Sarcină & BebeCe schimbări pot apărea în săptămâna a 19-a de sarcină

Ce schimbări pot apărea în săptămâna a 19-a de sarcină

Despre bebe…

In saptamana 19 de sarcina, micul bebe masoara in jur de 16 centimetri si cantareste 255-260 de grame. Se formeaza in continuare legaturi neuronale intre creier si muschii corpului, bebe miscandu-se energic atunci cand doreste: se intinde, loveste, se rostogoleste… Ariile responsabile cu toate simturile se diferentiaza si specializeaza. Miscarile sunt mult mai puternice, muschii si oasele intarindu-se si capatand forta – de aceea, ai si mai multe sanse decat in saptamanile precedente sa il simti miscand in interior, cu o putere crescuta. Are programul sau de miscare, masa si somn – inca doarme extrem de mult: in jur de 20 de ore zilnic.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 19 de sarcina, schimbarile si caderile de tensiune iti dau din ce in ce mai des senzatia de ameteala, de vertij, atunci cand iti schimbi brusc pozitia – in special cand te ridici in picioare prea rapid. Daca pana acum nu l-ai simtit pe micutul bebe miscandu-se, ai mari sanse incepand  din saptamana 19: la zgomote exterioare mai puternice (pe care acum este capabil sa le distinga clar), el se sperie si reactioneaza energic, lovind sau rostogolindu-se!

Daca ai avut probleme de anemie, ai fost subponderala, ai avut un regim alimentar sarac in vitamine si in special in fier, s-ar putea sa se manifeste anemia, caci organismului tau ii sunt necesare rezerve mai mari de fier. In primul trimestru, ai acumulat suficient fier datorita lipsei menstruatiei (fierul se pierde prin sange). Insa acum, rezervele s-au consumat si este necesar sa le suplimentezi. Anemia viitoarei mamici poate prezenta riscuri destul de considerabile, asa ca consulta-te cu medicul si hotarati ce doza de suplimente iti este necesara.

De asemenea, poti constata ca pielea iti este in unele regiuni (sani, burta, umeri) cam uscata si chiar gasesti bucatele de piele descuamata pe gat, sani sau subrat. Aceste probleme ale pielii sunt cauzate de hormoni, iar atat timp cat descuamarea nu e neplacuta, frecventa si nu cauzeaza dureri, totul este in regula. Legat de piele, se prea poate sa ai si mici iritatii cauzate de transpiratia in exces – simptom extrem de frecvent la toate femeile insarcinate.

Anemie?

Ametelile cand te ridici brusc sunt absolut normale si cauzate de schimbarile de tensiune. In schimb, daca ai des stari de ameteli fara sa te fi miscat brusc, stari de lesin, esti extrem de obosita (in trimestrul doi de sarcina, oboseala ar fi trebuit sa se atenueze), ai palpitatii la inima si te simti foarte slabita fizic, te poti confrunta cu anemia – lipsa de fier. Anemia afecteaza si cresterea bebelusului si rezervele de fier care ajung la el, asa ca vorbeste cu doctorul, efectueaza o testare pentru verificarea nivelului de fier si administreaza in consecinta suplimentele de fier necesare.

Piele uscata si descuamata

Nu te speria daca vei gasi mici bucati de piele descuamate pe sani, gat, umeri: este un fenomen normal. Foloseste o crema hidratanta (fereste-te de cele cu parfumuri) si nu uita de consumul marit de apa. Daca descuamarea devine frecventa si neplacuta, mergi la un dermatolog.

Transpiratie

In afara faptului ca este neplacut sa te trezesti ca transpiri ca un sudor, acest fenomen poate cauza si mici iritatii ale pielii. Volumul crescut de sange din corp te incalzeste. Consuma multa apa, poarta haine care iti lasa pielea sa respire, fereste-te sa stai mult timp la soare si foloseste pudra fara talc.

Cresterea in greutate

Verifica-ti singura cresterea in greutate: in saptamana 19 de sarcina, ar trebui sa fi acumulat intre 3,5 si 5, 5 kilograme in plus, pentru a te integra in limitele normale. O crestere mai mare poate cauza probleme cu tensiunea si la bebe, supraponderalitate. Invers, poate arata anemia.

Pofte

Orice femeie insarcinata (aproape) are pofte! Se pare ca pofta de citrice, inghetata, pizza, fast-food si mancaruri picante sunt cele mai frecvente la femeile insarcinate. Nici una dintre acestea nu este recomandata in exces – in special fast-foodul si condimentele iuti! Inlocuieste aceste mancaruri dupa care poti tanji cu: iaurt inghetat sau inghetata degresata, fructe uscate si cate un patratel de ciocolata neagra (in loc de ciocolata), sucuri naturale (elimina total bauturile carbogazoase), covrigei si sticks (in loc de chips). Evita cat poti orice mancare picanta sau grasa.

Remedii naturale?

Dupa cum s-a mai spus, toata lumea, cand afla ca esti insarcinata, se transforma subit intr-un expert si incepe sa iti recomande diferite remedii. De exemplu, se prea poate sa suferi de arsuri neplacute la stomac – ceea ce e normal. Unele persoane (de altfel, bine intentionate) iti pot recomanda cu incredere anumite remedii naturale 100%, pe baza de plante, in special diverse ceaiuri.

NU lua in nici un caz nici un astfel de ceai fara a-ti intreba intai medicul! Desi expresia „natural, pe baza de plante” te poate face sa crezi ca este inofensiv, plantele pot fi foarte periculoase: pe vremuri, se faceau ceaiuri abortive 100% naturale, pe baza de plante! Deci, nimic fara acordul medicului: daca suferi de arsuri, intreaba-l pe el ce anume sa consumi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.