Rasa de caini Sky Terrier provine din nord-vestul Scotiei, mai exact din Insula Skye care este cea mai mare a grupului Inner Hebrides. Numele rasei se refera chiar la aceasta insula, deoarece acolo a fost descoperit prima data de catre marinari si adus apoi in Scotia. Prima data acest caine a fost mentionat in sec al XVI-lea de catre un cercetator numit D. Caius.
Se pare ca rasa descinde din Waternish Terrier, care este stramosul cainelui Terrier australian si a rasei Cairn Terrier. In Anglia a devenit foarte popular datorita reginei Victoria care a apreciat aceasta rasa.
Cainele Skye Terrier face parte din categoria speciilor de terrieri folositi la vanatoare, care erau formate sa captureze animale de vizuina (dihori, bursuci, etc). Acest patruped mic si agil avea capacitatea si indemanarea sa sape, sa se bage in vizuinile subterane ale animalelor salbatice si cand era cazul sa se ia la tranta cu vulpi si bursuci, sau sa se bage in apa ca sa vaneze vidre sau alte animale.
Ca animal de companie Skye Terrier-ul poate fi tinut la oras dar mai ales in suburbie, deoarece se simte mai bine la o casa ce are curtea ingradita si unde are loc sa faca miscare. Are nevoie de un stapan cu experienta care sa stie sa-l dreseze si sa foloseasca acest caine de lucru la vanatoare. Daca este dresat la timp devine un caine foarte ascultator si sociabil, poate fi tinut fara probleme alaturi de alte animale de companie.
Este loial si afectuos cu stapanul sau, dar si cu familia acestuia. Se impaca foarte bine cu copiii dar este retinut fata de straini, daca stapanul acorda atentie altor caini devine gelos si latra. Da dovada mereu de curaj si agilitate, este energic, vioi, rezistent, are un aspect nobil si elegant.
Standardul rasei are inaltimea de 22-26 cm, lungimea corpului de 1 m si greutatea de 10,5-12,5 kg. Cainele are un aspect foarte interesant, pare pitic, pentru ca are corpul de doua ori mai lung decat inalt, membrele anterioare si posterioare sunt scurte. Capul este mare, corpul puternic si lung, iar blana este dubla, alcatuita din fire de par lungi si drepte si de subpar scurte, moi si dese.
Coloritul blanii este negru, maro, cafeniu, gri-inchis, gri-deschis, rosiatic, sau un amestec de gri, albastru, argintiu, cafeniu, crem, alb si albastrui. Urechile sunt mari, tinute drept in sus si prevazute cu fire de par lungi care atarna. Ochii sunt de marime medie, expresivi, cu irisul de culoare inchisa. Botul este scurt si puternic, nasul negru, narile proeminente, buzele inguste si pigmentate, muscatura in foarfece. De regula un astfel de caine are coada, botul si urechile mai inchise la culoare decat restul blanii de pe corp.
Acest caine este usor de crescut, poate fi tinut in casa sau in apartament pentru ca are un temperament calm, iar cand este plimbat afara devine activ si neinfricat de aceea este bine sa fie purtat cu lesa. Singurele probleme de sanatate la care este predispusa aceasta rasa sunt: hipotiroidism si intoxicatii cu mercur. Blana sa trebuie pieptanata o data pe saptamana, iar o data pe luna cainele trebuie spalat. Cei care isi doresc un astfel de animal de companie trebuie sa stie ca are nevoie sa fie dresat si invatat sa socializeze de mic.
Cainele Skye Terrier ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, deci se dezvolta lent comparativ cu alte rase de caini. Unele exemplare sunt foarte incapatanate, de aceea dresajul trebuie sa se faca pe un ton ferm astfel incat cainele sa fie convins sa isi asculte stapanul. Nu trebuie sa se tipe la caine, nici sa se lucreze agresiv cu el deoarece nu va invata nimic, trebuie sa i se vorbeasca hotarat dar pe un ton destul de bland astfel incat sa ia lectiile de dresaj ca pe un joc.
Speranta de viata la cainele Skye Terrier este de aproximativ 15-17 ani.
Video – Rasa de caine Skye Terrier: