
  • Se taie vinetele în lungime, astfel încât să se obțină fâșii lungi cu grosimea de aproximativ 1 cm, dar fără a desface vinetele până la cotor
  • Se opăresc vinetele în apă fierbinte timp de 10 minute
  • Se scot din apă și se pun la scurs
  • Se presează puțin vinetele, pentru ca să se scurgă și mai bine de sucul lor amar
  • Se împănează vinetele cu puțin usturoi tăiat mărunt și se pun într-o tavă de copt
  • Se curăță ceapa, se spală, se taie în felii subțiri și se călește în ulei încins
  • Se curăță ardeii grași, morcovii și țelina, se spală, se taie în felii subțiri (în stil julien) și apoi se adaugă peste ceapă
  • Se adaugă restul de usturoi, mărarul tocat mărunt, sare și piper după gust
  • Această compoziție se adaugă peste vinetele din tava pentru cuptor, astfel încât ea să pătrundă printre fâșiile de vinete, să fie împănate
  • Se adaugă și uleiul rămas, puțin bulion și apă
  • Se taie roșii felii și se pun deasupra
  • Se presară puțin mărar
  • Se pune tava la cuptor timp de 50 de minute și rețeta este gata.
Citește și:  Platou aperitiv rapid cu preparate din carne de porc - citește sugestiile noastre

3. Mâncare de vinete cu usturoi

Se folosesc următoarele ingrediente: 3 kg vinete, 4-5 căpățâni de usturoi, 1 litru ulei de floarea-soarelui, 500 ml oțet natural, 2 linguri sare.

Se prepară astfel:

  • Se spală vinetele, se taie în felii de 1 cm grosime, se presară puțină sare pe ele
  • Se lasă feliile de vinete la scurs, timp de 20-30 de minute
  • Se prăjesc feliile de vinete în ulei, într-o tigaie, la foc mic
  • Se scot pe un platou să se răcească
  • Se pune oțetul, apa cu puțină sare la fiert
  • Se curăță usturoiul și se taie felii
  • Se așază vinetele în borcane, se pun felii de usturoi printre ele
  • Se toarnă în borcane și oțetul, care între timp s-a răcit
  • Se lasă să stea 2 ore, apoi se mai completează cu oțet pănă sus
  • Se închid borcanele cu capac.

4. Mâncare de vinete cu hrean

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de vinete, 2 rădăcini de hrean, 4 legături de mărar verde, oțet, ulei de floarea-soarelui pentru copt vinetele, sare.

Se prepară astfel:

  • Se spală vinetele, se taie felii, se pune puțină sare pe fiecare felie, apoi se lasă la scurs
  • Se pun feliile de vinete la prăjit în ulei, într-o tigaie, la foc mic
  • Se curăță hreanul și se dă pe răzătoare
  • Se spală mărarul și se taie în bucățele mai mici
  • În borcane se așază un strat de felii de vinete, apoi un rând de mărar, un strat de hrean și tot așa
  • Se toarnă deasupra uleiul rămas de la vintele coapte
  • Se adaugă o lingură de oțet
  • Se închid borcanele cu capac.

5. Zacuscă de vinete

Se folosesc următoarele ingrediente: 4 kg de vinete, 3 kg roșii, 1kg ceapă, 1 kg ardei capia, 2 kg gogoșari, 1 litru ulei de floarea-soarelui pentru copt vinetele, puțin usturoi, sare, piper și foi de dafin.

Se prepară astfel:

  • Se spală vinetele, se coc la foc moderat, se curăță de coajă și se pun la scurs
  • După ce s-au scurs bine se toacă pe un fund din lemn
  • Se spală roșiile și se rad pe răzătoare, se îndepărtează pielița
  • Se spală ardeii și gogoșarii, apoi se coc, se curăță de pieliță, se îndepărtează cotoarele și semințele și se taie în bucățele mici
  • Se curăță și se spală ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei încins într-o oală în care trebuie făcută zacusca, deci trebuie să fie destul de mare
  • Se adaugă roșiile, ardeii, gogoșarii și se fierbe timp de 15 minute
  • Se adaugă frunzele de dafin și vinetele
  • Se pune sare și piper după gust
  • Se adaugă puțin usturoi taiat felii
  • Se pune zacusca în borcane, se închid cu capac și se fierb în bain-marie, timp de 30 de minute.

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.