Va prezentam in cele ce urmeaza top zece cu cele mai bune retete culinare cu fructe de mare.
1. Reteta de spaghete cu fructe de mare reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de spaghete cu fructe de mare sunt urmatoarele:
- spaghete;
- 150 grame fructe de mare;
- doi catei de usturoi;
- 50 ml vin alb;
- bulion;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de spaghete cu fructe de mare va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti spaghetele, apoi lasati-le sa se scurga;
- Caliti usturoiul, apoi adaugati restul de ingrediente, la final adaugati bulionul;
- Amestecati compozitia calita anterior cu pastele pana la omogenizare;
- Serviti preparatul cald.
2. Reteta de aperitiv cu fructe de mare va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Ingredientele necesare pentru patru portii sunt urmatoarele:
- 125 grame fructe de mare;
- o rosie;
- parmezan ras;
- un ou;
- unt;
- branza topita;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de aperitiv cu fructe de mare este cel ce urmeaza:
- Intr-un bol incapator adaugati fructele de mare taiate in cubulete, rosia oparita si data prin razatoarea cu ochiuri mari, parmezanul ras, oul batut cu un praf de sare, doua linguri de unt si un cub de branza topita. Amestecati pana cand obtineti o compozitie modelabila. Condimentati cu sare;
- Adaugati compozitia in forme de ceramica mici si coaceti preparatul la foc mic timp de jumatate de ora;
- Serviti de indata ce este gata ca aperitiv cald.
3. Reteta de lasagna cu fructe de mare va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: cincizeci de minute.
Ingredientele necesare pentru patru portii de lasagna cu fructe de mare sunt urmatoarele:
- un pachet de foi de lasagna;
- 250 grame fructe de mare conservate in ulei;
- doi catei de usturoi;
- 150 grame rosii in bulion;
- 50 ml vin rose;
- 400 ml lapte 3.5% grasime;
- 50 ml ulei;
- doua linguri de faina;
- 75 grame parmezan ras;
- sare si piper.
Modul de pregatire este urmatorul:
- Pregatiti un sos alb din ulei, lapte, vin rose si faina, condimentati-l cu sare si piper;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu unt din abundenta;
- Asezati ca prim strat in vas cateva foi de lasagna, continuati cu o parte din sosul alb, apoi cu fructele de mare, presarati din loc in loc usturoiul pisat bine. Adaugati o parte din rosiile in bulion si repetati succesiunea pana vi se termina ingredientele finalizand cu un strat de foi de lasagna si unul de sos;
- Presarati deasupra parmezanul ras si coaceti lasagna in cuptorul incins timp de cincizeci de minute la foc potrivit;
- Serviti de indata ce este gata.
4. Reteta de orez cu fructe de mare reprezinta un preparat delicios ce isi castiga rapid renumele mondial, va recomandam sa il incercati si va garantam ca in mod sigur nu veti fi dezamagiti. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de orez cu fructe de mare sunt urmatoarele:
- 150 grame orez cu bob rotund;
- 100 grame fructe de mare;
- 150 ml vin alb demisec;
- trei catei de usturoi;
- 50 ml bulion;
- jumatate de lamaie;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez cu fructe de mare va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Alegeti orezul, indepartati boabele degradate, spalati orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de faina de orez, apoi puneti-l la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Dupa ce orezul s-a inmuiat suficient puneti-l la fiert in circa 300 ml de apa sau supa de legume. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi lasati orezul sa fiarba circa douazeci de minute sau pana cand bobul sau se inmoaie bine. Cand este gata opriti focul si acoperiti vasul in intregime cu un capac. Pastrati orezul la cald pana cand pregatiti celelalte ingrediente;
- Daca ati achizitionat fructe de mare congelate, inainte de a le folosi in preparat trebuie sa le lasati la decongelat intr-o strecuratoare;
- Curatati usturoiul, pisati-l cu un praf de sare pana cand obtineti o pasta omogena;
- Spalati lamaia, lasati-o la scurs sau stergeti-o bine cu o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert. Stoarceti lamaia bine, apoi treceti zeama rezultata printr-o sita pentru a indeparta semintele ce s-au putut strecura fara ca dumneavoastra sa observati;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei de masline, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a incpeut sa sfaraie adaugati pasta de usturoi. Caliti usturoiul la foc potrivit amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Usturoiul ars are un gust amar pe care il distribuie in preparatul final, deasemenea el strica si textura orezului. Daca observati ca usturoiul are tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu, iar daca este nevoie sa indepartati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand usturoiul a capatat o culoare aurie si a a devenit translucid, adaugati fructele de mare. Caliti fructele in uleiul incins timp de cinci minute, adaugati apoi zeama de lamaie si bulionul. Gustati preparatul, daca mai este nevoie condimentati-l cu sare si piper dupa gust. Pastrati tigaia pe foc pentru inca zece minute;
- Amestecati orezul fiert anterior cu compozitia preparata la pasul de mai sus pana la omogenizare, gustati din nou preparatul final si daca este cazul condimentati-l cu sare si piper;
- Asezati portii egale in cupe si lasati preparatul la rece timp de un sfert de ora inainte de a-l servi.
