Hrișca este aromată și hrănitoare, un aliment gustos folosit în gastronomia multor popoare. În țara noastră, hrișca este un aliment important, bogat în nutrienți, proteine și antioxidanți. În Japonia se consumă chiar și planta verde, în stadiile ei inițiale de dezvoltare, când este mai fragedă. Aceasta este o plantă ierboasă anuală dintr-o familie, din care face parte și stevia, măcrișul, rubarba. Semințele sunt mici și tari, aromate și puțin dulci. Se consumă crude, fierte, prăjite, în amestec cu alte alimente și cereale. Din hrișcă se fac biscuiți, prăjituri, pâine, galetele franțuzești.
Coreenii folosesc și făina din hrișcă la obținerea de paste, tăiței, supe. Această făină poate fi realizată în întregime din hrișcă, sau poate conține și un procent de făină de grâu și legume numite igname.
Alte rețete din hrișcă sunt:
- Preparate din tăiței de hrișcă reci și calde, cu diferite sosuri dulci, picante
- Makguksu – o mâncare tradițională din Coreea, ce conține hrișcă, carne de vită și un sos cu diferite arome
- Supă de tăiței din hrișcă de culoare mai închisă, ce sunt tăiați grosier și au și gust de nuci, puțin amar; la supă se folosesc diferite sosuri cu o consistență groasă și ușor lăptoasă, cu flugi de alge, semințe de perilla, morcovi și dovleac
- Clătite de hrișcă rulate și umplute cu diferite amestecuri delicioase.
Făina de hrișcă este superioară făinii de grâu prin faptul că are antioxidanți, canțități mari de oligoelemente (seleniu, zinc, fier, calciu) și o cantitate mai mică de glucide.
Rețeta de ceai de hrișcă
Acest ceai este foarte sănătos, susține imunitatea organismului, se prepară cu apă clocotită.
Rețeta de ceai de hrișcă este foarte simplă, se poate realiza oricând acasă.
- Se adaugă o linguriță la un pahar de apă
- Se fierbe apa și când este clocotită se toarnă peste hrișcă
- Se lasă la infuzat timp de 5 minute, apoi se strecoară și se bea.
După preparare se obține un lichid galben, limpede, cu aromă plăcută. Desigur, nuanța ceaiului depinde de culoarea boabelor de hrișcă și de timpul de preparare.
Ceaiul poate fi băut de toată lumea și de adulți, copii, persoane în vârstă. Având în vedere că nu conține cofeină, ceaiul de hrișcă poate fi savurat în orice moment al zilei.
Beneficiile ceaiului de hrișcă
Acest ceai îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv și crește imunitatea organismului. Merită să bei acest ceai, având în vedere faptul că oferă organismului multe beneficii:
- Normalizează și calmează sistemul nervos
- Ajută în reducerea stresului
- Îmbunătățește calitatea somnului
- Crește imunitatea organismului
- Menține un nivel scăzut de glucoză în sânge
- Are un efect pozitiv asupra sistemului vascular, mușchiului cardiac
- Ajută în caz de gastrită cronică și acută
- Atenuează efectele nocive ale radicalilor liberi, care provoacă inflamații în organism
- Poate fi consumat de diabetici, are inozitol ce ajută în mecanismele secundare de reglare a sintezei de insulină
- Susține funcția cognitivă, reduce riscul de tulburări neurodegenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson
- Îmbunătățește funcția hepatică
- Ajută la scăderea în greutate, sau în lupta cu kg în plus
- Susține sănătatea inimii, ajută în gestionarea corectă a diabetului, previne formarea cheagurilor de sânge, scade nivelul de colesterol rău din sânge.
Alte beneficii ale consumului de hrișcă pentru organism
Hrișca este o sursă bună de carbohidrați, de amidon, amiloză și amilopectină. Planta are 18% proteine și aminoacizi esențiali (arginină, cisteină, triptofan, lizină, treonină).
Hrișca naturală fără gluten are lizină care este un aminoacid ce lipsește din unele diete vegane pe bază de plante. Conform unor studii ale cercetătorilor:
- Lizina oferă beneficii, precum îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge și întărește vasele de sânge
- Hrișca are flavonoide diferite, fitonutrienți biologic activi cu beneficii pentru sănătate (controlul inflamației, reglarea hipertensiunii arteriale, controlul diabetului și carcinogenezei, inhibarea tumorilor, reducerea colesterolului).
- Semințele de hrișcă au proteine, antioxidanți, compuși fenolici importanți
- Hrișca are fosfor, potasiu, magneziu, fier, calciu, proteine, carbohidrați, acid folic și alte vitamine B (niacină, tiamină, piridoxină, riboflavină)
- Hrișca nu are gluten, iar conținutul ei de proteine este mai mare decât în grâu, sorg, porumb și orez.
Hrișca are tanin și rutin, compuși cu proprietăți antioxidante. Din rutin se extrage un compus flavonoid, numit rutozid, care este eficient în tratamentul bolilor reumatismale.
Deoarece nu are gluten, hrișca poate fi consumată de oamenii cu boală celiacă, ce au intoleranță la acest compus.