Rețete culinareRețete culinare: Cum se gătește rapid și corect calamarul?

Rețete culinare: Cum se gătește rapid și corect calamarul?

Oamenii care țin dietă ar putea alege să consume calamar, pentru că acesta are un conținut semnificativ de vitamine, minerale, acizi grași Omega-3 și proteine. Calamarul face parte din categoria fructelor de mare, are puține calorii și este considerat o delicatesă de majoritatea bucătarilor. El se pescuiește adesea din Marea Mediterană și se găsește la supermarket.

Calamarul se gătește fiert, marinat, prăjit la grătar, gătit în supe, adăugat în salate.

Valoarea nutritivă a calamarului

O cantitate de 100 g carne de calamar are aproximativ 92 kcal, 15-18 g proteine, 1g carbohidrați și 1-2 g grăsimi. Carnea de calamar are un conținut scăzut de calorii, este o sursă mare de nutrienți, ajută în menținerea greutății corporale și reglarea metabolismului grăsimilor.

Beneficiile consumului de calamar:

  • Are vitamine B care ajută la sinteza globulelor roșii
  • Menține sănătatea pielii, a mușchilor și a părului
  • Conține iod care îmbunătățește sănătatea glandei tiroide și menține memoria
  • Prin conținutul de acid folic ajută în prevenirea modificărilor cognitive, protejează sistemul nervos central
  • Are acizi grași Omega-3 și vitamine din complexul B și astfel ajută la menținerea sănătății cardiovasculare; are un efect benefic asupra veselor de sânge, asupra sănătății inimii
  • Datorită acizilor grași polinesaturați Omega-3 reduce riscul de boli neurodegenerative, de boală Alzheimer
  • Are magneziu, potasiu și fosfor care reduc riscul de osteoporoză
  • Prin conținutul de antioxidanți ajută în combaterea stresului oxidativ
  • Este o sursă de zinc care ajută la vindecarea rănilor și regenerarea pielii
  • Prin conținutul de cobalt susține sinteza hemoglobinei, absorbția fierului și ajută în prevenirea anemiei.

Rețete culinare din calamar

Calamar proaspăt sau congelat se poate cumpăra de la supermarket. El se alege ținând cont de următoarele aspecte: mirosul trebuie să fie prospăt și nu de mucegai, carnea trebuie să fie densă și elastică, iar pielea trebuie să fie ușor translucidă și strălucitoare.

El se gătește prospăt, în aceeași zi când a fost cumpărat. Este important ca să fie curățat cu atenție și spălat sub jet de apă, înainte de a fi gătit.

Carnea de calamar nu se gătește prea mult, ea se fierbe sau se prăjește câteva minute. Ea are proteine digerabile, vitamine B, minerale, peptide bioactive, acizi grași, alți nutrienți și deci oferă multe beneficii pentru sănătate.

1. Rețetă culinară – Calamar la grătar

Această rețetă este ușoară și se poate realiza rapid acasă.

Se folosesc următoarele îngrediente: 2-3 calamari, 2 lămâi, 2-3 căței de usturoi, ulei de măsline, oregan proaspăt, sare și piper.

Se prepară astfel:

  • Se face un sos delicios (din zeama de la o lămâie, puțin ulei de măsline, usturoi pisat, oregan proaspăt, sare și piper) și se pune într-un bol
  • Se țin calamarii în acest sos timp de 1-2 ore la frigider
  • Pe grătarul încins se pun la prăjit calamarii timp de 3-4 minute pe fiecare parte
  • Se servesc calzi, asezonați cu puțin ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie.

2. Rețetă culinară – Salată de calamari

Se folosesc următoarele îngrediente: 1 kg de calamari, 1 lămâie, 2 morcovi, 2 tulpini de apio, ulei de măsline extravirgin, o legătură de pătrunjel, sare și piper.

Se prepară astfel:

  • Se curăță calamarii, se spală bine sub jet de apă
  • Se pun la fiert în apă și apoi se taie rondele
  • Se adaugă în salata realizată din fâșii din morcovi, apio și alte ingrediente la alegere (roșii cherry, măsline, ceapă, ierburi aromatice)
  • Se asezonează cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.

În această salată se pot adăunga și creveți sau alte fructe de mare.

3. Rețetă culinară – Calamar prăjit

Se folosesc următoarele îngrediente: 800 g calamari, 200 g făină, o lămâie, ulei de floarea-soarelui, sare și piper.

Se prepară astfel:

  • Se curăță calamarii, se clătesc cu multă apă
  • Se taie corpul fiecărui calamar în rondele
  • Se pun rondelele într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de apă
  • Se pune făina într-un castron și se dau inelele de calamar prin făină, amestecându-le astfel încât făină să adere pe toate părțile
  • Într-o tigaie întinsă se pune ulei și se lasă la încins
  • Se prăjesc inelele pane, timp de 3-4 minute, până devin aurii și crocante
  • Se așează pe o tavă cu hârtie absorbantă, pentru a se scurge excesul de ulei.

Calamarii se servesc calzi alături de un sos și o salată mixtă.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.