Orezul cu fructe de mare este delicios si va recomandam sa il incercati, gustul sau ii va cucerii si pe cei mai pretentiosi gurmanzi, in mod sigur veti pastra aceasta reteta in cutiuta cu retete preferate urmand sa o pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
5. Reteta de calamari cu rosii reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de calamari cu rosii sunt urmatoarele:
- 250 grame calamari;
- un ou;
- 100 grame pesmet;
- 250 grame rosii in bulion;
- o ceapa;
- o legatura de patrunjel;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de calamari cu rosii va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati calamarii, apoi lasati-i sa se scurga;
- Bateti oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul. Adaugati pesmetul, amestecati cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase pana cand obtineti o compozitie omogena. Condimentati cu sare si piper;
- Puneti pe foc o tigaie, lasati-o sa se incinga, adaugati uleiul, lasati-l sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie treceti calamarii prin compozitia de ou si pesmet pregatita asa cum v-am descris anterior, apoi adaugati-i in uleiul incins. Prajiti calamarii pana cand se rumenesc frumos, apoi scoateti-i pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei;
- Puneti pe foc un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati o canitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa verde tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea ei. Ceapa arsa va strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este cazul indepartati vasul de pe foc, pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a capatat o culoarea aurie si a devenit sticloasa, adaugati rosiile in bulion pasate bine in prealabil. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Pastrati compozitia pe foc pana capata consistenta unui sos, apoi opriti focul si presarati patrunjelul spalati si tocat marunt pana la codite anterior. Amestecati pana la omgenizare;
- Distribuiti calamarii pe farfurii intinse in portii egale, stropiti-i cu sosul pregatit asa cum v-am descris anterior;
- Serviti preparatul de indata ce este gata, fiind mult mai gustos cald decat rece.
Calamarii cu rosii se pregatesc usor si nu necesita extrem de multe ingrediente. Puteti servi acest preparat ca aperitiv cald in orice moment al zilei, dar si ca gustare intre mese. Va recomandam sa incercati preparatul si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
6. Reteta de calamar pane vine in intampinarea celor ce adora fructele de mare. Calamarul a aparut de curand pe piata din Romania, insa a fost indragit de la prima degustare. La momentul actual nu exista restaurant respectabil care sa nu aiba in oferta sa un preparat de acest gen. Aveti mai jos prezentarea detaliata a modului in care se pregateste acest preparat, tocmai pentru a va scuti de un drum la restaurant si pentru a vedea cat de usor va puteti satisface o pofta culinara in linistea caminului dumneavoastra.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingrediente pentru reteta de calamar pane:
- 250 grame calamari;
- 500 ml lapte;
- 2 oua;
- 50 grame pesmet;
- 50 grame faina;
- ulei;
- sare si piper.
Pentru sos:
- 250 ml iaurt;
- 3 catei de usturoi;
- sare si piper.
