Animale de companieCum se tratează esofagita, inflamația esofagului la câini și pisici?

Cum se tratează esofagita, inflamația esofagului la câini și pisici?

Conform medicilor veterinari esofagita este o boala care apare si la caini si la pisici, si reprezinta o inflamatie a esofagului la astfel de animale de companie. Exista mai multe tipuri ale acestei boli si anume: catarala si ulcerativa, cronica si acuta, primara si secundara. De asemenea poate exista esofagita stagnanta sau de reflux.

Cauzele bolii:

O pisica care se spala frecvent poate inghiti anumite substante toxice care sa-i provoace arsuri la nivelul esofagului, pe suprafata mucoasei acestuia. La fel se intampla si daca animalul consuma alimente foarte calde, chiar fierbinti, el este lacom si inghite rapid si astfel ii este arsa mucoasa esofagiana.

Un caine sau o pisica poate suferi de esofagita daca inghite accidental sau din joaca un corp strain si astfel isi provoaca inflamarea si ranirea mucoasei esofagului. Foarte grav este atunci cand animalul inghite un ac, un bold, un os sau alte obiecte contondente.

Daca animalul consuma alimente si acestea stagneaza prea mult si in mod anormal in esofag sau stomac, se ajunge la inflamarea mucoasei esofagului si stomacului si deci la un tip al bolii numita esofagita stagnanta.

O posibila cauza a esofagitei este administrarea meselor neregulate la caini si pisici. De asemenea o alimentatie necorespunzatoare poate face rau la astfel de animale.

Stresul este un factor important care duce la aparitia acestei boli, el poate perturba activitatea tractului gastro-intestinal.

Cand continutul acid din stomac si duoden este impins sau aruncat spre esofag se ajunge la asa numita esofagita de reflux. De obicei un astfel de reflux gastroesofagian se manifesta la animalele care au suferit o interventie chirurgicala si ies din anestezie. De asemenea anumite afectiuni pot duce la la aparitia starilor de greata si varsaturi si deci la inflamarea mucoasei esofagiene.

In cazul in care cainele sufera de esofagita va prezenta o serie de simptome ca de exemplu:

  • Nu mai are pofta de mancare si chiar refuza alimentele.
  • Va avea stari de greata si varsaturi.
  • Va avea scaunul inchis la culoare, uneori poate fi constipat sau face diaree.
  • Ii creste temperatura corpului.
  • Nu mai are chef de joaca, sta retras, este apatic, obosit si suparat.

La aparitia acestor simptome animalul trebuie dus la un medic veterinar. Pana ce va ajunge la medic patrupedul nu mai trebuie hranit si este necesar sa fie monitorizat in mod regulat. De asemenea este contraindicat sa i se dea hrana picanta, alcatuita din produse prajite, afumate, condimentate, sarate.

Medicul veterinar ii va face o examinare completa si va intreba stapanul ce simptome a prezentat animalul pana sa fie adus la el. Il va consulta cu atentie, ii va lua temperatura rectala, ii va face analizele de sange, fecale si urina, eventual o ecografie abdominala. In situatii usoare ii va prescrie un tratament cu medicamente si un regim alimentar. In cazuri grave se poate ajunge si la interventie chirurgicala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.