Timp liberScrapbooking, un hobby relaxant și o metodă de a păstra vii cele...

Scrapbooking, un hobby relaxant și o metodă de a păstra vii cele mai frumoase amintiri

Scrapbooking reprezinta o activitate relativ recenta care incepe sa prinda contur si pe teritoriul romanesc. Scrapbooking-ul reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului si o modalitate inedita de a pastra vii cele mai frumoase amintiri. Este un hobby in care imaginatia si creativitatea sunt aspectele forte si face parte cu precadere din curentul DIY si cel handmade.

Ce este scrapbooking-ul si cum a luat nastere?

Dupa cum am spus si anterior, scrapbooking-ul reprezinta o forma artistica prin care o persoana isi poate pastra amintirile cat mai vii si mai frumoase.

Scrapbooking-ul isi are originile chiar in Antichitate deoarece inca din acea vreme existau mici caiete colective in care oamenii isi insemnau efectiv existenta prin scrierea versurilor, prin desene, simboluri si alte elemente pe care le atasau paginilor. De cele mai multe ori, aceste caiete erau folosite si in scopuri sociale, politice si religioase.

Mai tarziu, in jurul secolului al XV-lea, aceste caiete eu inceput sa devina populare in Anglia. Oamenii scriau in ele tot felul de retete, glume, povestioare, scrisori si poezii si nu ezitau sa le infrumuseteze prin adaugarea micilor artificii. Un lucru era sigur: fiecare astfel de caiet era unic in functie de preferintele si pasiunile fiecarui individ in parte, aceasta forma de manifestare devenind o aevarata arta.

In jurul secolului al XVI-lea au devenit populare ceea ce noi obisnuiam sa numim oracole. Chiar daca pare greu de crezut, oracolele sau “jurnalele prieteniei”, asa cum erau numite in acea perioada, au inceput sa fie populare inca din acea vreme. La acea vreme, oracolele erau realizate de catre o persoana si ele treceau din mana in mana pe la toti prietenii acesteia cu scopul ca acestia sa ii lase o mica si frumoasa amintire scrisa.

Aparitia artei si stiintei fotografice a facut ca oracolele sa se transforme in adevarate albume de familie. Fotografiile erau lipite pe paginile unor caiete iar acestea erau infrumusetate prin diverse artificii. Treptat si oracolele au inceput sa sufere modificari. Poate multi dintre dumneavoastra au avut, in special in timpul adolescentei, un oracol. Fiecare pagina continea cate o intrebare iar imaginile si desenele infrumusetau aceste minunate “jurnale ale prieteniei”. Dupa ce prietenii completau raspunsurile, sfarsitul caietelor era dedicat paginilor cu amintiri. Acesta este fara doar si poate punctul de plecare al scrapbooking-ului.

Dupa cum spune si numele, scrapbooking presupune adunarea in acelasi loc a fragmentelor din viata fiecarei persoane. Scrapbooking-ul a luat nastere in mod oficial in jurul anului 1825 atunci cand a fost lansata o carte intitulata “The Scrapbook”. Treptat, aceasta activitate a devenit foarte populara printre cetatenii obisnuiti ai Americii. Acestia au inceput sa colectioneze tot felul de vederei, fotografii, desene pe care le lipeau in caiete special confectionate si infrumusetate. In acest fel au luat nastere si albumele foto.

Cu toate acestea, se poate spune ca istoria scrapbooking-ului modern incepe abia in anul 1980. In acest an, Marielen Christensen a impartasit cu lumea intreaga colectia sa de amintiri de familie, colectie impartita in 50 de volume. Acest moment a revolutionat atitudinea tuturor cu privire la scrapbooking si nu a trecut mult timp pana cand aceasta activitate a devenit un hobby apreciat de catre toate persoanele.

Scrapbooking-ul a dezvoltat o intreaga industrie fapt pentru care a luat nastere si o varianta digitala a acestui hobby. Insa nu foarte multe persoane prefera scrapbooking-ul digital, cele mai multe dintre ele adoptand varianta clasica.

Scrapbooking-ul o pasiune creativa si educativa

Scrapbooking

De cate ori nu obisnuiti sa priviti cu mult drag pozele familiei, pozele realizate cu prietenii, amintirile din calatorii, sau sa citit scrisori, mesaje, felicitari pe care le-ati primit de-a lungul anilor de la persoanele dragi? Nu credeti ca ar fi mai interesant sa strangeti toate aceste amintiri minunate in acelasi loc? Scrapbooking-ul este metoda ideala de a mentine vii toate amintirile frumoase.

Mai mult decat atat, tot prin metoda scrapbooking-ului pot fi confectionate si felicitari, invitatii de nunta sau alte decoratiuni.

Scrapbooking-ul este o arta in adevaratul sens al cuvantului, fiind o metoda mai elaborata si mult mai interesanta a unui album foto. Scrapbooking-ul are la baza fotografiile care vor fi lipite pe paginile care apoi urmeaza a fi decorate intr-un mod cat se poate de original si de personal. Puteti alege sa va confectionati mai multe astfel de albume pe diferite subiecte; puteti alege sa detineti un album dedicat calatoriilor, unul dedicat familiei si altul dedicat prietenilor. Ar fi mult mai interesant ca generatiile urmatoare sa priveasca aceste albume atat de personale si atat de creative, decat sa priveasca pur si simplu niste fotografii.

Avantajele scrapbooking-ului

Pe langa faptul ca prin aceasta metoda va veti putea pastra vii toate amintirile placute, scrapbooking-ul este o activitate cat se poate de relaxanta si poate fi practicata chiar si de catre cei mai mici. In acest fel cei mici isi vor putea dezvolta capacitatea de a se organiza si le va permite acestora sa se exprime intr-un mod cat se poate de inedit si de artistic.

Indiferent de varsta, scrapbooking-ul va pune imaginatia si creativitatea la incercare. Dupa cum am spus si anterior, in jurul fotografiilor vor fi create fel de fel de forme din diferite materiale, se pot scrie chiar si anumite texte, citate, mesaje, etc.

Scrapbooking-ul reprezinta si o metoda interesanta de a socializa si de a va face noi prieteni care impartasesc aceeasi pasiune deoarece se organizeaza foarte des intalniri in timpul carora pasionatii de scrapbooking – “scrapperii” isi impartasesc ideile si metodele pe care le aplica in realizarea celor mai frumoase file de poveste, deoarece prin aceasta tehnica fiecare persoana poate spune o adevarata poveste.

Asadar, scrapbooking-ul poate fi considerat fara indoiala un mijloc de comunicare si de exprimare, deoarece rolul sau este acela de a exprima un anumit mesaj. Mai mult decat atat, scrapbooking-ul reprezinta metoda ideala pentru mentinerea unei legaturi stranse intre generatii.

De ce aveti nevoie?

In cazul in care alegeti varianta traditionala a scrapbooking-ului si nu cea digitala, materiale de care aveti nevoie sunt urmatoarele:
-lipici/adeziv
-hartie de orice fel (colorata, imprimata, simpla)
-carton
-foarfeca
-markere si culori
-diverse materiale (bucati de piele, dantela, catifea, nasturi etc.) sau orice alt obiect care considerati ca poate fi folosit pentru a crea ceva unic
-album

Pe langa aceste materiale, creativitate si imaginatia sunt elementele cheie care va vor ajuta sa realizati cele mai frumoase albume cu ajutorul carora amintirile dumneavoastra vor ramane vii pentru totdeauna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.