Iata cum se prepara calamarul pane:
- Curatati calamarul de piele, apoi spalati-l bine. Lasati-l la scurs sau uscati-l cu ajutorul unei hartii absorbante pe care o puteti achizitiona din comert;
- Puneti la fiert laptele, iar inainte sa dea in clocot introduceti calamarul. Lasati-l sa fiarba cinci – zece minute, apoi luati vasul de pe foc. Nu scoateti calamarul din lapte, ci lasati-l sa se raceasca in acesta. Dupa ce s-a racit, scoateti-l intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga sau uscati-l cu o hartie absorbanta de bucatarie. Taiati calamarul in feliute de grosime potrivita (feliile de calamar nu trebuie sa fie extrem de groase). Pastrati calamarul la cald;
- Bateti ouale bine cu un praf de sare;
- Pregatiti doua farfurii, puneti intr-una pesmetul, iar in cealalta faina;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei si asteptati ca acesta sa se incinga;
- Treceti feliile de calamar prin faina, apoi prin ou si la final prin pesmet, repetati procesul pentru fiecare feliuta de calamar, apoi puneti-le la prajit in uleiul incins. Prajiti-le pe ambele parti pana se rumenesc bine, apoi scoateti-le pe o hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei. Asezati calamarii pe un platou si pastrati-i la cald pana ce pregatiti sosul;
- Curatati usturoiul, apoi pisati-l cu un praf de sare;
- Amestecati iaurtul cu usturoiul pisat. Condimentati sosul obtinut cu sare si piper dupa gust;
- Serviti sosul in cupe alaturi de calamarul pane sau presarati sosul peste acesta.
Calamarul pane se serveste cald, pentru ca in timp devine mai putin crocant. Cel mai adesea el este servit cu sosul separat pentru ca majoritatea persoanelor adora sa il consume cu mana si sa il inmoaie intr-o cantitate de sos ce difera de la o persoana la alta.
7. Reteta de aperitive cu creveti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de aperitive cu creveti sunt urmatoarele:
- un ardei capia;
- bulion;
- un catel de usturoi;
- doua fire de ceapa verde;
- o vanata;
- 100 grame ciuperci;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de aperitive cu creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Sectionati ardeiul in patru parti egale;
- Caliti ceapa alaturi de usturoi, continuati cu vanata si ciupercile;
- Distribuiti compozitia rezultata peste fiecare parte de ardei;
- Serviti aperitivul cald sau rece.
8. Reteta de spaghete cu creveti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Ingredinetele necesare pentru doua portii de spaghete cu creveti sunt urmatoarele:
- 100 grame spaghete;
- un ardei capia;
- o legatura de ceapa verde;
- 100 grame ciuperci;
- un catel de usturoi;
- 100 grame creveti decorticati;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de spaghete cu creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti spaghetele;
- Caliti ceapa alaturi de usturoi, adaugati ciupercile, ardeiul si la final crevetii;
- Amestecati spaghetele cu compozitia pregatita anterior pana la omogenizare;
- Serviti preparatul cald.
9. Reteta de cocktail cu fructe de mare va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparere: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru trei portii de cocktail cu fructe de mare sunt urmatoarele:
- 150 grame fructe de mare;
- 30 ml de suc de mandarine;
- 30 ml de zeama de lamaie;
- 30 ml suc de rosii;
- un avocado;
- o lingura de sirop de artar;
- patrunjel;
- sare.
Modul de pregatire este urmatorul:
- Adaugati intr-un vas incapator fructele de mare sectionate in fasiute, sucul de mandarine, zeama de lamaie, sucul de rosii, pulpa de avocado taiata in cubulete, siropul de artar si patrunjelul tocat marunt. Amestecati pana la omogenizare, apoi condimentati cu sare dupa gust;
- Introduceti preparatul la frigider si lasati-l sa se raceasca timp de douazeci de minute;
- Serviti direct din frigider.
10. Reteta de salata de creveti va este prezentata in cele ce urmeaza.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de salata de creveti sunt urmatoarele:
- 200 grame creveti prefierti decorticati;
- o portocala;
- o salata creata;
- o lamaie;
- ulei de masline;
- condimente: menta, oregano;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de salata de creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti crevetii timp de cinci minute in ulei de masline, apoi adaugati-i intr-un bol de salata;
- Curatati portocala de coaja, apoi taiati-i pulpa pe jumatate si adaugati-o peste creveti;
- Rupeti salata creata cu mana si adaugati-o in bolul de salata alaturi de celelalte ingrediente;
- Pregatiti un dressing din zeama de la o lamaie si ulei de masline. Condimentati sosul cu menta, oregano, sare si piper dupa gust, apoi amestecati pana la omogenizare;
- Adaugati sosul in bolul de salata si amestecati bine;
- Serviti salata de indata ce este gata, ea degradandu-se in timp.
Va dorim: Pofta buna!