Rețete culinareRețete tradiționale românești cu pește

Rețete tradiționale românești cu pește

Peștele este delicios la grătar, dar poate fi gătit și în amestec cu diferite legume și verdețuri, la cuptor. Există câteva rețete cu pește, tradiționale românești, care sunt îndrăgite de români. Unele dintre acestea sunt ușor de realizat și pot fi excelente chiar și pentru perioada de post, în zilele când este dezlegare la pește.

Să mânânci pește este foarte sănătos și cu adevărat o plăcere.

Navigare rapidă în articol:

  1. Tocăniță de pește
  2. Pârjoale de pește
  3. Ciorbă de perișoare de pește
  4. Ardei umpluți cu pește
  5. Sarmale din pește

1. Tocăniță de pește

Se folosesc următoarele ingrediente: 6 bucăți de file de pește, 5 roșii, o ceapă, 2 ardei grași, puțin vin alb, 3 căței de usturoi, 400 g cartofi albi, ulei, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se curăță ceapa, se spală și se călește în puțin ulei încins, într-o tigaie întinsă
  • Apoi se adaugă și usturoiul, ardeii, roșiile, verdeața tocată mărunt și puțin vin alb
  • Se fierbe acest sos timp de 10-15 minute
  • Se curăță cartofii, se spală și se fierb în apă
  • Se ia o tavă de copt potrivită, se unge cu ulei, se așează bucățile de pește, cartofii tăiați în bucăți potrivite și apoi se adaugă sosul de legume
  • Se lasă tava în cuptor timp de 40 de minute, iar apoi se poate servi această tocăniță delicioasă.

2. Pârjoale de pește

Se folosesc următoarele ingrediente: 800 g file de pește, o ceapă, 2 căței de usturoi, făină albă, pesmet, ulei, o lingură de boia de ardei dulce, un vârf de cuțit de boaia de ardei iute, puțin miez de pâine, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se pregătește peștele, se taie mărunt
  • Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie mărunt
  • Se amestecă peștele cu ceapa, usturoiul, miezul de pâine înmuiat în puțină apă și stors
  • Se adaugă verdeața tocată mărunt, puțină boia dulce și iute, sarea și piperul
  • Se fac pârjoale mici, turtite, care se dau prin făină și pesmet, iar apoi se prăjesc într-o tigaie, în ulei încins.

3. Ciorbă de perișoare de pește

Se folosesc următoarele ingrediente pentru perișoare: 5 bucăți file de peste, un ardei, 2 cepe, o legătură de pătrunjel verde, o ceașcă de griș sau miez de pâine înmuiat în apă și stors, făină, ulei, sare și piper după gust.

Se folosesc următoarele ingrediente pentru ciorbă: 5 roșii, 2 ardei grași, un morcov, un pătrunjel, un sfert de țelină, o ceapă, perișoare gata făcute, borș acru, o legătură de leuștean, sare și piper după gust.

Pentru perișoare de pește se procedează astfel:

  • Se fierbe peștele în apă și apoi se dă prin mașina de tocat carne
  • Se curăță ceapa și se taie mărunt, apoi se călește în puțin ulei
  • Se adaugă ardeiul, părunjelul tocat mărunt, se condimentează cu sare și piper
  • Se amestecă această compoziție cu peștele, se adaugă și o ceașcă de griș
  • Se fac perișoare mici, se rostogolesc prin făină și se prăjesc în ulei încins.

Ciorba se realizează astfel:

  • Se curăță ceapa, ardeii, morcovul, pătrunjelul, țelina, se spală și se taie mărunt, sau se dau prin răzătoare, prin ochiurile mari
  • În zeama în care a fiert peștele se pun toate aceste legume la fiert și se adaugă și perișoarele
  • La final se adaugă și roșiile care în prealabil au fost curățate de pieliță și tăiate mărunt
  • Apoi se acrește ciorba cu borș din tărâțe, se adaugă leuștean tocat mărunt, sare și piper
  • Se mai dă un clocot și ciorba este gata
  • Se servește caldă.

4. Ardei umpluți cu pește

Se folosesc următoarele ingrediente: 200 g file de pește, o ceașcă de suc de roșii sau 3 linguri de bulion, o ceașcă de orez, 2 cepe, o lingură de cimbru, o legături de pătrunjel, o legătură de mărar, ulei, 4 foi de dafin, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește în ulei încins
  • Se pregătește peștele, se taie mărunt și se pune peste ceapă
  • Se adaugă orezul, puțină apă și se lasă puțin la fiert
  • Se adaugă verdeața tocată mărunt, sare și piper, puțin cimbru și se obține umplutura pentru ardei
  • Se spală ardeii cu apă, se scot cotoarele și se umplu cu orez și pește
  • Se pun ardeii într-o oală, se adaugă suc de roșii, puțină apă și cimbru
  • Se fierb ardeii la cuptor, la foc mic
  • Când sunt gata se servesc calzi.

5. Sarmale din pește

Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g file de pește, o varză murată pentru sarmale, o ceașcă de suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion, o ceașcă de orez, 3 cepe, un pahar mic de vin alb, cimbru, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, ulei, 3 foi de dafin, sare și piper după gust.

Se procedează astfel:

  • Se desfac foile de varză murată și se țin o oră în apă, pentru ca să iasă din ele o parte din sare; dacă foile de varză nu sunt foarte sărate, se pot folosi așa, ele fiind foarte gustoase
  • Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește în puțin ulei
  • Se pregătește peștele, se taie mărunt și se pune peste ceapă
  • Se adaugă orezul și puțină apă și se lasă la fiert până se umflă puțin
  • Se adaugă verdeața tocată mărunt, se condimentează cu sare, piper, puțin cimbru, vin alb și se obține umplutura pentru sarmale
  • Se umplu foile de varză și se obțin sărmăluțe mici
  • O parte din varză se toacă mărunt
  • Se ia oala pentru sarmale, se unge cu ulei, se pune un strat de varză tocată, iar apoi se așază un rând de sarmale, foi de dafin, puțin cimbru, puțin suc de roșii, apoi iar un rând de sarmale și tot așa
  • La final sarmalele trebuie să fie acoperite cu un strat de varză tocată
  • Se adaugă suc de roșii și puțină apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite cu apă
  • Se dă oala la cuptor, la foc mic și se lasă să fiarbă
  • Când sarmalele sunt gata, respectiv puțin rumenite deasupra, acest preparat este gata
  • Sarmalele se servesc calde, astfel sunt mai gustoase.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.