Animale de companieCiobanescul Romanesc de Bucovina - câinele loial folosit pentru păzirea turmelor de...

Ciobanescul Romanesc de Bucovina – câinele loial folosit pentru păzirea turmelor de oi

Generalitati – istoric

Ciobanescul Romanesc de Bucovina, ca si in vremurile de demult, inca de la aparitia sa, a fost si este folosit pentru paza turmelor de oi si de bovine, fiind un caine excelent in aceasta meserie. Totodata el poate fi un patruped foarte indicat pentru paza teritoriilor, iar daca locuiti la casa si aveti un spatiu adecvat, poate fi si un animal de companie foarte iubitor si grijuliu cu stapanii sai. Ciobanescul Romanesc de Bucovina este una dintre putinele rase naturale de caini, care a luat fiinta in zona Muntilor Carpati, mai exact in partea de nord spre est a Romaniei.

Desi rasa este una naturala, nu inseamna ca nu a beneficiat de o selectie riguroasa si de o ameliorare pe masura de-a lungul anilor sai de existenta, bucurandu-se totodata si de o atentie mai mult decat speciala din partea crescatorilor, inca din momentul in care a aparut, dovedindu-se a fi un caine cu multe foloase, campion in toate am putea spune. Cu cateva eforturi s-a ajuns si la standardul pe care multi il cunosc astazi si au avut poate si norocul sa-l detina sau il detin inca.

In partea de Bucovina cainele mai poarta si numele simplu de dulau sau capau, fiind unul destul de banal, obisnuit pentru locuitorii zonei, insa splendid pentru cei care au avut ocazia doar sa-l vada. O prezenta impunatoare am putea spune. Prima data, rasa a fost standardizata in anul 1982, insa cu cativa ani mai tarziu, mai exact in anul 2001, Asociatia Chinologica Romana a reactualizat standardul, aducandu-i cateva imbunatatiri si adaosuri. Standardul pe care toti il cunoastem acum este prezent inca din anul 2003, din data de 29 martie, fiind redactat si actualizat conform ultimelor cerinte internationale.

Aspect fizic

Ciobanescul Romanesc de Bucovina este un caine cu o statura impunatoare, de talie mare, plin insa de gratia necesara ciobanestilor in timp ce alearga. Este foarte mandru in comportamentul sau si in prezentare de asemenea. Blana sa este deasa si de marime mijlocie, predomina albul si prezinta cateva pete negre pe trup, avand urechile acoperite cu negru, intr-o forma de casca, sau ochelari.

Botul este puternic si masiv, se termina cu un nas mare si negru. Coada este de marime medie, acoperita cu blana din abundenta si putin mai lunga fata de restul corpului. Ajunge pana la trei sferturi din lungimea picioarelor din spate. Picioarele din fata sunt drepte si puternice, iar cele din spate masive, usor arcuite si pline. Lungimea corpului Ciobanescului Romanesc de Bucovina este putin mai mare fata de inaltimea sa.

Culoarea sa clasica este fondul alb si pete negre bine definite, sau de culoare nisipiu spre culoarea carbunelui sau pot fi intalnite si exemplare tigrate. Pe membre poate avea mici puncte negre sau de alta culoare care dau impresia unor stropituri. Sunt insa acceptate si culorile uniforme, dar preferate sunt culorile clasice, cele anterior mentionate.

Ciobanescul Romanesc de Bucovina
Ciobanescul Romanesc de Bucovina

Miscarea Ciobanescului Romanesc de Bucovina este foarte degajata, calculata insa si plina de regularitate. Vazut din spate da impresia de uniformitate si echilibru, mai ales ca membrele sale se misca in linie dreapta. La maturitate un exempar mascul din aceasta rasa ajunge si pana la inaltimea de 75 cm si greutatea maxima este de 78 kg. O femela din aceasta rasa este vizibil mai mica, avand maxim 72 kg in greutate si 68 cm in inaltime.

Greutatea Ciobanescului Romanesc de Bucovina este totdeauna direct proportionala cu talia sa. Masculii sunt mai puternici si mai dezvoltati fata de femele. Sunt insa cunoscute si exemplare din aceasta rasa care au sub aceste cifre, dar din cauza acestui fapt, ele nu sunt acceptate ca si standard si drept urmare nu vor fi recunoscute ca rasa atunci cand stapanul vrea sa le inregistreze.

Caracter si mod de viata

Ciobanescul Romanesc de Bucovina este un caine foarte echilibrat si foarte calm, iubeste la nebunie copiii si ii protejeaza ca pe proprii pui, mai ales atunci cand sunt foarte mici. Este total lipsit de incredere fata de straini si se va dovedi a fi chiar agresiv cu acestia daca simte prezenta unor intentii rele, sau in orice caz va fi distant chiar si cu musafirii casei, fata de care manifesta o oarecare neincredere de asemenea.

In cazul in care locuiti intr-un apartament de bloc si doriti sa va achizitionati un asemenea exemplar, va trebui fie sa va dedicati mult timp ingrijirii sale, deoarece are nevoie de exercitii fizice regulate, fie sa va mutati intr-un spatiu mai mare care bineinteles trebuie sa fie prevazut cu o curte pe masura. Nu trebuie sa uitam ca la origini acest caine a fost un excelent paznic la turmele de oi si de bovine si inca mai exceleaza in aceasta meserie, fiind adesea intalnit in preajma ciobanilor, un caine cu adevarat neinfricat, care nu va da inapoi in nici un caz, nici macar atunci cand trebuie sa se infrunte cu un lup sau cu un urs.

Ciobanescul Romanesc de Bucovina are un latrat sobru, foarte puternic pe care il pune in practica ori de cate ori se apropie un corp strain, iar pe timp de noapte sa nu va mire daca stati la curte, ca il veti vedea patruland pe intregul teritoriu al curtii voastre ca sa se asigure ca totul este in ordine in jurul sau.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.